top of page

Appelcake met havermout


Appelcake met havermout
Steeds vaker zoek naar hoe een recept iets gezonder gebakken kan worden, maar toch lekker. Nee, ik ga geen suiker en vetten volledig skippen, maar het kan soms wel iets minder toch? Bakken met appel is altijd een goed idee, de ideale vriend bij het bakken. Deze appelcake met havermout is een plaatcake en redelijk snel klaar is in de oven. Na een klein half uurtje bakken zou de appel nog niet gaar zijn, daarom heb ik de appeltjes voor het bakken in de pan gekarameliseerd met een snufje suiker en kaneel. Dit geeft de appel een geweldig lekkere smaak. Daarbij zorgen de appeltjes dat de cake lekker fris smaakt en meer variatie geeft bij het proeven dan alleen cake.

Wolkencake maken

Dit recept van appelcake met havermout bevat slagroom en is een variatie van de wolkencake. Een wolkencake is een cake gebakken met slagroom in plaats van boter. Dat is ideaal want het bevat veel minder vet en is heel handig op voorraad in pakjes in de voorraadkast. Daarnaast is boter tegenwoordig vrij prijzig, hierdoor is het een goedkopere keuze.


Cake bakken zonder boter maar met andere, soms zelfs voedzame, ingrediënten

Cake bak je met boter ... toch?

Ja, zo hebben we het bijna allemaal geleerd. Maar cake kun je ook met andere ingrediënten bakken in plaats van met boter. Niet dat er iets op boter tegen is; het is heerlijk en je bakt de lekkerste cakes. Maar boter is ook erg vet en tegenwoordig is het behoorlijk prijzig. Daarbij zijn er andere ingrediënten die boter kunnen vervangen en soms ook nog voedzaam zijn; zoals tofu, Hüttenkäse, yoghurt of verse appelmoes. In dit artikel kun je hier alles over lezen.


Appelcake met havermout

Appelcake met havermout

Benodigdheden:

 1. 55 gram havermoutmeel (gemalen havermout met keukenmachine of koffiemolen) of volkorenmeel

 2. 25 gram grove havermout plus nog wat extra voor bovenop

 3. 125 gram bloem

 4. 7 gram bakpoeder

 5. 200 ml slagroom

 6. 50 gram stroop

 7. 40 gram (lichtbruine) suiker

 8. 2 eieren

 9. 1/2 theelepel zout

 10. 2 appels in stukjes met snuf suiker, kaneel en klontje (plantaardige) boter

 11. Bakblik van 20 x 20 cm


Versieren?

 1. 30 gram witte chocolade

 2. Gevriesdroogd fruit in stukjes voor mooie kleur, wat hagelslag, sprinkles of een zweem poedersuiker


Leg de appeltjes op het cakebeslag en bedek het met het beslag dat over is

Zo bak je deze gevulde appelcake met havermout

 1. Schil de appeltjes en snij ze in stukjes. Smelt een klein klontje boter in de pan en bak de appeltjes op een medium vuurtje. Na een paar minuten mag een schepje suiker erbij. Laat het nog even bakken en karamelliseren. Als de appeltjes wat zachter worden en wat vocht gaan verliezen mag de kaneel erbij en het vuur uit. Laat de appeltjes afkoelen.

 2. Bekleed het bakblik met bakpapier of smeer het in met boter en bestuif het licht met bloem.

 3. Verwarm de oven voor op 170 graden bij een hete lucht oven of op 190 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.

 4. Klop de slagroom stijf met de helft van de (lichtbruine) suiker en zet het apart.

 5. Klop de eieren luchtig.

 6. Meng hier de stroop, de rest van de suiker, het zout, de bloem, bakpoeder en de gemalen en grove havermout kort mee tot het gemengd is, maar niet langer.

 7. Spatel tot slot de slagroom door het beslag. Doe dit voorzichtig om geen lucht te verliezen en niet langer dan nodig.

 8. Verdeel de helft van het beslag in de bakvorm. Verdeel hier de appeltjes overheen gevolgd door de rest van het beslag.

 9. Verdeel wat grof havermout over de bovenkant en eventueel nog een theelepeltje suiker. Bak de cake in de oven in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar.

 10. Ga je de cake versieren? Smelt 30 gram witte chocolade in kleine stukje in de magnetron. Doe dit in rondes van zo'n 15-20 seconden. Witte chocolade kan verbranden en door het steeds kort te verwarmen kun je goed in de gaten houden. Trek met een theelepel streepjes over de cake; dit zijn drizzle strepen.

 11. Extra mooi wordt de cake met stukje gevriesdroogd fruit, hagelslagjes of andere sprinkles naar keuze. Maar een laagje poedersuiker voor het serveren doet ook wonderen.


Plaatcake gevuld met gekarameliseerde appeltjes.

Gevriesdroogde appel, frambozen en blauwe bessen

Helaas had ik geen gevriesdroogde of homemade gedroogde appel in huis. Dat is eigenlijk net iets geschikter voor deze cake. Je ziet direct wat er inzit. Maar het oog wil ook wat, dus werden de gekleurde, gedroogde fruitige vriendjes uit de kast gehaald. Op een natuurlijke manier heeft een cake direct meer kleur.


Appelcake met havermout


Gerelateerde posts

Comentários