top of page

Vegan vanille-ijs met kikkererwtenvocht aquafaba


Vegan vanille-ijs met kikkererwtenvocht aquafaba
Vegan vanille-ijs met kikkererwtenvocht aquafaba
Het is prachtig weer als ik een mail krijg van Ina Duisters.  Ze reageerde op mijn meringues die ik eerder maakte van kikkererwtenvocht (geloof het of niet maar dat is mogelijk en kun je hier lezen) “Waarom maak je er geen ijs van? ”  Zij maakte er er ijs van in kleine één persoons-glaasjes.

Nu ben ik niet speciaal vegan,  maar ik hou wel van dit soort recepten. Ik word er razend nieuwsgierig van. Hoe leuk is het om van dat wat saaie vocht van kikkererwten, dat je normaal altijd door de gootsteen wegspoelt, ijs te maken of eventueel meringues als je dat liever wilt.Behalve dat deze ijsjes vegan zijn, zijn ze ook vetvrij. Wil je helemaal op de gezonde toer dan kun je ook alleen merg van vanille of vanillepoeder toevoegen(gemalen vanille). Dan zijn ze zelfs suikervrij. Zelf voegde ik wel een beetje poedersuiker toe, maar niet zoveel. Als je het vocht opklopt wordt het heel luchtig en “lucht” heeft niet zoveel suiker nodig.


IJs maken wordt ineens hip, je gaat tenslotte verspilling tegen; dus hup allemaal aan de slag. met het vocht van kikkererwten!

Vegan vanille-ijs met kikkererwtenvocht aquafaba

Vegan vanille-ijs met kikkererwtenvocht aquafaba

Benodigdheden:

 1. Vocht van 1 pot of blik kikkererwten, bij mij was het 180 ml

 2. 1/2 theelepel vanillepoeder, merg van een 1/2 vanillepeul of vanillesuiker naar eigen smaak

 3. 50-75 gram poedersuiker of rietsuiker die je bij voorkeur hebt gemalen; bijvoorbeeld met een koffiemolen


Vegan vanille-ijs met kikkererwtenvocht aquafaba

Vegan vanille-ijs met kikkererwtenvocht aquafaba recept

 1. Ontvet je kom en klopper.

 2. Zeef je kikkererwten en vang het vocht op.

 3. Klop het vocht met je keukenmachine of handmixer bijna stijf. Het is heel bijzonder dat het saaie vocht veranderd in een zachte, romige crème.

 4. Mix de suiker er in een 2 delen doorheen.

 5. Voeg de vanille toe en mix tot er een luchtig schuim ontstaat dat je kent van eiwit.  Schuim van kikkererwten kun je eten zonder risico’s te lopen op salmonella.

 6. Om inzakken te voorkomen meng ik het niet met andere, met name vochtige ingrediënten.

 7. Je kunt het ijs natuurlijk invriezen zoals jij dat wilt. In porties maar ook in een kom. Ik denk dat je een bak van ongeveer 0,75-1 liter nodig hebt om het ijs in te vriezen.

 8. Vegan ijs met het vocht van kikkererwten is iets sneller stevig dan gewoon ijs, het kost zo’n 6 uur.

 9. Het jjs is heel zacht, net schuim. Het vegan vanille ijs ontdooid iets sneller, dus fotograferen en opeten moesten wat sneller gebeuren.


Vegan vanille-ijs. Het is natuurlijk anders dan gewoon ijs, maar het is vegan, het is niet vet, er zit minder suiker in en je gebruikt vocht dat je anders zomaar wegspoelt door de gootsteen.


Ik vind het lekker en ik ben heel benieuwd wat jij er van vindt!


Vegan vanille-ijs met kikkererwtenvocht aquafaba

Aquafaba?

Je vindt hier de officiële wikipedia site.Gerelateerde posts

Comments


bottom of page