top of page

Brood zonder kneden met Baba Ganouhe


Brood zonder kneden met Baba Ganouche
Brood zonder kneden met Baba Ganouhe
Eet meer groente en fruit, dat is  één van de trends in 2016. Groente en fruit kun je behalve in je diner, ook best verstoppen in het ontbijt, lunch en zelfs zoete verwennerijen. Dat doe je overigens niet alleen om dat het gezond is. Het is vooral heel lekker. Neem nu dit smakelijke recept.  Dit bijzondere brood zonder kneden met Baba Ganouhe, is behalve lekker knapperig gebakken, ook voedzaam door de 2 aubergines die toegevoegd zijn.

Aubergines? Van smaakmaker op het brood naar smaakmaker in het brood.


Op vakantie in Griekenland heb ik echt goed aubergines leren eten. Lekkere aubergines wel te verstaan, want als je de vruchten niet goed klaar maakt vind ik het net kussenvulling (niet dat ik dat ooit geproefd heb, maar je weet vast wel wat ik bedoel).  Aubergines gaan hier thuis dan ook regelmatig de oven in. Lekker in plakken met olijfolie, veel knoflook, zout en peper.


Brood zonder kneden met Baba Ganouche

Je hebt het misschien al vaker zien langskomen: een foodybox van Kroon op het werk vol prachtige en vaak nieuwe producten. In de zomereditie zaten er veel producten in die al snel een bestemming vonden. Bijvoorbeeld deze graffiti aubergines van Melanza. Ze lonkten eigenlijk direct naar me.


Prachtig glanzend met een artistiek jasje aan. Ik vind ze gegrild uit de oven het lekkerst.  De aubergines werden begeleid door 2 smaken kruidenmixen van Melanza.Het liefst ga ik met producten “aan de bak”. Zo ontstond het idee de graffiti aubergines te roosteren in de oven en als gezonde smaakmaker toe te voegen aan een brood zonder kneden met Baba Ganouhe.

Het is deeg van dit brood is vrij vochtig en doet me denken aan ciabatta. Heerlijk, maar wel een beetje eigenwijs om te maken.

In dit recept gebruikte ik twee aubergines, maar natuurlijk kun je er ook één gebruiken. Ik heb 1 verpakking met kruiden gebruikt. In veel recepten worden aubergines rijkelijk ingesmeerd met zout om het vocht te onttrekken. Dat vind ik zelf zo zonde. Soms blijft er ook erg veel zout achter of je gebruikt water om het zout mee af te spoelen: weg smaak.


Veel smaak toevoegen en het vocht door de oven laten onttrekken betekend: veel smaak!

De aubergines zorgden ervoor dat het deeg erg vochtig werd. Op zich geen probleem, de lekkerste en meest knapperige broden bevatten vaak veel vocht. Denk aan ciabatta.

Aubergines roosteren in de oven

Brood zonder kneden met Baba Ganouhe

Benodigdheden:

 1. 300 gram bloem

 2. 170 gram roggebloem (of maak het brood volledig met gewone bloem)

 3. 340 gram water

 4. 1,5 gram gedroogde gist

 5. 9 gram zout

Voor de Baba Ganouhe:

 1. 1-2 aubergines

 2. Zakje kruiden van Melanza of gebruik één van de vele recepten op pinterest.

 3. Gietijzeren pan

Brood zonder kneden met Baba Ganouche
Brood zonder kneden met Baba Ganouhe

Brood zonder kneden maken met aubergines

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden(hete lucht). Was je aubergines aan de buitenkant en snij ze door de midden. Snij ze kruislings in en smeer de helften in met een mengsel van zout, olijfolie en de kruidenmix (Dit is een mengsel van paprika, korianderzaad, komijnzaad, kaneel, gember, zwarte peper, kurkuma, kardemom, nootmuskaat, kruidnagel en piment, aangevuld met zout en olijfolie.).

 2. Bak de aubergines in ongeveer 30 minuten gaar. Verwijder het vruchtvlees en prak het iets fijn met een vork of pureer het met de staafmixer als je het heel fijn wilt.

 3. Brood zonder kneden betekent dat je de ingrediënten door elkaar roert, ze 12-18 uur laat staan. Hierna vorm je het brood, rijst het kort nog een keer en bak je het af in een hele hete oven.

 4. Hiervoor gebruik je een oven in een oven oftewel: een gietijzeren pan

 5. Het brood geeft je veel speelruimte want een uurtje meer of minder maakt niet zoveel uit. Lang rijzen, met maar heel weinig gist betekent dat je een brood creëert dat veel tijd heeft om smaak te ontwikkelen.

 6. Roer de ingrediënten door elkaar, dek de schaal af met plastic en laat het 12-18 uur staan.  Het deeg is erg vochtig en bijna onmogelijk om iets mee te doen. Gebruik nu lepel voor lepel bloem om vat te krijgen op het deeg.  Het deeg blijft vrij vochtig en slap maar door de extra bloem krijg je er wel iets controle op.

 7. Vul je rijsmandje of kom met een theedoek die met ruim voldoende bloem is bestrooid. Strooi ook nog voldoende bloem op je deeg voordat het in de theedoek mag rusten. Het zou zonde zijn als je halve brood aan de theedoek blijft kleven! Vandaar dat mijn brood ook zo wit is.  Laat het brood een kleine 2 uur rijzen onder een plastic zak.

 8. Verwarm 45 minuten voordat je gaat bakken de oven voor op 230 graden (hete lucht). Zet de lege gietijzeren pan in de oven. Deze zal heel erg heet worden. Na 45 minuten mag de pan uit de oven. Verwijder het deksel en leg het op een hitte bestendige plaats. Probeer nu voorzichtig het brood in de pan te laten glijden.  De bovenkant wordt nu de onderkant. De hitte schroeit meteen het brood dicht. Plaats de pan met deksel in de oven.

 9. Na 30 minuten mag het deksel van de pan, Bak het brood nog zo’n 15-20 minuten. He brood zal open springen, de sneden in het brood heb ik niet zelf gemaakt.

Brood zonder kneden oftwel no knead bread

Wil je meer weten over brood zonder kneden oftewel no knead bread? Je leest het hier.


In deze zware pan boots je de manier van bakken van een  Franse bakkerij een beetje na. De temperatuur van de oven is heel hoog, net als de vochtigheidsgraad in de pan. Het vocht kan niet ontsnappen uit de pan. Hierdoor wordt het brood zo knapperig als een echte Franse baguette.


Knapperig brood uit een Dutch oven, is dat een Dutch baguette of misschien in dit geval een Dutch boule?

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page