top of page

Chocolade blaadjes maken van echte bladeren


Chocolade blaadjes maken van echte bladeren
Chocolade blaadjes maken van echte bladeren
Het is herfst en ik wil graag aan een herfst recept gaan maken. Al een tijdje wil ik bladeren maken van chocolade. Dat moet vast lukken, want bladeren zijn van nature best stevig en hebben een prachtige nerf die je in koekjes en fondant kunt drukken; dat heb ik al eerder gedaan. Ik was van de week ’s avonds aan de wandel, toen ik een berg mooie bladeren tegen kwam op een plek zonder honden- en kattenpoep.

Chocolade bladeren maken met echte bladeren als mal, hoe leuk en makkelijk is dat na een herfstwandeling.

Leuk DIY klusje voor in de herfst

Er bestaan allerlei siliconen mallen om bladeren te maken, maar dan is ieder blad hetzelfde. Moet je veel bladeren maken, dan kan ik me de luxe van zo’n mold zeker voorstellen, het werkt super en je blad lukt altijd. Maar ik ga dit maal voor puur natuur en ik vind het gewoon leuk om te kijken of het lukt. En het werkt!


Giftig of niet

Let op: Check voor de zekerheid of de bladeren die je gevonden hebt niet giftig zijn! Je kunt niet voorzichtig genoeg zijn. Twijfel je? Gebruik de bladeren dan alleen als versiering, eet ze niet op.

Bladeren zoeken, wassen en drogen

Met Kerst kun je ook chocoladebladeren van hulst maken

Je ziet het, ik heb allerlei soorten bladeren mee genomen, groot en klein. Het is belangrijk dat de bladeren nog vers gevallen zijn en dus lekker stevig. In de winter kun je rond de Kerst ook heel goed hulstbladeren op deze manier maken.


Smeer de bladeren dun in met olie
Chocolade blaadjes maken van echte bladeren

Chocolade blaadjes maken van echte bladeren

Benodigdheden:

  1. Mooie bladeren; vers gevallen

  2. Olie, zelf vind ik olie uit een spuitbus heel handig; maar gewone olie werkt ook

  3. Chocolade; puur laat zich makkelijker bewerken maar andere kleuren kan ook

  4. Bakpapier


Chocolade blaadjes maken van echte bladeren maak je zo

Verzamel mooie bladeren en was ze onder de kraan. Dep ze droog met een theedoek en leg de bladeren tussen 2 stevige keukenpapiertjes, zakdoekjes of servetten. Ik legde de houten snijplank een nacht op de bladeren voor ik ermee aan de slag ging. De bladeren waren nog niet volledig droog maar misschien dat ze hierdoor extra mooi werden. Omdat ze niet helemaal droog waren, maar wel bijna droog, waren ze niet volledig plat en dat zie je terug bij het resultaat.


Veliche chocolade is echt verrukkelijk

Zo laten je bladeren los van de chocolade

Smeer de achterkant van het blad in met wat olie en later met de chocolade. De achterkant geeft een mooier resultaat omdat de nerven hier beter te zien zijn.


Ik heb eerder geprobeerd chocolade bladeren te maken, maar dat lukte niet helemaal. Ik informeerde op de netwerken, waarom het niet was gelukt en er werd mij geadviseerd om heel dun wat olie op het blad te smeren en dat werkt! Smeer de achterkant van de bladeren dun in met olie.


Smelt de chocolade au bain marie. Wil je chocolade dat knakt en glanst dan moet je de chocolade tempereren. Hoe dat werkt lees je in dit blog. Liever niet tempereren; gebruik dan pure chocolade. De kans dat dit stevig wordt is een stuk groter dan met melk- of witte chocolade.


Zelf gebruikte ik de chocolade van Veliche, chocolade van goede kwaliteit. Op dit moment is de chocolade helaas nog niet verkrijgbaar voor de particulier, maar hier gaat waarschijnlijk binnenkort verandering in komen. Vorig jaar op de Bakkersvakbeurs proefde ik, samen met mijn taartvriendinnen de chocolade en we waren het er allemaal over eens dat dit echt hele lekkere chocolade is. Momenteel nog vrij onbekend, maar zeker niet onbemind.


Chocolade blaadjes maken van echte bladeren
Chocolade blaadjes maken van echte bladeren

Is je chocolade op temperatuur; dat wil over het algemeen zeggen zo’n 31-32 graden, dan is het tijd om in een rap tempo de bladeren in te smeren. Dit gaat beste als je de achterkant van een blad boven de pan met een kwast insmeert. Zo kan de chocolade die teveel is in de pan vallen. Leg de bladeren op bakpapier en verhuis het bakpapier op een plankje of theeblad in de koelkast. De chocolade zal sneller uitharden.


Haal na een paar minuten de bladeren uit de koelkast en smeer ze in voor een tweede maal. De bladeren zullen wat steviger worden. Laat ze opnieuw, nu volledig, uitharden in de koelkast.


Rol heel voorzichtig het blad van de chocolade. Dat gaat het handigst als je bij de steel van het blad boven houdt en van boven voorzichtig het blad naar beneden trekt.


Chocolade blaadjes maken van echte bladeren; hoe leuk is dat om in de Herfst te maken!

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page