top of page

Chocolade koffie cupcake met Licor 43 toef


Chocolade koffie cupcakes met licor 43 toef

Licor 43, een Spaanse likeur die tot voor kort nog onbekend was bij mij. Ja, de mooie dame van Licor 43 danst al jaren prachtig in de reclame op de televisie, maar ik voelde geen inspiratie Licor 43 om te zetten in een van de zoete geneugten uit mijn oven. Mijn 16 jarige zoon attendeerde mij steeds weer op de likeur. Op school werd er vaak gesproken over hoe lekker Licor 43 zou smaken in combinatie met sinaasappelsap: als een splitijsje. Nee, ik ging niet voor het spitijsje maar voor de chocolade koffie cupcake met Licor 43 toef.

Uiteindelijk zwichtte moeder en leerden we de smaak kennen die al bijna 2.000 (!) jaar oud is. De likeur is afkomstig uit Cartagena welke beroemd is om haar zoete drankjes.  Het recept van deze drank, liquor Mirabilis oftewel wonderlikeur is altijd geheim gebleven. Er zitten, hoe kan het dan ook anders, maar liefst 43 soorten ingrediënten in.

Nog steeds wordt de likeur uitsluitend in Cartagena gemaakt. De likeur rust 12 maanden in vaten voordat deze gebotteld wordt.

Verwen je familie en vrienden met deze heerlijke cupcake met een kleine verrassing. De zoete vanillesmaak plus 42 andere ingrediënten komen smaakvol terug in de toef. Natuurlijk kun je ook je de cupcakes zelf nog tremperen als je een die hard bent op het gebied van bakken met wat alcohol.


Chocolade koffie cupcakes met licor 43 toef

Chocolade koffie cupcake met Licor 43 toef

Benodigheden voor 10 stuks

Voor de cupcakes:

 1. 100 gram bloem

 2. 60 gram cacao

 3. 4 theelepels instant koffie

 4. 6 gram bakpoeder

 5. 140 gram suiker

 6. 1 zakje vanillesuiker

 7. snufje zout

 8. 1 ei

 9. 40 ml. olie zonder sterke smaak bijvoorbeeld zonnebloemolie of pindaolie

 10. 120 ml melk

Voor de toeven:

 1. 125 gram zachte boter op kamertemperatuur

 2. 250 gram poedersuiker

 3. 2 eetlepels Licor 43 (eventueel iets meer als je de toeven te stevig vindt)

 4. eventueel nog wat eetbare parels voor de sier

Chocolade koffie cupcakes met licor 43 toef

Zo maak je deze Chocolade koffie cupcake met Licor 43 toef

Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht oven).

Zeef de bloem, bakpoeder, vanillesuiker en cacaopoeder door een zeef.  Voeg het zout en de suiker toe en roer het geheel door elkaar.

Mix in een andere kom de melk, olie het koffiepoeder en het ei goed door elkaar. Eventueel kun je de koffie en melk vervangen door hele sterke koffie te zetten.

Voeg beide kommen bij elkaar en schep met een ijslepel bollen deeg in een bakingcup. Cupcakes bak je het mooist in een speciale cupcakevorm.


Na ongeveer 25 minuten zijn de cupcakes klaar.

Haal ze meteen uit de vorm. Als je dat niet doet raakt het bakpapiertje om de cupcake los.

Laat de chocolade koffie cupcakes afkoelen.

Chocolade koffie cupcakes met licor 43 toef

Intussen kun je de toeven mixen. Mix hiervoor de boter en het poedersuiker samen. Een normale botercrème is vaak boter en suiker 1:1. In dit recept gebruik je 2 maal zoveel suiker en dat is best even moeilijk om door de boter te mixen. Om te zorgen dat niet de helft van het poedersuiker de lucht in stuift mix ik de eerste minuten met een theedoek over de kom. Je moet even geduld hebben maar uiteindelijk verdwijnt al het poedersuiker in de boter.

Mix dan nog even door om de creme zo zacht mogelijk te krijgen.

Voeg hier de Licor 43 bij.

Je kunt de crème iets verdunnen door meer likeur toe te voegen of eventueel wat melk als je dat lekkerder vindt. Het is een vrij stevige toef en blijft dus goed in model. Vind je teveel likeur niet zo lekker, dan kun je ook een eetlepel Licor 43 gebruiken en een eetlepel melk.

Decoreer eventueel je cupcakes met wat eetbare parels.

Als je in de toeven geen melk gebruikt zijn de cupcakes beter houdbaar buiten de koelkast. Dat kan een reden zijn om geen melk te gebruiken. Bijvoorbeeld als je de cupcakes wilt maken voor een plek waar geen of niet voldoende ruimte is in de koelkast.

Bewaar je de cupcakes wel in de koelkast? Haal de cupcakes een half uur uit de koeling om op kamertemperatuur te komen. Dit komt de smaak zeker ten goede.

Chocolade koffie cupcakes met licor 43 toefGerelateerde posts

Kommentare


bottom of page