top of page

Zo kun je boter sneller zacht maken


Zo kun je boter sneller zacht maken
Zachte romige boter; het voelt heerlijk aan als je met je mes een likje van de boter schaaft. Zachte boter; ideaal om heerlijke cakes mee te bakken. De zachte boter klop je dan langdurig met suiker tot het bijna wit wordt en heel romig is. Het gebeurt mij regelmatig dat ik de boter niet op tijd uit de koelkast heb gehaald. Dat komt omdat ik vaak last minute plan wat ik ga maken, maar ook omdat ik weet dat er methoden zijn waarmee boter supersnel op kamertemperatuur is. Dus geen "OH NEE, ik ben vergeten boter uit de koelkast halen" gevoel meer; want zo kun je boter sneller zacht maken!

Plantaardige boter of boter op basis van melk

De ene boter is de andere niet. Zowel de plantaardige boter als de boter op basis van koeienmelk kan heel verschillend zijn. Maar een ding hebben ze gemeen. Om het zachter te krijgen moet warmte versnelt overal in de boter komen. De lucht moet het werk doen en dat gaat het beste door te zorgen dat de lucht op veel plekken erbij kan. Hoe krijg je die lucht overal in de boter? Daar zijn verschillende mogelijkheden voor.

Rol boter plat in een plastic zak of tussen bakpapier zodat het sneller op kamertemperatuur is.

Rol de boter plat

Rol de boter heel plat tussen plastic of een vel bakpapier. Nadeel daarvan vind ik zelf dat je boter kwijtraakt omdat het aan het plastic of papier blijft zitten.

Snij koude boter in kleine blokjes zodat het sneller op kamertemperatuur is bij het bakken.

Snij de boter in kleine stukjes

Dat werkt prima. De stukjes zullen snel de warmte pakken. Maar heel erg fijnsnijden is best moeilijk en dan gaat de boter plakkerig worden en aan je mes zitten.


Boter raspen met een grove rasp

Kijk eens hoeveel lucht tussen als die kleine stukjes boter kan komen om het op te warmen!

Schaaf koude boter zodat het snelle rop kamertemperatuur is bij het bakken

Boter schaven met een schaaf of kaasschaaf

De boter is een stuk fijner. De lucht kan tussen de plakken en zal de kamertemperatuur snel aannemen.


Conclusie: hoe kun je boter sneller zacht maken?

  1. Zorg dat de lucht overal bij kan komen in de boter; rasp, schaaf, snij of rol de boter heel plat.

  2. Verhuis de schaal of het bord met de fijner gemaakte boter in de winter eventueel iets dichter bij een warmtebron maar de boter mag niet smelten.

  3. Laat de boter niet smelten want dan veranderen de eigenschappen van boter en kun je het niet meer luchtig en zijdezacht opkloppen. Dus maak boter niet zacht in een pan, magnetron of oven.

  4. Koop boter die van nature iets zachter is en dus sneller bruikbaar bij het bakken.

  5. Er zijn ook recepten met gesmolten boter; cake volgens de warme methode.

  6. Stap over op een vervanger van boter. Je kunt geweldig lekkere cakes bakken met olie, yoghurt, ricotta, mascarpone, zijde-tofu, slagroom of zelfs mayonaise. Echt waar; laat je inspireren in dit artikel.Mijn favoriete methode de grove rasp. Soms gaat het zo snel dat tijdens het raspen de gaatjes al dicht gaan zitten door de zachte boter.


Gerelateerde posts

Comments


bottom of page