top of page

Chocoladetaart met maltesers


Chocoladetaart met maltesers
Is het geen droomtaart? Een zachte, smeuïge chocoladetaart met maltesers met drie lagen. De kleine chocolade balletjes met zo'n heerlijk, aparte bite! De taart is met 15 cm niet zo groot, maar hij heeft drie lagen en er zitten behoorlijk veel maltesers op: een klein stukje is echt voldoende. Voor de vulling heb ik chantillycrème (enchanted crème) gebruikt. Kocht ik deze mix tot voor kort altijd in online taartwinkels; ik kom de mix nu ook tegen bij o.a. Xenos en de Big Bazar. Het is een heerlijk luchtige, een beetje marshmallow-achtige crème. Licht, vetvrij die je goed kunt kleuren of mengen met andere smaakmakers dus ook met chocolade en cacaopoeder. Wat een traktatie, een echte feesttaart.

Hoeveel maltesers wil je hebben op de taart?

Eigenlijk wilde ik een halve boltaart maken en deze helemaal bedekken met maltesers. Misschien ken je het taartje wel en weet je wat ik bedoel. Maar wat heb je hier ongelofelijk veel maltesers voor nodig. Ik zag recepten met 800-900 gram maltesers, dat is me echt teveel. Ik kan me voorstellen als je kinderen met puppy-ogen je smeken dit als verjaardagtaart te maken je zwicht, maar voor zomaar een taartje op een gezellige zaterdagavond vind ik het een beetje tè.

Het taartje op de foto heeft drie lagen. Bij de twee tussenlagen zitten de chocolade balletjes alleen aan de buitenkant. Als je snel kijkt zou je je kunnen vergissen en denken dat de lagen volledig bedekt zijn met maltesers, maar dat is niet zo.


Amerikaanse chocoladetaart

Ik besloot het anders aan te pakken. Een lekkere smeuïge chocoladetaart op zijn Amerikaans. Met crème fraîche en olie in plaats van boter en met bakingsoda in plaats van bakpoeder. Het beslag is vrij dun, maar dat komt goed. Hierdoor is de taart juist heel zacht. Het is wel van belang dat je zorgt voor een dichte bakvorm. Heb je die niet, maar bijvoorbeeld een springvorm, dan kun je de springvorm bekleden met een vel bakpapier. Dit om lekken te voorkomen.


Lekkere chocoladetaart

Eem chocoladetaart kan soms een beetje eigenwijs zijn. In dit artikel lees je meer over het bakken van chocoladetaart. Mede omdat deze taart veel vocht bevat is, wordt deze chocoladetaart heel erg lekker.

Chocoladetaart met maltesers

Benodigdheden voor taart van 15 cm:

Voor de chocoladecake:

 1. 165 gram bloem

 2. 70 gram cacaopoeder

 3. 275 gram donkerbruine basterdsuiker

 4. 2/3e theelepel (7 gram bakingsoda)

 5. 125 ml crème fraîche

 6. 135 ml koffie

 7. 1 eetlepel azijn

 8. 2 eieren

 9. 150 ml neutrale olie

 10. 2/3e theelepel zout

Voor de vulling:

 1. Chantillymix voor crème met cacaopoeder, slagroom is ook heerlijk of vulling naar keuze uit deze link.

 2. Spuitzak; eventueel met mondje

Topping:

 1. Maltesers (zak 273 gram)

 2. 50 gram pure chocolade

Ook nodig:

 1. Ronde vorm van 15 cm, dichte vorm of goed bekleed met bakpapier i.v.m. dunne mix

Recept chocoladetaart met maltesers

 1. Verwarm de oven voor op 170 graden bij een heteluchtoven of op 190 graden bij een oven met boven- en onderwarmte. Vet je bakvorm in en bestuif het licht met bloem of verkreukel (nat) bakpapier als een bol in de hand en bedek de vorm hiermee om lekken te voorkomen.

 2. Mix de eieren luchtig en klop de donkerbruine basterdsuiker mee. Voeg de gezeefde bloem, cacaopoeder, het bakingsoda, het zout en de crème fraîche erbij en mix kort door.

 3. Voeg tijdens het mixen de (zonnebloem) olie, het azijn en de koffie bij het beslag. Zodra het geheel goed gemengd is, kun je stoppen met kloppen en mag het de bakvorm in.

 4. Bak de chocoladetaart in ongeveer 35-40 minuten. Test met een prikker of de cake gaar is, laat de cake afkoelen.

 5. Snij de cake tweemaal door; zo krijg je 3 dikke plakken die even dik zijn.

 6. Kies een vulling naar keuze. Omdat de taart erg machtig kan worden, is slagroom al dan niet met mascarpone of een Chantilly (Enchanted) crème een goede en makkelijke optie.

 7. Voor de Chantily crème meng je 90 gram poeder met 105 ml water en 15 gram cacaopoeder goed door tot het stevig is of volg de instructies op de verpakking. Is de mix te dun, voeg wat chantillypoeder bij. Is het te dik voeg dan weinig melk toe. Vul de spuitzak. Gebruik een spuitmondje of knip zoals de toeven op de foto, alleen de onderkant van de zak af.

 8. Meestal is de onderkant van de cake het mooiste. Gebruik de onderkant daarom als bovenkant. Spuit toefjes op de onderste plak. Zorg ervoor dat je iets ruimte overhoudt om de maltesers op de buitenste rand te drukken. Deze blijven mooi aan de vulling plakken. Herhaal deze laag.

 9. Smelt de chocolade au bain-marie en smeer de chocolade over de bovenkant. Dit maakt de bovenkant iets strakker, maar het houdt ook de maltersers vast.

 10. Verdeel de bovenkant met maltesers. Begin in het midden en verdeel naar de buitenkant toe.

Chocoladetaart bewaren

De feestelijke chocoladetaart kun je het beste in de koelkast bewaren. Zo blijven de lagen stevig op elkaar liggen. Haal de taart ruim een half uur voor het opdienen uit de koelkast. Dan komt de smaak beter tot zijn recht. Je kunt de taart eventueel ook invriezen als je voldoende ruimte hebt in de diepvries.


Liever geen koffie in de taart

Niet iedereen houdt van koffie. Koffie versterkt de smaak van cacaopoeder. Als koffieliefhebber zou ik je eigenlijk willen zeggen: "Joh, dat proef je niet!" Maar smaak is persoonlijk. Hou je niet van koffie; je kunt ook gewoon water of melk toevoegen in het recept.

Chocoladetaart met maltesersGerelateerde posts

Comments


bottom of page