top of page

Eggnog zonder rauw ei

Eggnog zonder rauw ei
De afgelopen tijd heb ik mezelf wat extra in de kerststemming gebracht met een aantal Amerikaanse kerstfilms. De verhaallijnen komen behoorlijk overeen net als de gingercookies met heel veel icing die hierin standaard gebakken worden en de klassieke eggnog waar iedereen trek in lijkt te hebben. Zelf heb ik nog nooit de feestelijke eggnog geproefd. Het wordt wel eens vergeleken met advocaat, maar nu ik het zelf geproefd heb, vind ik het meer lijken op het romige van Baileys. Tijd om zelf aan de slag te gaan. Helaas bevat eggnog rauwe eieren en dat staat mij tegen omdat het niet helemaal veilig is. Ga jij deze Kerstmis ook voor dit recept van eggnog zonder rauw ei?

Eggnog zonder rauw ei

Gelukkig is er een andere manier om de kerstdrank te maken waarin je de eiwitten niet gebruikt en de eidooiers verwarmt tot het veilig is. Om toch het gemis van luchtige eiwitten te compenseren ben ik de lucht een klein beetje gaan zoeken in de slagroom.


Eggnog mèt of zonder alcohol

Niet iedereen houdt van alcohol in zijn drankje en misschien willen de kinderen ook graag meedrinken.

Laat de alcohol dan achterwege en geef je eggnog eventueel wat extra smaak door een paar druppels koffiesiroop met bijvoorbeeld karamel, hazelnoot of pumpkinspice. Liever niet teveel, anders wordt de smaak dominant.


Grote of kleine glazen

Hoewel in Amerika eggnog in vrij grote glazen of bekers gedronken wordt, leek mij een wat kleiner glas geschikter. Eggnog bevat namelijk behoorlijk veel slagroom. Natuurlijk ben je eigen baas en beslis je zelf waar je de eggnog in wilt serveren; maar je kunt ook altijd nog een 2e glas nemen toch?


Eggnog zonder rauw ei

Eggnog zonder rauw ei

Benodigdheden voor ongeveer 1,2 liter

 1. 500 ml (volle) melk

 2. 350 ml slagroom

 3. 6 grote verse eidooiers of 7 kleinere

 4. 2 zakjes vanillesuiker

 5. 85 gram suiker

 6. 1/2 theelepel kaneelpoeder

 7. Snuf nootmuskaat

 8. 1-2 eetlepels zachte whiskey, donkere rum, cognac of drank naar keuze

 9. Thermometer


Zelf eggnog maken

Klassieke eggnog maken

 1. Verwarm een paar minuten de melk op een zacht vuur met de kaneel.

 2. Klop ondertussen de eidooiers met de suiker en vanillesuiker iets los en voeg het bij de melk die lauw is. Zet het vuur laag, zo hou je controle en kun je zorgen dragen dat de drank niet gaat koken.

 3. Vul de wasbak met koud water.

 4. Loop niet weg en klop de mix vrijwel constant terwijl je de temperatuur in de gaten houdt. Verwarm op een klein pitje heel langzaam de eggnog in wording tot een temperatuur tot 71 graden. Behoud de temperatuur een paar minuten door te blijven klopppen waardoor je warmte verliest. Het wordt nu iets steviger.

 5. Zet het vuur uit en verhuis de pan naar de wasbak met koud water voor enkele minuten. Hierdoor kan de temperatuur van de eggnog niet meer stijgen door de warme pan nadat het vuur uit is. Laat het afkoelen.

 6. Voeg de helft van de slagroom, een snuf (verse) nootmuskaat toe.

 7. Klop de andere helft van de slagroom iets op. Het moet net iets meer vorm krijgen maar lobbig is eigenlijk al te ver. Door de licht opgeklopte slagroom krijgt de eggnog iets meer body.

 8. Voeg eventueel drank naar smaak toe. Start met 1 eetlepel en proef of dit genoeg is of dat je nog iets wilt toevoegen.

Hoe lang kun je eggnog bewaren

Bewaar de eggnog zonder rauw ei in de koelkast, maar niet langer dan 2-3 dagen.


Recept zelf klassieke eggnog maken

Eggnog latte

Niet zo van de romige dranken? Vul de eggnog aan met sterke koffie of espresso en je krijgt een eggnog latte; so delicious!


Eggnog, dat lijkt een beetje op

Vroeger had ik een ijsmachine en maakte ik vanille-ijs. Het recept van Phillips dat bij de machine hoorde, lijkt erg op eggnog. Ook toen wilde ik geen rauw ei gebruiken en verwarmde de eieren in het recept. Romig vanille-ijs kun je maken met dezelfde ingrediënten, in iets andere verhoudingen en anders op smaak gebracht.


Eiwitten over?

Met de eiwitten die over zijn kun je meringues maken of macarons.Gerelateerde posts

Comments


bottom of page