top of page

Gevulde chocoladereep met 2 of 3 ingrediënten


Gevulde chocoladereep met 2 of 3 ingredienten
Gevulde chocoladereep met 2 of 3 ingrediënten
Deze week zag ik bij een grote Albert Heijn XXL winkel in de “gezonde” schappen diverse soorten gepofte ingredienten. Van gepofte tarwe en spelt tot gepofte quinoa en ook deze versie: boekweit. Boekweit is heel gezond en ik eet het eigenlijk bijna nooit. Daarom koos ik voor deze versie; ik moet af en toe ook even voorbij mijn comfortzone van tarwe en havermout gaan……. Leuk om iets lekkers mee te maken.

Gepofte boekweit, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor tarwe, quinoa, spelt of zelfs popcorn!

Ik ging voor gevulde chocoladereep met 2 of 3 ingrediënten. Omdat de gepofte boekweit behoorlijk veel plek inneemt in de koek vind ik hem zelf minder zondig dan alleen een flink stuk chocolade. Dat is positief dus!


gepofte boekweit van o.a. AH

Boekweit heeft van zichzelf een geheel eigen smaak. Deze moet je een beetje leren kennen, ik heb er eerder o.a. lekkere koekjes mee gebakken. Daarom koos ik voor boekweit, maar ook omdat ik het gewoon leuk vind om het uit te proberen. Wat bleek: de smaak van gepofte boekweit was vrij neutraal; ik denk dat vrijwel iedereen dit wel lust.


We hebben gesmuld, van de exemplaren met licht gezouten pinda’s nog iets meer dan alleen de gepofte boekweit.  Dus wat ons betreft: kies voor drie ingrediënten in plaats van twee.

Trek lijntjes met een andere kleur chocolade voor een wow gevoel

Om deze koeken te maken is het handig om een siliconen vorm te hebben. Dat kan iedere vorm zijn, net wat je in huis hebt. In nood kan een cupcake bakvorm ook, maar dan is het extra belangrijk dat je de chocolade tempereerd, zodat het bij het stevig worden iets krimpt en loslaat uit de vorm. Vergeet dan ook niet een klein rondje bakpapier onderin te plaatsen, dan weet je zeker als het niet lukt dat de koeken toch loslaten.


Geen vorm? Hoopjes op een vel bakpapier werkt ook en die smaken net zo lekker!

Roer de gepofte boekweit en pinda's door de chocolade
Gevulde chocoladereep met 2 of 3 ingrediënten

Gevulde chocoladereep met 2 of 3 ingrediënten

Benodigdheden voor ongeveer 9 koeken (of verdubbel de hoeveelheid)

 Chocolade naar keuze: puur, melk, wit of ruby:

 1. 30 gram chocolade voor de strepen in een andere kleur dan:

 2. 90 gram chocolade om de vulling te “plakken” en smaak te geven

Voor de vulling:

Naar eigen smaak:

 1. Ongeveer 50-60 gram gezouten pinda’s grof in stukken gehakt

 2. Gepofte boekweit of graan naar eigen keuze naar verhouding van 1:1

 3. Je merkt het al, ik maakte deze koeken vooral op zicht, niet met de weegschaal


Gevulde chocoladereep met 2 of 3 ingredienten

Gevulde chocoladereep met 2 of 3 ingrediënten

 1. Hak de noten en doe ze samen met de gepofte boekweit in een grote schaal.

 2. Smelt de chocolade voor de strepen, dit kan au bain marie maar ook in een paar maal kort in de magnetron. Roer goed door met een kleine lepel en trek strepen over je vorm.

 3. Maak je hoopjes, maak dan pas de strepen achteraf als de hoopjes stevig zijn geworden.

 4. Smelt het grotere portie chocolade au bain marie of volgens de manier van tempereren. Hierdoor wordt de chocolade hard, knapperig, glanzend en blijft hij steviger. Maar gewoon smelten werkt ook!

 5. Roer het mengsel door de gepofte boekweit met gehakte zoute pinda’s en vul de bakvorm.

 6. Laat de knapperige chocolade koeken stevig worden in de koelkast. Gelukkig is dat snel gebeurt en dan is het proeven geblazen!

Durf jij

Wil je het net een anders doen? Pure chocolade combineert heel goed met een snufje chilipoeder. Melkchocolade met en snufje kaneelpoeder is ook bijzonder lekker. Weet jij nog goede combi’s? Laat het vooral onder dit blog weten!


Gerelateerde posts

Comments