top of page

Gezonde ontbijtcake in een mok


gezonde ontbijtcake in een mok overnight oats cake als ontbijt
Cake in een mok. Het is meestal niet echt gezond. Zou ik hiervan een gezonde versie kunnen maken? Ik moest meteen denken aan het ontbijt dat ik regelmatig eet: Overnight oats. Het kostte wat misbaksels maar uiteindelijk lukte het me om een gezonde ontbijtcake in een mok te maken. Of eigenlijk in een pot, handig om mee te nemen naar je werk.

Oei wat zullen je collega’s jaloers kijken als jij lekker je gezonde cakeje zit te eten als ontbijt! Of ga je aan de bak bij “je vier uur dip” in de middag?Een warm gezond ontbijt. Een snelle cake in een mok. Nee, je droomt niet meer, dat kan echt!

gezonde ontbijtcake in een mok

Bij overnight oats laat je de havermout, noten en eventueel fruit een nacht laat weken in liefst plantaardige melk. Het vocht trekt in de ingrediënten. De structuur wordt hierdoor wat zachter en het is nog gezonder ook. Zo worden moeilijk verteerbare eiwitten, zoals gluten een beetje voor-verteerd en het vitamine B gehalte gaat omhoog.


Daarbij is het heel handig om een dag ervoor je ontbijt te maken. Voor mij is dit de keuze voor mijn ontbijt:


Het is heel erg lekker, ik weet dat het gezond is en ik haal zonder problemen de lunch zonder te snacken.

gezonde ontbijtcake in een mok overnight oats cake als ontbijt

Gezonde ontbijtcake in een mok

Benodigdheden:

 1. 1 beker van 375 ml of een mooie jampot

 2. 2 eetlepels havermout

 3. 3 eetlepels gemalen havermout (dit maal ik in mijn koffiemolen) of gewone bloem/speltbloem/amandelmeel

 4. 4 eetlepels (plantaardige) melk

 5. 1 eetlepel cranberry’s of rozijnen

 6. 1 eetlepel (gemengde) noten naar keuze

 7. 1 eetlepel neutrale olie zoals zonnebloemolie

 8. 1/2-1 eetlepel honing

 9. 1 medium ei

 10. 1 theelepel kaneel

 11. Mini snufje zout(niet te veel!)

 12. 1/4  theelepel baking soda beslist niet meer! Of 1/4 theelepel bakpoeder


Zo maak je gezonde ontbijtcake in een mok

 1. Begin de avond ervoor: je kunt een jampot gebruiken, maar je kunt de basis natuurlijk overal in maken en in de ochtend doorroeren en in een mok overhevelen.

 2. Onderin doe ik de havermout en de melk. Roer dit kort door elkaar zodat de havermout het vocht goed kan absorberen. Voeg de nootjes er bij en de cranberry’s of rozijnen. Duw dit een beetje naar beneden.

 3. Nu gaan we stapelen: voeg het ei toe, de olie, de honing. Bovenop komen de droge ingrediënten: Het kaneel, zout en tenslotte het havermoutmeel. Om het cakeje luchtig te maken gebruik ik baking soda. Ik heb diverse pogingen gedaan. Ik vond de cakes met meer baking soda lekkerder dan met heel weinig. Die cakes werden vrij compact. Maar teveel baking soda geeft een vulkaan effect. Probeer je aan de instructies te houden.

 4. Roer het geheel kort door en plaats je mok of jampot op een schoteltje in de magnetron. Bij mij was de gezonde ontbijtcake in een mok klaar na 2 minuut 20 op 800 watt.

 5. Bij 600 Watt vermoed ik dat het cakeje klaar is in 2 minuten en 40 seconden, bij 1000 watt bij 2 minuten.

gezonde ontbijtcake in een mok overnight oats cake als ontbijt

Tips om je gezonde ontbijtcake in je mok te laten slagen

 1. Maak je cake in een mok altijd op een schoteltje. Dat scheelt schoonmaken mocht het mis gaan. En gaat de cake wat over de rand? Dat hoeft zeker geen probleem te zijn. Vaak zijn die cakes juist lekker luchtig. Ja, het ziet er wel iets minder mooi uit. Nou en?

 2. Ik heb ook geprobeerd fruit in de cake te verwerken, maar de mok was te klein. Ik moest concessies doen. Je kunt natuurlijk de nootjes en/of cranberry’s weglaten en wat fruit toevoegen als je dat liever hebt.

 3. De meeste recepten zijn voor een mok van 350 ml. Dat is een normale beker.  Bij dit recept is het iets krap, heb je een grotere? Gebruik deze dan.

 4. Lekker met een gevulde jampot naar je werk? Dat kan zeker, maar de baking soda in je jampot reageert op vocht. Tja, of de baking soda onderweg netjes blijft liggen, daar geloof ik niet in, je zou het best los mee kunnen nemen. Niemand zit de hele rit naar je werk perfect recht met een potje in je hand. Tenminste, dat hoop ik niet voor je.

 5. Oeps, vergeten een avond van tevoren je ontbijtcake klaar te zetten? Je kunt het natuurlijk op ieder moment van de dag maken. De havermout is dan alleen niet voor geweekt. Geen probleem, kan gebeuren.

 6. Wat ik trouwens nog niet geprobeerd heb is: maak het cakeje thuis en neem het mee in de pot. Zou dat gaan of wordt het klef?Ik ben benieuwd naar jullie ontbijtjes de komende tijd. Gebruik je het recept of ga je het een beetje aanpassen?

Gerelateerde posts

Comentários


bottom of page