top of page

Gezonde oude wijvenkoek van Oh My Pie


Gezonde oude wijvenkoek van Oh My Pie
Een paar maanden geleden ontmoette ik Marike Bol op een taartenbeurs waar ze een demonstratie gaf van een prachtige taart. Marike bakt glutenvrij. Dat klinkt soms wat stoffig, maar niets daarvan is waar. Marikes recepten zien er buitengewoon prachtig, smakelijk en kleurig uit. Neem snel een kijkje op de website van Oh My Pie van Marike…. en je ziet het meteen, want je krijgt trek. Geen wonder dat Marike Bol onlangs een prijs won bij de foodblog awards 2017 voor beste gerecht!  Uit haar prachtige boek met dezelfde naam als haar blog, bakte ik een gezonde oude wijvenkoek van Oh My Pie!

Niet de goede ingrediënten in huis?  Dan ga ik op zoek naar alternatieven.

De medjoul dadels verving ik door pruimen (van AH die zijn wat zachter en zoeter dan bij andere winkels) en de linzen door witte bonen. Omdat mijn oven stuk is moet ik tijdelijk bakken in een heel klein los oventje. Hij bakt een stuk minder stabiel dan mijn oude oven. Ik denk dat recepten als deze koek, die best hoog zijn, mooier zal bakken in een stabiele, wat grotere oven. Zet ik normaal een recept in de oven en kijk ik pas 45 minuten later, bij dit kleine oventje moet ik af en toe een bakblik verplaatsen, de warmte van de boven- of onderkant even uitzetten omdat het te snel gaat. Maar ik heb voorlopig een oven en daar ben ik maar wat blij mee!


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.

Ineens wilde ik deze koek bakken, niet morgen, maar nu! En yes, hij is vetvrij, glutenvrij en met heeeeel weinig suiker!

Het mag de pret niet drukken; ik heb een heerlijke oude wijvenkoek gebakken, hem in stukken gesneden en in zakjes bewaard in de diepvries. Ik heb er weken lang van kunnen smullen als ik uit mijn werk naar huis reed en een gezonde trek kon stillen met een plak.


Marike over de Oud Hollandse oudewijvenkoek: ‘Voor de grap liet ik de koek testen door mijn meest kritische publiek, namelijk mijn leerlingen uit de eerste klas van het V.M.B.O. Deze rondspringende spruiten testen maar al te  graag een lekkernij van deze juf. De mooiste en scherpe opmerkingen van allemaal: “Mevrouw, u bent het poedertje op de koek vergeten!” Ach, het mocht de pret niet drukken, het bewijst maar weer eens dat sprookjes bestaan. Het is maar net hoe je ze verpakt en … ze lopen in mijn bakkeuken altijd goed af!’
Met banaan en bonen een gezonde koek maken

Gezonde oude wijvenkoek van Oh My Pie

Benodigdheden voor bakblik van 21-23 cm:

 1. 3 eieren

 2. 3 eetlepels honing, agavesiroop (ik gebruikte ahornsiroop)

 3. 150 gram amandelmeel

 4. 100 gram havermeel, hiervoor maal ik mijn havermout in een koffiemolen

 5. 240 gram linzen uit blik (ik gebruikte witte bonen uit blik, gebruik je zelf geweekte bonen, dan moet je wellicht nog iets meer vocht toevoegen in de vorm van melk of water! Overigens zou ik ook kikkererwten wel aandurven daar heb ik eerder hele mooie cakejes mee gebakken.

 6. 1 rijpe banaan

 7. 100 gram Medjoul dadels (ik gebruikte smeuïge gedroogde pruimen)

 8. 1 eetlepel kaneel

 9. 2 eetlepels speculaaskruiden

 10. 1 eetlepel anijspoeder

 11. 1 eetlepel bakpoeder

 12. Snufje zout

 13. Poedersuiker of maal suiker met wat anijs: anijs-poedersuiker


Gezonde oude wijvenkoek van Oh My Pie

Gezonde oude wijvenkoek van Oh My Pie

 1. Verwarm de oven voor op 160 graden en bekleed je cakevorm of vet je bakvorm in en bestrooi het met wat havermoutmeel.

 2. Meng het amandelmeel, havermoutmeel, de kruiden en het bakpoeder door elkaar. Pureer de banaan met de dadels (of pruimen) en de linzen (of wittte bonen) tot een smeuïge mix.

 3. Klop de eieren met de siroop 5-10 minuten tot het goed luchtig is geworden.

 4. Spatel de smeuïge mix met de eieren erbij en voeg hier vervolgens de droge ingrediënten beetje bij beetje bij. Hoe luchtiger je beslag, hoe luchtiger je koek zal bakken. Dus spatel niet langer dan nodig!

 5. Eventueel kun je nog wat melk toevoegen als je het beslag wat te dik vindt. Doe het beslag in de cakevorm en bak de oude wijvenkoek in 45-50 minuten gaar in de oven.

 6. Laat de koek afkoelen. De koek is ietsje kwetsbaar, maar dat vind ik niet erg wat er is geen vet of olie gebruikt en op een paar eetlepels honing na geen suiker. En toch vond ik de koek behoorlijk zoet, ik heb net niet gemist.

 7. Om “het poedertje” toe te voegen maalde ik wat suiker met anijs fijn in de koffiemolen en strooide dit over de Oud Hollandse Oudewijvenkoek.Stukje oudewijvenkoek? Graag want hij zit vol gezonde ingrediënten en het ruikt zo lekker kruidig! Heerlijk.

Gerelateerde posts

Kommentare


bottom of page