top of page

Hoe maak je Zwitserse Meringue botercrème


Hoe maak je Zwitserse Meringue botercrème
Je hebt gewone botercrème. Maar je hebt ook botercrème de luxe oftewel: Zwitserse meringue botercrème. Het is iets beetje meer werk, maar je krijgt er een glanzende, luxe, zachte crème voor terug. Je kunt Zwitserse botercrème gebruiken voor alles dat een lekker laagje nodig heeft. Tussen macarons, tussen een taart, op een taart, een taart bespuiten, een cupcake.
Je hebt verschillende mogelijkheden om meringue-crème te maken. Daar bedoel ik de verhoudingen van de ingrediënten mee. Hoe maak je Zwitserse Meringue botercrème?

Verschil gewone en Zwitserse botercrème

Door Zwitserse botercreme zit een deel verwarmd meringue eiwit. Dit maakt de crème zijde zacht.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.Hoe maak je Zwitsterse botercreme?

Voor Zwitserse meringue botercrème heb je nodig:

  1. eiwit

  2. suiker

  3. boter op kamertemperatuur

  4. heel erg weinig zout

  5. Een pan met een andere schaal waarin je het eiwit kunt kloppen op een pan met kokend water. Bijvoorbeeld een ijzeren blanda-schaal, een ijzeren mengkom of een glazen schaal.


Veel gebruikte verhoudingen voor Zwitsere botercreme

Een veel gebruikte verhouding is 1:2:2 

Oftewel bijvoorbeeld 1 deel eiwit (50 gram) 2 delen suiker (100 gram) 2 delen boter (100 gram)

Maar kies je voor een stevigere crème dan kun je kiezen 1:2:3

Bijvoorbeeld: 1 deel eiwit (50 gram) 2 delen suiker (100 gram) en 3 delen boter (150 gram).


Dit zijn dan de verhoudingen.  Je kunt zelf de hoeveelheden op deze manier bepalen, onder andere afhankelijk van hoe zwaar je eiwit is.

Hoe maak je Zwitserse merengue botercreme

Zo maak je supersnel Zwitserse botercreme

Verwarm een pan water en plaats je ijzeren of glazen schaal op de pan. Doet het eiwit met een mini snufje zout in de schaal en klop het eiwit met een klopper. Het eiwit wordt luchtiger door het zout.


Blijf kloppen en voeg langzaam de suiker toe. Stop niet met kloppen. Het eiwit wordt verhit en de suiker lost op in het luchtige eiwit.

Het duurt even voordat al het suiker is opgelost in het eiwit. Dit kun je voelen. Probeer het maar. Neem een klein beetje eiwit met suiker en rol dit tussen je vingers. Is de suiker nog niet opgelost, dan voel je dat. Blijf roeren met je klopper tot al het suiker is opgelost.

Hoe maak je Zwitserse merengue botercreme

Het mengsel moet nu 4-5 minuten flink geklopt worden. Een keukenmachine is natuurlijk heel handig, maar heb je deze niet dan kun je het ook met een handmachine doen.  Omdat het geheel lekker luchtig wordt heb je een ruime kom nodig.


Na 4-5 minuten is het eiwit lekker stevig geklopt.


Hoe maak je Zwitserse merengue botercreme

De klopper wordt verwisseld voor de K-vorm. Deze kan de boter beter aan.


Het is handiger om de kom met eiwit en suiker nog kort wat af te laten koelen, anders dreigt de boter te smelten. Een minuut of 5-10, dan de meeste warmte van de kom is verdwenen.


Klop nu steeds een beetje boter bij de crème. De crème gaat op een gegeven moment een beetje hobbig worden en je denkt: Oh nee, het mislukt.


Dat is niet zo. Gewoon door laten kloppen en er ontstaat uiteindelijk een heerlijke, glanzende, zachte merengue botercrème!

Hoe maak je Zwitserse merengue botercreme

Botercrème kleuren

Je kunt de botercrème kleuren met eetbare kleurstoffen.

De meringue botercrème is een week houdbaar in de koelkast en ongeveer 3 maanden in de diepvries.

Gerelateerde posts

Botercrème

Comments


bottom of page