Kaneel brokken met stukjes hazelnoot


Kaneel brokken met stukjes hazelnoot

Terwijl de eerste kruidnootjes alweer in de winkel liggen probeer ik er nog even af te blijven. Toch komt er inspiratie bovendrijven. Dikke stukken speculaas, maar dan anders. Iets dat je het hele jaar door kunt eten zonder dat iedereen je commentaar krijgt omdat de Sint weer heeft gekozen voor Spanje. Ik dacht meteen aan kaneel, maar koekkruiden of pompoenkruiden kun je natuurlijk ook gebruiken in deze kaneel brokken met stukjes hazelnoot, net waar je zin in hebt.


Met de speculaasbrokken als inspiratie, kun je het hele jaar door van lekkere stukken kaneelkoek met stukjes hazelnoot genieten.

De helft van het meel heb ik vervangen door gemalen havermout. Maar omdat niet iedereen blij wordt van gemalen havermout kun je natuurlijk ook gaan voor uitsluitend bloem. Daarnaast heb ik naast bakpoeder ook bakingsoda gebruikt om de koek een luchtige structuur te geven met een lekker bite waar je je tanden in wilt zetten. Heb je bakingsoda in huis? Heel handig hoor om mee te bakken, maar ook om bijvoorbeeld je oven mee schoon te maken, pretzels te bakken , honeycomb of nog veel meer. En koop liever niet van die dure mini-zakjes maar meteen zo’n “oranje” doosje.



Net als dikke speculaas, dikke kaneel koeken

Kaneel brokken met stukjes hazelnoot

Benodigdheden:

  1. 250 gram half bloem en half gemalen havermout

  2. 125 gram boter

  3. 140 gram bruine basterdsuiker

  4. 15 gram kaneel (probeer eens Ceylonkaneel als je dat kan krijgen, extra lekker)

  5. 5 gram bakpoeder

  6. 1 (3 gr) theelepel baksoda

  7. 5 eetlepels yoghurt of karnemelk

  8. 1 ei (1/2 ei erin en 1/2 ei voor bovenop)

  9. 75 gram gemalen stukjes hazelnoot (b.v. kant en klaar van de Lidl) of nootjes naar eigen keuze

  10. snuf zout


Kaneel brokken met stukjes hazelnoot

Zo bak je deze kaneel brokken met stukjes hazelnoot:

Kneed alle ingrediënten (behalve de nootjes en een 1/2 ei) voor de koek door elkaar en laat het minimaal een half uur rusten. Verwarm de oven voor op 150 graden bij een hete lucht oven of op 170 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.

Laat het deeg even op temperatuur komen, want uitrollen is direct uit de koelkast is niet goed mogelijk. Maak van het deeg een flinke koek van ongeveer 1 cm dik.


Zelf heb ik een dunne glazen snijplank. Ideaal om de plak eerst uit te rollen en dan in de koelkast een coole beurt te geven. Dan kan hij zo vanuit de koelkast zo de oven in.

Smeer de flinke koek in met een half geklutst ei en strooi de nootjes en eventueel nog wat suiker overheen. Bak de dikke stukken kaneel brokken in ongeveer 40-45 minuten gaar.


Koekjes? Hoe kun je ze het beste bewaren.

Daar hoef ik denk ik geen antwoord op te geven? De koektrommel; een echt Nederlands fenomeen, wie heeft hem niet!

#koek

0 opmerkingen

Gerelateerde posts