Kersencake maken


Kersen plaatcake met amandelmeel
Momenteel liggen de schappen weer vol glanzende verse kersen; heerlijk! Kersen hebben een diepe, volle smaak en ondanks dat ze iets zachter worden bij het bakken, behouden ze hun vorm. Bij deze zomerse fruitcake is een deel van de boter vervangen door ricotta en dat maakt de cake extra lekker. Nog nooit cake met ricotta gebakken? Ik kan het je aanraden, ricotta en fruit gaan geweldig samen. Zelf gebruikte ik verse kersen, maar je kunt met kersen uit de diepvries ook heel goed een kersencake maken. Vers vind ik persoonlijk iets lekkerder; maar het kost iets meer werk om de pitten uit de kersen te halen.

Zo zakt het fruit niet in de cake

Cake bakken met fruit gaat niet altijd goed. Het fruit zakt soms naar beneden en gaat op een kluitje bij elkaar zitten. Door fruit door wat bloem te halen en voor een iets steviger beslag te zorgen, kun je het zakken grotendeels tegengaan. Bij dit recept bleven de kersen vrij goed bovenin het beslag liggen en zou je de cake ook in een gewone bakvorm kunnen bakken. Bak de cake dan wel iets langer. Bij een kersencake in een basis cakevorm heb je iets minder kersen nodig. Bij een plaatcake heb je veel bovenkant, maar dat maakt de cake in combinatie met de geschaafde amandelen ook mooier wat mij betreft.

Kersencake maken

Kersencake maken

Ingrediënten:

  1. 350-400 gram kersen vers of ontdooit uit de diepvries

  2. 250 gram ricotta

  3. 100 gram boter op kamertemperatuur

  4. 3 medium eieren

  5. 200 gram lichtbruine basterdsuiker of gewone suiker

  6. 2 zakjes vanillesuiker

  7. 1 eetlepel lemoncurd

  8. 175 gram bloem

  9. 50 gram amandelmeel

  10. 12 gram bakpoeder

  11. Mespunt zout

  12. Handje geschaafde amandelen

  13. Poedersuiker of 1-2 meringuekoekjes

  14. Bakbakvorm of ovenschaal van ongeveer 18 x 28

Verdeel de kersen en de geschaafde amandelen over het cakebeslag

Kersen plaatcake met ricotta en amandelmeel bakken

  1. Bedek je bakvorm met bakpapier of smeer de vorm in met boter en bestrooi het met wat bloem. Heb je een open vorm zoals ik? Hier lees je hoe je een open cakevorm eenvoudig kunt bedekken met bakpapier.

  2. Verwarm de oven voor op 170 graden bij een hete lucht oven of op 190 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.

  3. Klop de boter met de lemoncurd, de lichtbruine basterdsuiker en vanillesuiker iets luchtig. Voeg nu steeds een ei hierbij tot het goed gemengd is.

  4. Mix de ricotta kort mee.

  5. Voeg de bloem, het amandelmeel, het bakpoeder en het zout toe en meng de ingrediënten door elkaar tot een egale massa. Probeer niet langer te mengen dan nodig of beter nog; laat een spatel dit werk doen.

  6. Vul de bakvorm met het beslag en verdeel de kersen over de bovenkant.

  7. Strooi de geschaafde amandelen en een klein beetje suiker hier overheen en bak de kersencake in ongeveer 40 minuten goudbruin en gaar.

  8. Laat de cake afkoelen en strooi voor het opdienen poedersuiker of een paar meringuekoekjes fijngeknepen over de bovenkant.

  9. Snij de cake in 15 stukken of zo groot als je zelf graag wilt.

Kersencake met ricotta; wat een makkelijk cake recept

Cake bewaren

De kersencake bevat ricotta en fruit en kun je het best in de koelkast bewaren. Haal de plaatcake ongeveer een half uur voor het opdienen uit de koelkast. De smaken zullen hierdoor versterkt worden en de boter in de cake wordt weer iets zachter.

Je kunt de cake ook goed in de diepvries bewaren. Ideaal voor een later moment.

Kersencake maken

2 opmerkingen

Gerelateerde posts