Momenteel liggen de schappen weer vol glanzende verse kersen; heerlijk! Kersen hebben een diepe, volle smaak en ondanks dat ze iets zachter worden bij het bakken, behouden ze hun vorm. Bij deze zomerse fruitcake is een deel van de boter vervangen door ricotta en dat maakt de cake extra lekker. Nog nooit cake met ricotta gebakken? Ik kan het je aanraden, ricotta en fruit gaan geweldig samen. Zelf gebruikte ik verse kersen, maar je kunt met kersen uit de diepvries ook heel goed een kersencake maken. Vers vind ik persoonlijk iets lekkerder; maar het kost iets meer werk om de pitten uit de kersen te halen.
Zo zakt het fruit niet in de cake
Cake bakken met fruit gaat niet altijd goed. Het fruit zakt soms naar beneden en gaat op een kluitje bij elkaar zitten. Door fruit door wat bloem te halen en voor een iets steviger beslag te zorgen, kun je het zakken grotendeels tegengaan. Bij dit recept bleven de kersen vrij goed bovenin het beslag liggen en zou je de kersenmcake ook in een gewone bakvorm kunnen maken. Bak de cake dan wel iets langer. Bij een kersencake in een basis cakevorm heb je iets minder kersen nodig. Bij een plaatcake heb je veel bovenkant, maar dat maakt de cake in combinatie met de geschaafde amandelen ook mooier wat mij betreft.
Wil je het recept en de informatie graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
Kersencake maken
Benodigdheden:
350-400 gram kersen vers of ontdooit uit de diepvries
250 gram ricotta
100 gram boter op kamertemperatuur
3 medium eieren
200 gram lichtbruine basterdsuiker of gewone suiker
2 zakjes vanillesuiker
1 eetlepel lemoncurd
175 gram bloem
50 gram amandelmeel
12 gram bakpoeder
Mespunt zout
Handje geschaafde amandelen
Poedersuiker of 1-2 meringuekoekjes
Bakbakvorm of ovenschaal van ongeveer 18 x 28
Kersen plaatcake met ricotta en amandelmeel bakken
Bedek je bakvorm met bakpapier of smeer de vorm in met boter en bestrooi het met wat bloem. Heb je een open vorm zoals ik? Hier lees je hoe je een open cakevorm eenvoudig kunt bedekken met bakpapier.
Verwarm de oven voor op 170 graden bij een hete lucht oven of op 190 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.
Klop de boter met de lemoncurd, de lichtbruine basterdsuiker en vanillesuiker iets luchtig. Voeg nu steeds een ei hierbij tot het goed gemengd is.
Mix de ricotta kort mee.
Voeg de bloem, het amandelmeel, het bakpoeder en het zout toe en meng de ingrediënten door elkaar tot een egale massa. Probeer niet langer te mengen dan nodig of beter nog; laat een spatel dit werk doen.
Vul de bakvorm met het beslag en verdeel de kersen over de bovenkant.
Strooi de geschaafde amandelen en een klein beetje suiker hier overheen en bak de kersencake in ongeveer 40 minuten goudbruin en gaar.
Laat de cake afkoelen en strooi voor het opdienen poedersuiker of een paar meringuekoekjes fijngeknepen over de bovenkant.
Snij de cake in 15 stukken of zo groot als je zelf graag wilt.
Kersencake bewaren
De kersencake bevat ricotta en fruit en kun je het best in de koelkast bewaren. Haal de plaatcake ongeveer een half uur voor het opdienen uit de koelkast. De smaken zullen hierdoor versterkt worden en de boter in de cake wordt weer iets zachter. Kersencake maken was voor mij een plezier.
Je kunt de cake ook goed in de diepvries bewaren. Ideaal voor een later moment.
Hoi Diane,
Je kunt het zeker ook maken met kersen/krieken uit een pot. Maar deze kersen zijn vochtiger en moet je goed laten uitlekken. Ik zou ze zelf misschien na het uitlekken door wat amandelmeel rollen. Dit kan het vocht iets absorberen. Groetjes en bak ze, Carola
Hallo,
ik veronderstel dat dit ook kan met een bokaal noordkrieken? Of zijn kersen beter? Het lijkt me heerlijk. dank je wel