top of page

Polentacake met sinaasappel


Polentacake met sinaasappel
Onlangs heb ik heerlijk geluncht met een vriendin. Als toetje namen we cheesecake en polentacake en we deelden het dessert. Toetjes delen is zo leuk, dan hoef je niet te kiezen en kun je beide smaken proeven. Polentacake met citroen en noten vond ik interessant: Ik ken de wat aardse smaak van polenta, hoe zou die in een cake smaken? De cake vonden we allebei verrassend en heerlijk! Ik wist wat mij te doen stond want laat ik nu net thuis een kilo Italiaanse polentameel hebben staan zonder doel...

Op zoek naar recepten vond ik een bijzonder recept van Tana Ramsay met sinaasappel. Tana kookt de sinaasappel en maalt hem in zijn geheel (zonder pitjes) grof in een machine. Dit geeft een intense smaak en maakt de polentacake met sinaasappel heel smeuïg. Zo smeuïg dat je niet eens door hebt dat de cake geen vet bevat. Naast polenta bevat de cake ook amandelmeel.


Deze polentacake is een glutenvrije èn vetvrije cake

Eigenlijk was ik een beetje onzeker met het uitdelen van deze polentacake met sinaasappel. Is de cake met polentameel en amandelmeel wel lekker genoeg om te delen? De cake bevat heel veel sinaasappelsmaak, is gluten- en vetvrij. Vaak mis je bij een vetvrije cake toch wel de boter of olie en wordt het al snel een wat droge biscuitcake. Dat geldt echter niet voor deze cake! Ik heb hem aan 3 verschillende families gegeven en van alle drie kreeg ik lovende appjes terug. Het vocht en de smaaksensatie van gekookte en gemalen sinaasappel geeft een flinke smaakboost en maakt de cake heerlijk zacht. De truck met gekookte sinaasappel wil ik vaker gaan gebruiken en is vast ook heel lekker met citroen en limoen.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Polentacake met sinaasappel versierd met chantillycreme, sprinkels en schijfjes sinaasappel

Polentacake met sinaasappel

Benodigdheden voor vorm van 20 cm:

 1. 2 medium sinaasappelen

 2. 4 eieren

 3. 200 gram lichtbruine basterdsuiker

 4. 80 gram polenta

 5. 80 gram amandelmeel (of gemalen noten naar keuze)

 6. 4 gram bakpoeder

 7. Snuf zout

Versier de topping:

 1. Handje geschaafde amandelen

 2. Sap van 1 sinaasappel met 2 eetlepels suiker

 3. 200 ml slagroom of 50 gram poeder voor Chantillycrème om crème te kloppen

 4. Schijfjes verse sinaasappel

 5. Sprinkles

Met bakpapier zorg je ervoor dat het dunne beslag niet uit de vorm kan druppelen

Recept polentacake met sinaasappel

 1. Was de sinaasappelen goed en kook ze in pan onder water op een laag vuur. Tana laat de sinaasappelen een uur koken. Zelf kookte ik ze 15 minuten en zette het vuur uit en liet het deksel op de pan. Na een half uur bracht ik het opnieuw aan de kook, liet het 5 minuten zachtjes koken en liet het met deksel op de pan afkoelen met vocht en al. Dat was voldoende.

 2. Bekleed een springvorm met bakpapier. Omdat de mix heel vloeibaar is moet je de vorm bedekken met een vel bakpapier zodat het beslag niet uit de vorm drupt of een dichte vorm gebruiken.

 3. Snij de sinaasappelen in stukjes en verwijder de pitjes. Maal de sinaasappel grof in de mixer of snijd de sinaasappel in kleine stukjes. Bewaar ook het vocht van de sinaasappel, dit heb je nodig voor in de cake.

 4. Verwarm de oven voor op 160 graden bij een heteluchtoven of op 180 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.

 5. Klop de eieren luchtig en licht van kleur en voeg langzaam de suiker erbij. Om lucht in het eiermengsel te behouden gebruik je een spatel om de polenta, het amandelmeel, zout en ongeveer 200 gram grof gemalen sinaasappelen met sap voorzichtig door elkaar te spatelen.

 6. Vul de bakvorm en strooi wat geschaafde amandelen over de bovenkant voor een feestelijk effect.

 7. Bak de cake in ongeveer 55-65 minuten gaar.

 8. Laat de cake in de vorm afkoelen om geen vorm te verliezen.

 9. Roer 2 eetlepels suiker door sap van een sinaasappel, roer het door en verdeel het over de bovenkant zodra de cake uit de oven komt. Laat de cake afkoelen.

 10. Je kunt de cake versieren met slagroom of chantillycrème langs de randen, sprinkles en stukjes sinaasappel. Ineens heb je kleurige taart. Maar basic met poedersuiker is ook een snel en feestelijk alternatief.

Glutenvrije en vetvrije polentacake met sinaasappel

Grof gemalen gekookte sinaasappel bewaren in de diepvries

Tip: mijn pan had nog wat ruimte. Daarom kookte ik een paar sinaasappelen extra mee en maalde ze grof voor een andere keer. Zo heb je supersnel een flinke smaakmaker op voorraad voor een andere keer. Bewaar de grof gemalen gekookte sinaasappel goed afgesloten in een bakje in de vriezer. Ook kun je het in een ijsblokjesvorm invriezen. Zo heb je handige porties om te gebruiken voor een andere keer.


Een dun beslag bakken in een springvorm; zo voorkom je lekken

Door bakpapier te verkreukelen en in de vorm te duwen kun je een dun beslag toch veilig in een springvorm bakken. Het papier past op die manier niet helemaal perfect in de vorm en je krijgt een licht verkreukelde rand. Op zich geen probleem maar het ziet er iets minder mooi uit. Heb je een dichte bakvorm dan heb je dit probleem niet.


Deze polenta is geïnspireerd op de polentacake van Tana Ramsay's Familiekeuken 2.
Gerelateerde posts

bottom of page