top of page

Polenta meel of grof maismeel


Polenta meel of grof maismeel
Polenta is een traditioneel Italiaans gerecht dat gegeten wordt als alternatief voor aardappelen, pasta of rijst. Polenta lijkt iets op een dikke pap en kan geserveerd worden als romige of iets grove puree maar ook als dessert. Was het voorheen vooral eten voor de armen, tegenwoordig serveren moderne Italiaanse restaurants steeds vaker variaties op het menu. Het meel waar polenta van wordt gemaakt wordt vaak polenta meel of grof maismeel genoemd.

Polenta meel is geen meel

Hoewel er vaak over polenta meel wordt gesproken, daar ben ik zelf ook schuldig aan, is polentameel geen meel. Het is meel meel vóór polenta en dit kan een fijn maismeel zijn die een zachte gladde polenta geeft of grof maismeel voor een wat meer robuuste polenta met meer smaak en korrels. Het is een persoonlijke voorkeur wat je lekker vindt.

Mijn grove maismeel komt uit Italië en ga ik niet voor polenta gebruiken, maar om een polenta cake van te bakken. Recent proefde ik een polentacake in een restaurant en die was echt heerlijk! De cake met het grove maismeel wordt vaak aangevuld met amandelmeel of tarwemeel.


Maismeel; van heel fijn tot grof maisgriesmeel

Polenta meel of grof maismeel wordt gemaakt van mais dat eerst gedroogd wordt en daarna grof gemalen. Polentameel of grof maismeel kun je zowel in hartige als zoete gerechten gebruiken. Het geeft een licht zoete smaak een structuur aan het gerecht.


Wil je het artikel graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Het maismeel van de foto's is, als ik de google vertaal gebruik, geproduceerd in de Camonica-vallei en met een stenen ondergrond gemalen. Dit geeft het meel de unieke smaak welke maismeel bij moderne maalprocessen verliest. Het meel is bevat vezels en maiskiemen.
Maisgriesmeel uit Noord Italie om polenta mee te maken

Polentameel of grof maismeel voor brood of pizza

Grove maiskorrels kun je ook gebruiken brood met te versieren of om de onderkant van pizza's, brood en broodjes mee te bedekken zodat ze niet aan de bakplaat blijven kleven. Daarnaast geeft het ook een lekker knappertje op de pizza of het brood. Ik gebruik (grof)maismeel of griesmeel zelf vooral voor die lekkere bite.

Bij deze broodjes met desempoeder strooi ik het meel soms ook over de topping. Zonde om weg te gooien toch? Het geeft zo'n lekker knappertje bovenop de broodjes.

Italiaans grof maismeel

Polenta meel of grof maismeel glutenvrij meel

Ben je op zoek naar glutenvrij meel? Dan kan maismeel een goed alternatief zijn voor tarwe. Let altijd goed op of het meel ook daadwerkelijk glutenvrij is. Soms wordt het meel gemalen in een omgeving waar ook meel met gluten wordt gemalen.

Polentacake met amandelmeel en sinaasappelen

Taarten, cakes en koekjes bakken met Polenta meel of grof maismeel

Voor de zoete thuisbakker is het wellicht leuk om te weten dat (grof) maismeel zich uitstekend leent om mee te bakken. De grove korrels laten zich goed combineren met amandelmeel en bloem. Gewone Hollandse bloem lukt vast ook maar de zeer fijne Italiaanse 00 bloem verdiend de voorkeur verdien als je de Italiaanse toer wilt gaan.

Het recept voor de polentacake hierboven bevat naast polenta meel ook amandelmeel en sinaasappelen die gekookt en grof gemalen zijn. De cake is uitgebreid getest en is erg lekker. Naast dat de cake glutenvrij is, is de cake ook en vetvrij.

Polenta meel of grof maismeel


Bronnen:

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page