top of page

Rozenblaadjes drogen, zo doe je dat!


Rozenblaadjes drogen, zo doe je dat!
Deze rozenblaadjes komen van mijn eigen rozenstruik. Helaas zijn ze dit jaar door een frisse lente wat later. Maar als ze straks gaan bloeien; dan kun je deze rozen op afstand al ruiken. Heerlijk! Ze zijn prachtig roze van kleur en hebben een heel eigen smaak. Rozen kun je vers gebruiken, maar de kleurige rozenblaadjes drogen lenen zich ook goed voor later en dat is handig om op voorraad te hebben. Maar hoe kun je de blaadjes het beste drogen, waar moet je op letten? Naast rozenblaadjes kun je ook rozenknopjes drogen. Zelf heb ik dit nooit gedaan. Zoveel knoppen hebben wij ook niet en ik wil niet alles van de boom gebruiken. Naast drogen kun je de blaadjes ook versuikeren, dit geeft een prachtig effect, maar hierover later meer. Eetbare bloemblaadjes drogen, dat doe je zo!

Rozenblaadjes drogen zo doe je dat!

Pluk de rozen als het droog weer is. Je kunt zowel een open bloem gebruiken als een bloem die op het punt staat zich te openen en al een beetje open is. Open bloemen zijn eenvoudiger te oogsten, zij laten makkelijker de blaadjes los. Je kunt ook direct zien wat de kwaliteit van de blaadjes is.


Eetbare bloemen

Veel bloemen zijn eetbaar. Raar dat we in Nederland daar eigenlijk zo weinig mee doen. We houden van bloemen en vinden het heerlijk om naar te kijken. Waarom dan niet in je eten? Vaak geven ze vooral meer kleur aan gerechten en is de smaak eigenlijk heel subtiel. Een paar bloemen geven een salade direct een geweldige kleur en uitstraling. Je kunt er ook mee bakken, maar net als natuurlijke kleurstoffen loop je de kans dat de bloemen hun charme en kleur snel verliezen door het gebruik van warmte of door uitdroging.


Wil je het artikel graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.

Rozenblaadjes drogen, zo doe je dat!

Rozenblaadjes drogen, zo doe je dat!

  1. Met de lucht; de rozenblaadjes op de foto hierboven zijn gedroogd op een bord door de lucht in huis. Eventueel kun je het iets versnellen door ze in de zon te leggen, maar ook zonder zon zullen ze snel drogen.

  2. De oven; heb je meer haast, je kunt de rozenblaadjes ook drogen in de oven. Zet de oven niet te hoog. Soms is de rijsstand voor brood zo'n 35-40 graden al voldoende. Liever wat langer drogen dan snel drogen met kleur- en smaakverlies.

  3. Voedseldroger; een voedseldroger is ideaal om rozenblaadjes of knopjes wat sneller te drogen. Ook bij de voedseldroger kun je het beste de temperatuur op op zo'n 35-40 graden zetten. Na een uur of 3 zijn de blaadjes droog.

Rozenblaadjes versuikeren

Je kunt allerlei ingrediënten versuikeren. Bij het versuikeren van rozenbladeren worden de bloembladeren ingesmeerd met een mengsel van eiwit en suiker en in de oven gedroogd op een lage temperatuur. Dit geeft een resultaat dat eruitziet alsof er nachtvorst op de blaadjes zit. Deze techniek kun je ook op andere ingrediënten toepassen. Rondom Kerstmis kun je rozemarijn versuikeren; de rozemarijn ziet er dan uit alsof het bevroren kerstboomtakken zijn. Omdat dit eetbaar is, ideaal te gebruiken bij taarten, cakes en desserts. Meer wat ouder artikel op dit blog over rozenblaadjes versuikeren lees je hier.


Gedroogde bloemblaadjes van geurende rozen houden hun geur ook na het drogen nog een tijd lang, heerlijk!
Rozenblaadjes drogen, zo doe je dat!

Verse rozenblaadjes eten

Wil je verse eetbare rozenblaadjes gebruiken? Pluk de bloemen ze zo vers en laat mogelijk.

Ontkom je er niet aan en moet je de rozen eerder aanschaffen of plukken. Probeer dan een mooie tak te krijgen die je in een vaas op een koele plek kunt bewaren.

Je kunt ze ook iets eerder oogsten en dan in een platte schaal op een vochtig keukenpapiertje of servet voorzichtig de bloemblaadjes afgedekt bewaren in de koelkast. Hierdoor blijven ze iets langer goed en kneuzen ze minder snel dan als je ze in een pot of zakje bewaard. Bewaar ze in de koelkast niet langer dan 2-3 dagen. Bewaren kan een optie zijn maar vers is optimaal.


Zorg ervoor dat de struik voldoende vocht heeft gehad; geef de plant eventueel water. Zo oogst je de mooiste en volste rozenblaadjes
Rozenblaadjes drogen, zo doe je dat!

Rozensiroop maken

Heb je veel verse rozenblaadjes? Misschien een leuk idee om zelf rozensiroop te maken. Hiermee kun je een vleugje rozensmaak toevoegen voor drankjes, vullingen bij het bakken en desserts. Het recept voor rozensiroop kun je in dit artikel lezen.


Gedroogde rozenblaadjes kopen

Wil je liever gedroogde rozenblaadjes kopen? Let er goed op dat ze biologisch zijn. Google eens online, hier kun je veel adressen vinden, zowel de rozenknopjes als losse blaadjes.


Waar koop je verse eetbare bloemen

Verse eetbare bloemen kun je vinden bij de Hanos als je een bedrijfspas hebt of online bij de Eetbare bloemenshop. Of ga zelf aan de slag en vind een eetbare bloemen zaaimix bij de tuinwinkel. Ik heb de mixen ook gezien bij de Hema en Karwei of verzend een eetbare bloemenmix als dikke kus cadeau zie onderstaande link.


Broninspiratie: Weckenonline


Gerelateerde posts

Comments