top of page

Salty karamel maken


Glazen pot met zelfgemaakte salto karamel

Vertel dat er salty karamel in het recept ziet en je krijgt meteen een positieve reactie. Deze licht gezouten smaak aan de welbekende karamel heeft veel vrienden gemaakt de laatste jaren. Ook bij ons thuis, hoewel het graag niet tè zout hebben. Daarom is het soms zo fijn als je zelf iets kunt maken, dan ben jij de baas van het recept.  Vanaf vandaag maak je voortaan zelf salty karamel maken en de kans is groot dat je alle ingrediënten al in huis hebt; inclusief een flinke jampot. De karamel is dun op de foto, maar wordt later in de koelkast een stuk dikker.

Met dit recept heb je een flinke pot karamel in huis. In de koelkast kun je het (mits pot uitgekookt) wel een kleine 3 weken bewaren.

Deze gezouten karamel is vloeibaar en is heel handig om baksels of dessert op te leuken. Gebruik de karamel als drizzle over een ijs, als tussenlaag in een taart, door een taart-vulling, smeer het tussen 2 biscuitjes of macarons om snelle sandwichkoekjes te maken. Druppel het over slagroom op een koffie de luxe. Je kunt vast ook nog meer lekkers bedenken.


Boter aan gesmolten suiker toevoegen
Boter aan gesmolten suiker toevoegen

Salty karamel maken

Benodigdheden voor een flinke jampot:

 1. 200 gram suiker

 2. 80 gram boter

 3. 120 ml slagroom

 4. 6-7 gram zout (1,25 theelepel)

Ook nodig:

 1. Pan

 2. Houten spatel

 3. Jampot, ongeveer 375 ml

 4. Schone jampot gekookt in kokend water


Salty karamel met houden lepel. Pas goed op het is erg heet
Goed roeren. Pas goed op karamel is heel erg heet

Salty karamel maken

 1. Bij karamel is het belangrijk dat alles klaar staat. De suiker zal karamelliseren en heel erg heet worden en dan heb je geen tijd om weg te lopen van de pan.

 2. Weeg alles af en kook de jampot uit. Zet hem op zijn kop op een schone theedoek.

 3. Verwarm de suiker op een medium hoog vuur. Roer de karamel in wording met de houten spatel constant door. De suiker zal smelten en verkleuren. Dit duurt ongeveer 5 minuten.

 4. Zet het vuur laag en voeg de boter toe.

 5. OPGELET: het kan gaan bubbelen en warme spetters zouden iets omhoog kunnen springen. Hou je aandacht daarom liever bij de pan.

 6. Als de boter is opgenomen mag het vuur laag en de slagroom erbij.

 7. Roer goed door tot alles is opgenomen. Voeg het zout erbij.

 8. Vul de jampot en laat het afkoelen.

Salty karamel in hergebruikte jampot
Salty karamel uit de koelkast lekker dik
De salty karamel zal een stuk dikker worden in de koelkast. Wil je de karamel toch liever iets dunner, om het bijvoorbeeld over ijs te druipen, verwarm dan een kleine hoeveelheid kort in de magnetron.

Karamel bewaar je zo!

De karamel is in de koelkast zo’n 2 weken houdbaar. Gebruik altijd een schone lepel, maar dat geldt natuurlijk voor iedere pot die je gebruikt toch?


Gerelateerde posts

Comments


bottom of page