top of page

Slagroomtaart maken


slagroomtaart
Misschien wel de meest verkochte taart bij de bakker, maar heb jij hem al eens gebakken, een lekkere slagroomtaart. Zijn er eigenlijk mensen die geen slagroomtaart lusten?  De slagroomtaart is denk ik naast de appeltaart de lieveling op ieder feestje. Het leuke van de zelfgebakken slagroomtaart is dat je de binnenkant wat persoonlijker kunt maken. Met dit recept kun je voortaan zelf zo'n heerlijke slagroomtaart bakken. Met dit recept is het makkelijk te doen.

Een stuk slagroomtaart

De slagroomtaart maken

Benodigdheden:

  1. Biscuit naar inzicht. Mijn taart is 25 x 25 cm voor 16-20 personen

  2. Lemoncurd

  3. Abrikozenjam

  4. 1100 ml slagroom voor een taart van 25 x 25 cm

  5. Per 250 ml slagroom gaat er één zakje klopklop van Dr. Oetker door, om de slagroom stevig te maken. Ik gebruikte slagroom met 35 % vet. Hoe vetter de slagroom, hoe steviger je toeven.

  6. Nougatine voor de zijkant of geroosterde geschaafde amandelen.

  7. Eventueel pure chocolade om te versieren, geroosterde hazelnoten,  of vruchtjes als mandarijn, kiwi, aardbei, ananas. Mijn zoon keek me aan alsof fruit iets heel erg vies is toen ik vroeg of hij vruchtjes wilde op zijn taart. Vandaar ik uiteindelijk maar voor nougatine en chocolade ging. Ik heb geen klachten gehoord van de jonge mannen.


slagroomtaart

Zo bak je de slagroomtaart

Bak een biscuit in de doorsnede taartvorm die je graag wenst. Dit kan rond zijn of vierkant. Ik koos voor vierkant want hij is voor mijn zoon en vrienden. Mannen houden vaak meer van vierkante taarten. Vrouwen van ronde taarten.


Snij de taart in drie lagen. Je kunt met een centimeter op bepaalde plekken cocktailstokjes insteken, om te zorgen dat je precies 3 nette lagen snijdt,. Zelf probeer ik me liever te concentreren en netjes te snijden. Meestal gaat dit goed.


Je hebt nu 2 lagen taart die je kunt vullen. Wat vind je lekker? Wat is je budget? Wat heb je in huis? Je kunt het zo gevarieerd maken als je zelf wilt.


Mijn taart is getremperd met likeur 43. Hierna kreeg de taart een dunne laag met lemoncurd en lekkere laag slagroom. De andere laag vulde ik met abrikozenjam en slagroom.


slagroomtaart

De taart werd bovenop dun ingesmeerd met slagroom, de zijkanten kregen iets meer slagroom. Daarna mocht de nougatine op de taart. Deze ijzeren spatel vond ik plezieriger werken dan een siliconen spatel. Het handigst vond ik om een bord onder de taart te houden welke het overtollige nougatine opving. Met de spatel duw je dan steeds een schepje nougatine tegen de taart.

En natuurlijk moet je goed in de gaten houden dat de nougatine niet wordt opgesnoept voordat de taart klaar is. Wat is dat een heerlijk goedje zeg, de nougatine.

Het midden van de taart kreeg strepen slagroom. De buitenkant werd vrij gehouden voor de toeven om de taart heen.


slagroomtaart maken

Ik begon in de hoeken te spuiten en probeerde de ruimte die overbleef zo in te delen dat de toeven de taart netjes de bovenkant bedekten.


In de winkel zie je vaak vruchtjes op de taart zitten, maar je kunt natuurlijk een taart bakken naar eigen smaak. Ik had helaas geen hazelnoten meer over, dus bedekte ik de toeven met wat nougatine. De binnenkant bovenop werd versierd met wat verwarmde chocolade.


#taart

Gerelateerde posts

bottom of page