top of page

Snelle chocolade karameltaartjes


Snelle chocolade karameltaartjes
Tijd, is dat niet een issue waar we elke dag een beetje tegen aan lopen? Net als de behoeft voor zoet en chocolade. Dat is iets waar we dagelijks behoefte voor voelen. Handig is dan dit lekkere recept voor je. Het snelle chocolade karameltaartje. Super makkelijk, heel snel gemaakt en heel snel weer op. Zeker omdat mijn zus spontaan in de auto stapte, om 15 km. te reizen en ze te proeven. Bijkletsen is natuurlijk de eerste reden om langs te komen. Hoewel?

De taartjes heb ik niet alleen in deze geribbelde taartvormpjes gemaakt maar ook in een bakplaat voor cupcakes.  Dan zijn de taartjes een stuk kleiner. Je kunt ze natuurlijk ook in een mini-cupcakevorm maken. Dan zijn het net kleine taartbonbons. Leuk bij een high tea of om te trakteren.

chocolade korstdeeg maken

Snelle karameltaartjes

Recept afkomstig uit Delicious 60 x zoete recepten, 6 stuks of ongeveer 12 stuks in een cupcakevorm

Benodigdheden:

Voor het chocolade korstdeeg:

  1. 40 gram poedersuiker

  2. 200 gram bloem

  3. 2 eetlepels cacaopoeder

  4. 1 eidooier

  5. 2 eetlepels ijskoud water (of ietsje meer tot het deeg dit nodig lijkt te hebben)

  6. 125 gram ijskoude boter

Voor de dulce de leche

  1. 1 klein blikje gecondenseerde melk gekookt volgens dit recept. Handig om een dag eerder te maken.

Voor de chocoladelaag

  1. Of 200 gram goede pure chocolade OF zelf maakte ik ganache volgens dit recept maar dan 1:1 met 150 gram chocolade en 150 gram slagroom.

  2. Eventueel wat grof zeezout om te bestrooien, dit geeft een typische salty caramel smaak.

Snelle chocolade karameltaartjes

Zo maak je chocolade karameltaartjes

Meng voor het korstdeeg de gezeefde bloem, cacaopoeder, poedersuiker samen met de in kleine stukjes gesneden koude boter tot er een grove structuur ontstaat. Dit kan met de pulseknop van je machine maar ik gebruikte een vork. Dit ging goed totdat ik ongeduldig werd want er gebeurde niet zoveel. Ik voegde toen het water toe met de eidooier en kneedde het gewoon kort met de hand tot het deeg goed aanvoelde. Dit deeg mocht 30 minuten in de koelkast rusten.

Leg voor de zekerheid onderin de vorm een stukje bakpapier. Vet hierna de vormen in. Ik gebruikte bloem om te zorgen dat het korstdeeg niet vastbakt, maar ik had spijt. Ik vind paneermeel vaak lekkerder, knapperiger en bloem geeft soms wat witte vlekken na het bakken.

Rol het deeg uit tot ongeveer 0,5 cm en bedek de vormpjes. Om de cupcakevorm te bedekken maakte ik rondjes met een glas. Het paste precies en het vormde een leuk bakje. Vul de vormpjes met bakpapier  en bakbonen of rijst om het korstdeeg blind te bakken.

Snelle chocolade karameltaartjes

Laat dit nog even goed afkoelen in de koelkast, zo’n 10 minuten. Ondertussen kun je de oven voorverwarmen op 180 graden (hete lucht oven)

Bak de vormpjes 7 minuten in de oven. Hierna haal je de bonen en het bakpapier uit de vorm. Bak de bakjes nog 2 minuten tot ze knapperig zijn en laat ze afkoelen in de vorm.

Vul de bakje met wat dulce de leche. Als dit net uit de koelkast komt is het wat aan de dikke kant. Ik verwarmde het heel kort, een klein beetje. Zo werd het iets meer hanteerbaar en kon je het in de bakjes scheppen.Snelle chocolade karameltaartjes

Het recept vermeldt: smelt de chocolade en bedek hiermee de dulce de leche. Zelf hou ik erg van ganache. lekker romig met een chocoladesmaak. Ganache kun je maken door slagroom te verwarmen. Zodra het kookt gaat het vuur uit en roer je hier de chocoladestukjes doorheen.  Vaak roer je 2 maal de hoeveelheid chocolade door de slagroom. Oftwel 1:2. Ik maakte echter 1:1. Eén deel slagroom, één deel chocolade. Natuurlijk kun je meer chocolade gebruiken als je dat gewoon lekker vindt.Snelle chocolade karameltaartjes

Besprenkel de taartjes eventueel met grof zeezout.  Nu smaakt je taartje een beetje als salty caramel. Laat ze goed afkoelen in de koelkast.

Grote en kleine snelle chocoladetaartjes. Het is maar net wat voor vormen je in huis hebt en hoe groot je jouw taartje wilt maken. Samen doen ze in allen vormen!

Deze snelle chocolade karameltaartjes zijn een recept uit dit leuke bakboek van Delicious: 60 x zoete recepten, 60 goede ideeën om de keuken in te verdwijnen.

Delicious 60 x zoete recepten is in de boekhandel.


Delicious van Valli Little ; 60 x zoete recepten is een uitgave van Fontaine uitgevers.

Gerelateerde posts

Comentários


bottom of page