top of page

Tofu chocoladecake met walnoten en sinaasappel


Tofu chocoladecake met walnoten en sinaasappel
Tofu chocoladecake met walnoten en sinaasappel
Een tofu chocoladecake met walnoten en sinaasappel?  Dat klinkt bijzonder! Hoewel ik niet veganistisch eet, ben ik flexitariër. Niet omdat het hip is, maar omdat ik gewoon niet zo’n liefhebber ben van vlees, vis en gevogelte. Toen ik in het boek Bakken met kennis van Eke Mariën deze vegan chocoladecake met tofu zag, wist ik dat ik hem wilde maken. Op zijn website koken met kennis geeft Eke je veel informatie en achtergronden over de wetenschap van koken en bakken. Een leuke site om eens te gaan neuzen.

Gewoon omdat ik een nieuwsgierig aagje ben wilde ik deze vegan cake bakken. Een cake met tofu, die moet ik toch echt een keer gebakken hebben.Eet je vegan? Of ben je net als ik gewoon nieuwsgierig? Je zou de tofu chocoladecake met walnoten en sinaasappel ook kunnen bakken omdat je graag voedzame ingrediënten in een cake wilt zien.


Waarom stopt Eke eigenlijk tofu in de cake? Ik vroeg het hem via twitter. Eke vertelde dat tofu de functie van eieren in de cake vervangt.

Het thuis testteam loopt niet echt warm voor gezond bakken of bakken met “bijzondere” ingrediënten. Daarom besloot ik mijn best te doen en haalde  ik een bijzondere cakevorm tevoorschijn. Het oog wil ook wat, toch?


Tofu chocoladecake met walnoten en sinaasappel

Tofu chocoladecake met walnoten en sinaasappel

Benodigdheden:

 1. 250 gram bloem

 2. 15 gram bakpoeder

 3. 50 gram cacaopoeder

 4. 3 gram zout

 5. 135 ml sterke koffie  (Eke adviseert 100 ml, ik gebruikte iets meer)

 6. 100 gram gesmolten kokosolie

 7. Sinaasappelschil, geraspt

 8. 200 gram oersuiker plus iets extra waarvan ik poedersuiker maakte (Eke gebruikte kokosbloesemsuiker)

 9. 350 gram zachte zijde tofu

 10. 3 handjes walnoten

 11. Een bakblik met ongeveer 1,8-2 L inhoud


Tofu chocoladecake met walnoten en sinaasappel

Zo maak je deze tofo chocoladecake

 1. Verwarm de oven voor op 170 graden (hete lucht oven). Vet je bakblik in. Eke adviseert om de cake op een ovensteen te bakken.

 2. Zeef de bloem, het zout en het bakpoeder in een kom. Roer het geheel goed door elkaar.

 3. Los het cacaopoeder op in de hete koffie. Hierdoor krijgt je cake meer smaak. Daarbij werkt koffie als smaakversterker bij chocolade.

 4. Smelt de kokosolie zachtjes en roer hier de geraspte sinaasappel doorheen. Zodra de olie zacht is geworden mag het vuur uit.

 5. Pureer de tofu met een keukenmachine of de staafmixer met de suiker en de olie. Voeg de koffie met cacao hierbij.  Verhuis het geheel naar een beslagkom. Spatel voorzichtig de droge ingrediënten in delen hierbij. Tot slot mogen de grof gesneden walnoten bij het beslag en vul je bakvorm.

 6. Bak de cake in ongeveer 40 minuten gaar. Test de cake met een satéprikker. Laat de cake 15 minuten in de vorm zitten voordat je het uit de vorm haalt.

 7. Strooi enkele iets fijn gehakte walnoten over de cake en versier de cake met poedersuiker van oersuiker.Omdat de cake geen geraffineerde suikers bevat, wilde ik liever ook geen gebruikelijk poedersuiker gebruiken. Ik maal mijn suiker altijd fijn in de koffiemolen. Dit is ook mogelijk met oersuiker. Het geeft zelfs een gouden laagje op de cake!


Deze cake is vegan en dus ook ei-vrij

De cake is goed van structuur, zacht en lekker. Hij is wel iets anders dan de gebruikelijke recepten, maar je gebruikt dan ook hele andere ingrediënten.


Smaak geven aan deze cake

Het is belangrijk dat je smaak geeft aan de cake. Een blok tofu vraagt om veel toegevoegde smaak door bijvoorbeeld de cacao met koffie. Stukjes chocolade en vanille erin lijkt me ook heerlijk.Bakken met Kennis van Eke Mariën is verkrijgbaar in de boekenwinkel.Gerelateerde posts

Comments


bottom of page