Wat was een van de meest geliefde opdrachten van de deelnemers in Heel Holland Bakt 2015? Juist de hazelnoot schuimtaart!
Het was de opdracht om een hazelnoot schuimtaart te bakken. Het is zelfs de favoriete taart van Martine Bijl. Na het bakken schijnt er behoorlijk geproefd te zijn door alle aanwezigen.
In het recent verschenen Het nieuwe grote bakboek van Heel Holland bakt stond een prachtig hazelnoten schuimtaartje die ik erg graag wilde bakken. Het is een recept van deelnemer Farida in het seizoen van 2015. In december zijn er een paar jarigen hier in huis. Ik bakte met dezelfde ingrediënten van een paar jaar geleden, een totaal andere taart. Grappig, het is een recept toen ik nu begon met bloggen. Het is door de jaren heen behoorlijk populair geweest.
Dit taartje is best makkelijk te bakken. Heb je minder tijd? Wil je geen gedoe, dan zou ik de versiering van hazelnoten in karamel gedoopt achterwege laten. Je kunt ook kiezen voor een heel lekker alternatief met dezelfde ingrediënten: nougatine. Maal de nougatine fijn om hak de gestolde stukken karamel met noten in grove stukken als versiering.
Hazelnoot schuimtaart
Benodigdheden voor een taart met doorsnede 16 cm:
Voor het hazelnootschuim:
- 90 gram hazelnoten
- 240 gram fijne kristalsuiker
- 4 eiwitten
Voor de vulling:
- 250 ml. (volle) melk
- 25 gram custardpoeder
- 1/2 vanillestokje
- 2 eidooiers
- 80 gram fijne kristalsuiker
- 50 gram hazelnoten
- 1 stick espressokoffie of 2 eetlepels zeer sterke goede espressokoffie
- 250 gram boter
- 75 gram witte basterdsuiker (of eventueel poedersuiker als je geen basterdsuiker hebt)
Voor de garnering:
- 16 hazelnoten (of een paar meer voor de zekerheid)
- 16 paperclips
- 125 gram fijne kristalsuiker
Verwarm de oven voor op 140 graden. Teken 3 cirkels van 16 cm. op bakpapier. Ik heb een deksel van een pan die precies 16 cm. doorsnede heeft, dus dat ging makkelijk. Rooster alle hazelnoten in de oven in ongeveer 12 minuten en laat ze afkoelen.
Zodra ze afgekoeld zijn kun je voor de schuimbodem 90 gram van de noten met 1 schep suiker fijn malen. Dit vind ik zelf fijn in een koffiemolen. Je kunt ze ook redelijk goed kapot slaan mocht je geen apparatuur hebben om te malen.
Klop de eiwitten stijf in een vetvrije kom met vetvrije kloppers. Als de eiwitten stijf worden schep dan lepel voor lepel de kristalsuiker door het eiwit. Als je stijve pieken kunt maken is het klaar. Spatel nu voorzichtig de gemalen hazelnoten door de eiwitten. Vul de spuitzak en spuit 3 cirkels. Ik had nog wat eitwit over en spoot hier wat kleine toefjes van. Ongeveer zo groot als een macaron. Hier maakte ik een paar kleine taartjes van. Ik zal ze je straks laten zien.
Bak de cirkels 60 minuten in een oven van 140 graden. Na een uur mag de oven uit maar blijft het hazelnoot schuim nog een half uur in de oven om nog wat na te drogen. De hazelnootschuimcirkels zou je eventueel een dag eerder kunnen bakken.
Tijd om de hazelnoot mokka vulling te maken. Je vindt het in Hoe? Dat lees je hier.
Vul je spuitzak met een mooie spuitmondje en bewaar hem in de koelkast. Is de vulling te stevig geworden, laat het dan op weer wat op kamertemperatuur komen.
Spuit op je taartstandaard of bord een toefje mokkacrème. Hierop komt de eerste schuimlaag. De crème houdt de taart vast want anders glijdt het razend snel van je schaal af. Maak kleine toefjes op de het eerste hazelnoot schuimlaag. Herhaal deze lagen 3 maal.
Ik vind het taartje nu eigenlijk al mooi. Een soort less is more effect. Toch ga ik het versieren met hazelnoten gedoopt in karamel. Het maken van deze garnering kost wel wat tijd en werkt niet zo makkelijk als het boek doet lijken. Maar heb je tijd en voldoende hazelnoten, het effect is natuurlijk wel bijzonder.
Hang een touw of draad op een veilige plek. Hier hang je straks je garnering aan. De karamel kan een beetje druipen, handig om hier vast rekening mee te houden.
Tip uit ervaring: zorg ervoor dat je er niet langs loopt, anders kleeft er straks karamel in je haar en op je kleren.
Verwarm hiervoor de kristalsuiker met 2 eetlepels water in een pan met een dikke bodem op een matig vuur. Prik intussen de hazelnoten op een paperclip en buig de paperclip een beetje opzij zodat het straks aan de draad kan hangen. Het is handig om wat meer hazelnoten te hebben omdat er toch af en toe eentje door de midden breekt. Zodra de karamel diep donkerbruin is en je draden kunt trekken moet je aan het werk. Doop de hazelnoot in de karamel en probeer de hazelnoot totaal onder te dompelen. Dit klinkt overigens makkelijker dan het is. De karamel is eigenwijs en je hazelnoot wil dolgraag van je paperclip af.
Toch lukt het na wat oefenen redelijk. Hang de hazelnoot met paperclip over het touw.
De karamel wordt snel hard en na een stuk of 3 hazelnoten moet ik de karamel weer verwarmen. Na het opwarmen zette ik de pan op een warmtehouder. Dit helpt een klein beetje maar de pan moet toch nog enkele malen terug om opgewarmd te worden.
De miniversie van de hazelnoot schuimtaart zijn ook heel schattig. Ook zij werden verwend met een hazelnoot karamel garnering.
Het is winter en avond, dus de foto is wat minder representatief, maar je kunt heel goed de lagen met hazelnotenschuim zien en de mokkavulling. Een geslaagde combi.
Tip: Wil je het hazelnotenschuim wat langer beschermen tegen het vocht uit de vulling? Smeer de schuimlagen dan heel dun in met gesmolten (witte) chocolade. Als je de chocolade tempert zal het lekker snel hard worden.
Deze heerlijke Hazelnoot schuimtaart met mokkavulling is één van vele recepten uit Het nieuwe grote bakboek Heel Holland Bakt.
Ziet er mooi uit die karamel hazelnoten. Lijkt me wel een lastig klusje, maar het resultaat is prachtig!
Ja, was wel eventjes oefenen, karamel in mijn haar enzo als je er langs loopt. Maar leuk om te doen. 🙂 Groetjes Carola
Wauw wat ziet die er prachtig uit zeg!! Ik heb m bij mijn favorieten gezet, ga m zeker eens maken!
Bedankt Ellouisa 🙂 en lekker trouwens. Succes mocht je eraan beginnen. Groetjes Carola
Hihi, ik ben eens gaan piepen naar je oude taart en had binnenpretjes: wat leuk om vast te stellen dat je oude(re) foto’s er ook niet zo goed uitzagen als die nu. Bekend fenomeen! 😉
Deze taart komt op mijn TO DO lijst!
Liefs
Myriam
Ha, ha, bedankt, Gelukkig is er vooruitgang. Overigens had ik je berichtje bijna niet gezien. Akismet had het in de spambak geplaatst en daar kijk ik eigenlijk niet zo vaak Moet je maar als compliment zien? Dat je professioneel bezig bent? Groetjes Carola
Hoi, ik ben bezig de taart te maken, gaat helemaal goed. Ben benieuwd hoe hij gaat worden. Om de gekarameliseerde noten op te hangen heb ik de flessentrekker door de openingen van de “lift” uit de taartendoos gedaan. Ik kan je de foto helaas niet sturen bij dit bericht, maar het ziet er handig uit :-). Nu de taart nog afmaken. Bedankt voor het recept en de goede uitleg.
Hoi Rina, jammer dat er geen mogelijkheid is om foto’s toe te voegen, ook niet op Facebook helaas. Dat zou handig zijn want ik heb geen idee waar je het over hebt ha, ha. Ik ben er zo wie zo altijd voor om eens rond te kijken naar andere mogelijkheden. Je dagelijkse spulletjes te gebruiken. Je kunt niet alles gaan aanschaffen. Heel veel eet-genot, want de taart is echt een topper, met of zonder gekarameliseerde hazelnoten. Groetjes Carola
Wat leuk om mijn HHB hazelnootschuim taartje te zien…. blijft een plaatje 😉
Hoi Farida, oei ik wist niet meer wie dit taartje gebakken had, maar jij was dus de bakker.. Het was voor mij de meest opvallende en leukste taart uit het HHB bakboek van 2015. Wat ik een beetje mis aan de boeken is wat meer betrokkenheid met de uitzendingen. Jammer dat dit er niet bij stond. Er ontstaat toch een gat na al die afleveringen, dat wordt dan op die manier een beetje gevuld.
Heb jij nog een leuke aanvulling op dit taartje dat ik toe kan voegen?
Bedankt voor je reactie! Groetjes Carola
Twee jaar geleden die van 24kitchen gemaakt (http://www.24kitchen.nl/shows/rudolphsbakery/recepten/hazelnootchocoschuimtaart), dit jaar eens deze (met wat aanpassingen). Erg lekker en erg veel complimenten gekregen. Een aantal mensen vonden dat je het zo lekker zelfs bij de bakker niet krijgt. Een groter compliment kun je bijna niet krijgen zou ik zeggen!
Ik gebruik liever wat meer hazelnoot voor het schuim, dat maakt het nog lekkerder. En 50 gram suiker per eiwit is genoeg, nog meer suiker bij het toevoegen van de hazelnoten is ook niet nodig. Hij is echt al zoet genoeg!
Ik vind de toevoeging van fris fruit (bessen, aardbeien) wel heel goed met deze taart.
Verder heb ik een keer een laag met pistachenootjes gemaakt, maar dat valt wel weg tegen de hazelnoot als je de rest wel met hazelnoot maakt. Dan kun je beter alles met pistache doen.
Ook leuk: Door een gedeelte van de vulling een beetje gesmolten chocola en dan bovenop om en om donkerbruine en lichte toefjes spuiten.
En: als je toch bezig bent met caramel is het ook gaaf om caramel nestjes te maken. Ziet er heel feestelijk uit (bijna goudkleurig).
Kortom ik heb er weer van genoten (had graag een foto van de taart gedeeld). Ben er nog misselijk van ;).
Hoi Maaike, klinkt lekker over de top! Ik vind ze heerlijk en heb ze ook vaker gebakken. Wat goed dat je de basis gebruikt en hier lekker naar eigen inzicht aan sleutelt! Zo ontstaan de spannendste taarten.
Groetjes Carola
Zou ik de vulling en het schuim ook twee dagen van te voren kunnen maken? Ik was benieuwd of zeg goed blijven als je ze dan in een afgesloten doos o.i.d bewaart. Alvast bedankt!
Hoi Inge, dat zou ik in nood wel aandurven. Zorg er wel voor dat je meringue echt goed droog is gebakken en bewaar hem in een plastic zak met zo weinig mogelijk lucht. Bewaar de vulling goed afgesloten in de koelkast en klop hem vlak voor het in elkaar zetten nog een keertje goed door. Veel succes!