Cake bakken met slagroom, ricotta, cottage cheese, yoghurt, appelmoes, crème fraîche of zelfs met zwarte bonen of zijden tofu. Ik heb heb het al eens geprobeerd want ik vind het reuze leuk om te kijken wat een nieuw ingredient met je cake doet. Het verbaast me vaak dat de meeste recepten gewoon hartstikke lekker zijn. Als je met al deze bijzonder ingrediënten kunt bakken; dan moet een cake bakken met mascarpone toch ook een eitje zijn?
In plaats van boter gebruik je mascarpone; dit is lekker fris met een zuurtje en minder vet dan boter of olie!
Ik heb eigenlijk best vaak mascarpone in huis. Meestal gebruik ik het om te combineren met slagroom. De slagroom wordt er steviger en frisser van. Heerlijk voor op taart, in taart, op cupcakes; you name it. Mascarpone bevat een stuk minder vet dan boter en het bevat een zuurtje dat bakpoeder vast goed doet rijzen en dat is goed want dan zit er lucht gevangen in de cake.
Kaneelcake met havermoutmeel en mascarpone
Benodigdheden: :
- 250 gram mascarpone
- 125 gram bloem
- 125 gram havermout-meel (maal je havermout bijvoorbeeld met een koffiemolen)
- 1/2 zakje bakpoeder (7-8 gram)
- 3 zakjes vanillesuiker
- 150 gram fijne suiker
- 5 eieren
- 3-4 theelepels kaneel
- 110 ml melk (gebruik je alleen bloem, dan iets minder)
- snufje zout
Bereiding kaneelcake met havermoutmeel en mascarpone:
Verwarm de oven voor op 175 graden en smeer je bakvorm met wat boter en bestrooi het met wat bloem. Mijn bundtvorm was met 2,5 L inhoud eigenlijk net een beetje aan de grote kant. Een bakvorm met ongeveer 1,8-2 L inhoud, zal beter passen. Mijn cake werd niet zo hoog.
Klop de eieren goed luchtig. Doe de suiker en het vanillesuiker erbij. Voeg de kaneel en het zout toe. Klop de mascarpone door het mengsel.
Klop de gezeefde bloem, havermoutmeel en bakpoeder kort door het beslag en voeg de melk toe. Het havermoutmeel neemt meer vocht op dan bloem. Gebruik je alleen bloem, voeg dan iets minder melk toe.
Vul je bakvorm en bak de kaneelcake in ongeveer 50 minuten gaar.
Tip: bestrooi de bovenkant met een mengsel van poedersuiker en kaneel
Lijkt mij heel lekker, maar zou je i.p.v. mascarpone ook de de dikke yoghurt van de Lidl kunnen gebruiken ? groetjes Ria
Hoi Ria,
Je bedoelt de Griekse/Turkse yoghurt? Ik zou het wel aandurven maar voeg de yoghurt dan in fases toe zodat je invloed hebt op de dikte van je beslag. Mascarpone is iets steviger, je zult minder yoghurt nodig hebben. Laat je met weten wat “je ervan gebakken? hebt? Veel succes, Carola