Panna cotta is een van de eenvoudigste desserts om te maken en toch ongelofelijk lekker. Dit Italiaans toetje dat letterlijk "gekookte room" betekent heeft als hoofdingrediënt slagroom, zoals deze vanille panna cotta met bramencoulis. De variant die ik ditmaal met jullie deel bestaat voor de helft uit zomerkoninkjes. Deze zijn kort gekookt en vervolgens gepureerd. Hierdoor is het dessert minder vet en smaakt het naar mijn favoriete fruit: aardbeien! Verse aardbeien zijn niet alleen overheerlijk, maar hun levendige kleur maakt elk toetje, taartje of cakeje extra aantrekkelijk. Aardbeien panna cotta is heel gemakkelijk om te maken en je kunt het prima een dag eerder maken. Dit betekent geen last-minute stress en meer tijd om te genieten van de maaltijd. Maak deze zomer indruk met deze frisse en kleurrijke panna cotta en geniet van de complimenten!
Gelatine of agar agar
Deze aardbeien panna cotta wordt steviger door het gebruik van gelatine. Eet je liever geen gelatine, dan kun je gelatine vervangen door agar agar. In dit recept wordt 2,5 blad gelatine gebruikt; dit is voldoende voor 2,08 gram vloeistof. Lees voor vergelijkbare verhoudingen de instructies op de verpakking van de agar agar.
Liever helemaal vegan? In plaats van slagroom kun je kiezen voor de vegan versie van slagroom. Steeds meer supermarkten verkopen ook deze producten.
Toetje maken met aardbeien uit de diepvries
Is het gaan aardbeienseizoen? Hoewel vers in het seizoen aardbeien het allerlekkerste zijn, kun het nagerecht ook prima maken met aardbeien uit de diepvries.
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
Wat zijn de ingrediënten van deze aardbeien panna cotta
Slagroom, voor de romige en zachte smaak. Je kunt eventueel en voor een lichte versie van slagroom kiezen, maar dit proef je iets terug in het eindresultaat.
Aardbeien, de smaakmaker van het recept. Aardbeien hoeven niet mooi te zijn, als ze maar lekker zijn.
Vanillesuiker, geef de smaak van aardbeien net een extra smakelijk zoetje.
Suiker, afhankelijk van je voorkeur en het type aardbeien kun je de panna cotta wel of niet wat suiker geven. Proeven is het geheim!
Gelatine, maakt het dessert iets steviger, maar zachter dan stevige jelly-pudding.
Aardbeien panna cotta
Benodigde ingrediënten voor 4 glazen van ongeveer 125 ml:
200 ml slagroom
220 gram aardbeien zonder kroontje in stukjes
2,5 gram gelatineblaadjes
2 zakjes vanillesuiker
30 gram suiker
100-150 gram slagroom of Chantilly crème
Ook nodig:
4 glazen van ongeveer 125 ml
Fijne zeef
Stamper
Staafmixer
Aardbeien panna cotta
Week de gelatineblaadjes in ruim koud.
Was de aardbeien voor in het dessert en droog ze af. Bewaar enkele mooie aardbeien voor de versiering bovenop.
Verwijder de kroontjes van de aardbeien en weeg ze af.
Snij de aardbeien in stukjes en zet ze op een laag vuur zonder vocht. Duw de aardbeien plat met een stamper; zo laten de aardbeien sneller het vocht los.
Voeg vanillesuiker toe en verwarm de aardbeien tegen de kook aan.
Hou de aardbeien zo'n 5 minuten zachtjes tegen de kook aan.
Pureer de aardbeien en haal ze eventueel door een zeef als je liever geen pitjes hebt.
Verwarm de aardbeienpuree met de slagroom.
Knijp het water uit de gelatine en voeg het door de aarbeienpuree met slagroom.
Roer het door tot de gelatine is opgelost en zet de warmtebron uit.
Vul de glazen. Laat de aardbeien panna cotta zo'n 3 uur stevig worden in de koelkast.
Versier het toetje met slagroom of chantilly crème en aardbeien.
Heb je nog sprinkles? Maak je dessert extra feestelijk!
Comentarios