top of page

Chocoladebakjes maken met ballonnen


Laat de chocolade op de ballon hard worden
Onlangs maakte ik bakjes van chocolade met behulp van ballonnen en met een Quooker. Omdat dit artikel te kort was om je goed stap voor stap te laten zien hoe je ze maakt, gaan de bakjes in de herhaling. Of je er nu ijs in doet, yoghurt, luchtige mousse, vruchtjes of vult als een tiramisu. Met deze how to kun je voortaan zelf chocoladebakjes maken met ballonnen.

Chocoladebakjes maken met ballonnen is leuk om te doen en lekker om te eten.

Gasten zullen onder de indruk zijn als je het geheim van het dessert verklapt.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Het leven is kort; eet je dessert met schaaltje en al!
Chocoladebakjes maken met ballonnen

Chocoladebakjes maken met ballonnen

Benodigdheden ongeveer 10 stuks

  1. 500-600 pure chocolade (dit is iets meer dan je nodig hebt)

  2. ballonnen gewone zijn iets steviger, waterballonnen zijn iets kleiner

  3. bakpapier

Doop de ballon in chocolade om bakjes te maken

Zelf chocolade bakjes met ballonnen maken

Zet een vel bakpapier klaar waarop je de kommen straks kunt laten hard worden. Smelt de chocolade au bain marie. Ik vind het zelf prettiger iets meer chocolade te gebruiken. Je maakt de chocolade niet op, maar werkt prettiger als je genoeg chocolade hebt om in te dopen. Heb je chocolade over, dit kun je altijd opnieuw gebruiken.


Tempereer de chocolade op een van de 2 manieren zoals hier beschreven. Het voordeel van tempereren is dat je chocolade beter hard wordt, knakt en een prachtige glans krijgt. Overigens was het op de dag dat ik deze bakjes maakte boven de 30 graden, dan is temperen bijna niet te doen. Maar hoe vaak tref je in Nederland een dag aan dat het boven de 30 graden is? Als jij het gaat maken, zal het weer vast iets minder warm zijn.


Doe de chocolade in een kom die iets groter is dan je ballon. Gebruik je een grote kom dan heb je meer chocolade nodig, anders kun je de ballon niet goed dopen.


Blaas je ballonnen op. Ik vind kleine waterballonnen leuker maar deze zijn kwetsbaarder en hiermee heb je dus meer kans op knal-incidenten die veel rommel geven.
Verwijder de ballon door het in te prikken en leeg te laten lopen

Gewone ballonnen zijn een veilige keuze

Doop je ballon in de kom met chocolade zodra de chocolade is afgekoeld tot 32 graden. Niet eerder, want de ballon is niet bestand tegen hitte. Dat is zo fijn met gewone ballonnen: je hoeft niet bang te dat ze heel snel knallen. Duw de ballon zover in de chocolade totdat je een mooie rand ziet.


Haal nu voorzichtig de ballon naar boven en maak terwijl je dat doet een soort stuiterende bewegingen met de ballon tegen de bolling van je hand. Het is namelijk de bedoeling dat het teveel aan chocolade nu van de ballon afloopt.


Plaats de ballonnen op het bakpapier en laat ze hard worden. Heb je een beetje haast? Zet ze dan in de koelkast met snijplank, bakpapier en al.

Geef de ballon een klein knipje bij het knoopje met de schaar, zodat hij rustig leeg kan lopen Je kunt de ballon helpen door de ballon voor het inknippen, een klein beetje van de chocolade-zijkanten af te duwen.

Chocoladebakjes maken met ballonnen

Wat een leuke bakjes om te maken als nagerecht. Dat kan voor “een doe eens gek gewone avond” zijn, maar ook tijdens één van de feestdagen.


Je kunt de bakjes een paar dagen eerder maken. Bewaar ze dan met veel zorg, zodat ze niet kapot gaan.


Life is short, let’s eat dessert first!


Gerelateerde posts

Comments


bottom of page