Egg replacer of ei-vervanger


Egg replacer of ei-vervanger

Niet iedereen mag of wil eieren eten. Het kan zijn dat je lichaam reageert op eieren of misschien eet je graag vegan. Bij het bakken kun  je eieren in gebak soms vervangen door bijvoorbeeld banaan, pindakaas, appelmoes, geweekte chia- of lijnzaad. Het werkt allemaal wat bindend, maar het bakt niet als ei.

Ingrediënten als appelmoes, pindakaas en banaan geven bovendien een dominante smaak aan je baksel. Dat is niet het geval bij dit fijne alternatief: Egg replacer als ei-vervanger!



De egg replacer doet waar het voor bedoeld is; een ei vervangen bijvoorbeeld in cakes, koekjes, gebak, pannenkoeken en zelfs meringues. Het geeft net als ei binding en door het rijsmiddel dat erin zit, ook wat volume.


In een verpakking zitten maar liefst 66 “eieren”. Nieuwsgierig geworden, ben ik voor je aan de slag gegaan. Zelf eet niet ei-vrij, maar ik vind het leuk om alternatieven beter te leren kennen, want ik krijg met enige regelmaat vragen of eivrij bakken.


hoe egg replacer gebruiken


Waaruit bestaat de egg-replacer

Een doos vol poeder? Maar wat zit er eigenlijk in? De eivervanger bestaat uit 2 glutenvrije meelsoorten: aardappelzetmeel en tapiocazetmeel. Als rijsmiddel wordt calciumcarbonaat gebruikt. Om het rijzen te ondersteunen een zuur: citroenzuur.  Het bindmiddel is plantaardig: methylcellulose.

Je kunt de egg replacer dus ook gebruiken als je glutenvrij, tarwevrij, lactosevrij, gistvrij, ei-vrij en dus vegan bent.


waar bestaat de eivervanger uit?


Hoe vervang je een ei, een eiwit of een eidooier?

  1. Ei vervangen: 3 gram poeder (1 theelepel) en 30 gram water goed doorroeren.

  2. Eiwit vervangen: 3 gram poeder (1 theelepel) en 15 ml water goed doorroeren.

  3. Eidooier vervangen: 3 gram poeder (1 theelepel) en 7,5 ml water (halve eetlepel) goed doorroeren.

Scrambled eggs, gekookte of geporcheerde eieren kun je er niet mee maken, de egg replacer gebruik je voor de rijzende, bindende en luchtige werkingen. De mix is niet bedoeld om puur te eten en dus kan het niet de smaak van ei toe voegen aan je gerechten.



Egg replacer of ei-vervanger


Een ei vervangen met de eggreplacer? Werkt dat?

Onlangs heb ik caketjes gebakken met de eggreplacer en het werkt. Ik moet wel zeggen dat de structuur en smaak anders is dan bij een gebruikelijk ei, maar de cakejes zijn goed gelukt en smaken goed. Het is net als de vega-burger die niet hetzelfde kan smaken als een echte hamburgeromdat je de structuur en smaak van het vlees niet hebt. Of alternatieven voor brood welke nooit zo luchtig kunnen worden omdat je de gluten mist. Zo is het ook met dit alternatief. Het lukt goed, maar is anders. Daarbij moet je ook een beetje open staan voor een ander resultaat. Leuk toch, bak je zonder ei toch maar mooi een schaal vol cakejes!



Voor is de eggreplacer een heel fijn alternatief als je geen ei wilt eten of mag eten. Het is niet dominant van smaakt, werkt en met een doosje heb je zowaar 66 eieren op voorraad!


cakeje zonder ei bakken

Het recept voor deze cakejes zal ik binnenkort online zetten, het lijkt ook ook erg luek om een keer meringues bakken en pannenkoeken te maken met deze vervanger.


Waar is egg replacer of ei-vervanger te koop?


Egg replacer is te koop in sommige XXL supermarkten (o.a. bij AH) , winkels vol gezondheidsproducten, vegan of biologische producten. Ik vond het zelf bij mij bij een dorp in de buurt.


Veel meer recepten met egg-replacer vond ik het het bakboek van Funky vegan van Emma Herngreen. Een superleuk bakboek en een aanrader als je eivrij wilt eten en bakken.


Funky Vegan Bakboek van Emma Herngreen

Het Funky Vegan Bakboek van Emma Herngreen is verkrijgbaar in de boekenwinkel voor 20,99.

Nieuwsgierig? Hier Lees je het review met lekker veel foto’s!

ISBN: 9789000364558

Note: Dit is geen gesponsord artikel. Ik leerde het ingrediënt in bovenstaand boek kennen en ik ben op onderzoek gegaan naar het product en de effecten ervan in de oven.

#eivrij #ingredient

0 opmerkingen

Gerelateerde posts