top of page

Hollands kaasbrood met 10 seconden kneden


Hollands kaasbrood met 10 seconden kneden
Al in het vorige boek van Jayne Jubb van de gezellig buurtbakkerij: Bakken voor de buren in Amsterdam, had ik gelezen over de methode waarbij je het brood een paar maal 10 seconden moest kneden. Werkt dat echt, 10 seconden is heel kort, dat is toch te mooi om waar te zijn? In het tweede bakboek van Jayne Jubb; Elke dag bakdag (lees hier het review) stonden weer een aantal hele bijzondere recepten met deze methode. Er zat maar één ding op: tijd om aan de slag te gaan en het deeg een paar maal 10 seconden te kneden volgens het recept. Een beetje onrustig werd ik ervan, want het klonk wel heel optimistisch. Maar taaadaaa..... dit Hollands kaasbrood met 10 seconden kneden is met vlag en wimpel geslaagd. Brood bakken met minimaal kneden; zo werkt het!

Snel en makkelijk: kaasbrood bakken met maar heel kort kneden

Omdat Jayne vanuit haar eigen huist bakt voor de buurtbakkerij, is deze methode ideaal. Geen grote machines die uren en uren aan het kneden zijn. Slechts enkele malen 10 seconden kneden en weer een moment geduld hebben. In de Britse krant The Guardian las Jayne een stukje van Dan Lepard waarin hij deze methode beschreef. Dan Lepard ontdekte de methode toen hij in een sterrenrestaurant op 2 verdiepingen tegelijk aan het werk was. Het viel Dan al snel op dat in de tijd dat hij was weggeweest, niet langer dan 10-15 minuten, het deeg mooi glad en elastisch aanvoelde alsof het gekneed was, terwijl het maar heel kort was gekneed. Dankzij deze makkelijke methode lukt het Jayne om met relatief weinig moeite heel veel broden te bakken voor haar buurtbakkerij.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.

Jayne: Dit Hollandse kaasbrood is het meest favoriete brood ever van onze bakklanten. Als dit brood op het menu staat zien we ineens weer mensen die we een tijdje niet meer hebben gezien

Jayne Jubb met lekkere baksel en foto van brownies

Fiets-tegen-de-wind-brood en nog meer bijzondere broodrecepten

Welk brood zal ik gaan bakken? Spekjesbrood met rozemarijn? Geitenwollensokkenbrood? Bierbrood of uitwaai-uienbrood met haver & appel? Er staan zoveel leuke recepten in Elke dag bakdag. Ik koos voor Hollands kaasbrood omdat ik heel veel van kaas hou. Kies een lekkere pittige kaas, dat proef je terug in het brood. Een likje boter misschien, maar meer het Hollands kaasbrood met 10 seconden kneden niet nodig!


Zelfs als je niet van bakken houdt is het een plezier om in dit leuke bakboek te lezen. Jayne heeft een bijzonder leuke schrijfstijl en babbelt het hele boek door

Het sponsdeeg of voordeeg begint flink te bubbelen

Hollands kaasbrood met 10 seconden kneden

Benodigdheden voor een blik van 20 cm:

Voor het sponsdeeg ook wel voordeeg genoemd

 1. 135 gram tarwebloem

 2. 3/4 theelepel gedroogde gist

 3. 175 gram water

Voor het brooddeeg

 1. 165 gram patentbloem

 2. 3/4 theelepel zout

 3. 150 gram Hollandse (belegen) kaas

 4. 20 gram koude boter in kleine blokjes (géén geraspte kaas)

 5. Eventueel 5-10 gram bieslook, peterselie grof gehakt

 6. Olie voor kneden en vorm invetten


Jayne: Het is een ambachtelijk brood, waarin je de blokjes kaas nog kunt zien wanneer je een plak afsnijdt. Gebruik dus absoluut geen zakjes geraspte kaas!

Hollands kaasbrood met 10 seconden kneden is goed op smaak gebracht

Kaasbrood bakken met maar heel kort kneden

 1. Meng de tarwebloem, de gist en het water van het sponsdeeg door elkaar. Dek het af met plastic folie of b.v. een pedaalemmerzak en laat het 2-4 uur staan. Een hele nacht is ook prima. Het mengsel gaat flink bubbelen. Geef het sponsdeeg tijd om te gaan bubbelen.

 2. Maak het brooddeeg en meng hiervoor de patentbloem met het zout. Wrijf de blokjes koude boter door de bloem. Voeg de blokjes kaas en eventueel de kruiden (zelf had ik helaas geen kruiden in huis) en meng alles goed door elkaar.

 3. Voeg het sponsdeeg er doorheen en meng het tot er een samenhangend deeg ontstaat. Is het deeg te droog, voeg dan een scheutje water toe. Dek de kom af en laat het zo'n 10 minuten staan.

 4. Vet je werkblad licht in met zonnebloemolie, kneed het deeg 10 seconden en verhuis het deeg weer terug naar de kom. Dek de kom af en laat het 30 minuten rijzen.

 5. Vet het broodblik of cakeblik in met wat olie of bekleed het met bakpapier.

 6. Bestuif het werkblad licht met bloem en leg het deeg hierop. Druk het deeg plat en rol het op tot een worst. Vouw de uiteinden onder het deeg en leg het deeg met de naad naar beneden in het bakblik. Dek het bakblik af; zelf doe ik een pedaalemmerzak met wat lucht bol er overheen. Zo kan het plastic niet aan het brood kan plakken. Wil je liever bolletjes bakken? Verdeel het deeg in 8 stukken, bol ze op en leg ze op een bakplaat op een vel bakpapier en dek ze af met plastic dat licht ingesmeerd is met wat olie.

 7. Laat het deeg 30 minuten rijzen. Verwarm de oven voor op 200 graden bij een heteluchtoven of op 220 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.

 8. Zeef wat bloem over de bovenkant van het brood en snij of knip met een schaar een paar kerven.

 9. Bak het brood in ongeveer 35-40 minuten gaar tot het brood hol klinkt als je op de onderkant klopt. Bak je bolletjes? Deze zijn na ongeveer 20-25 minuten gaar.


Lekker makkelijk brood om te bakken met stukjes kaas

Hoe eet je Hollands kaasbrood

Door de hoeveelheid stukjes kaas heeft het brood niet veel meer nodig, maar een likje boter is toch wel extra lekker. Als de kaas iets ouder is, bijvoorbeeld belegen kaas proef je dat goed terug in het brood. Het brood legde ik na een dag even op het tosti-ijzer, hierdoor smolt de kaas een klein beetje; lekker!


Nog nooit brood gebakken; misschien dat je het met deze makkelijke methode wel aandurft!

Dit heerlijke recept met is afkomstig uit: Elke dag bakdag van Jayne Jubb van Uitgeverij Becht.

Een likje boter is voldoende op de plakken kaasbrood

Gerelateerde posts

Comentários


bottom of page