top of page

Koekjes met speculoosvulling


Koekjes met speculoosvulling
Speculoospasta; puur genot in een potje. Zelf gebruik ik het nauwelijks op brood maar vooral als gemakkelijke smaakmaker bij het bakken of kort verwarmt als sausje over een dessert of ijs. De pasta leek mij ook heel geschikt als vulling van koekjes. Aan de slag dus! Een deel van de bloem werd vervangen door maïzena wat het koekjes een bijzondere smaak en bite geeft. De koekjes met speculoosvulling werden thuis ontzettend goed ontvangen, een blijvertje dus en heel gemakkelijk te maken.

Met deze tip gaat het vullen van de koekjes een stuk makkelijker

Je kunt de vulling met een lepeltje op het koekjesdeeg scheppen en het deeg dichtmaken en oprollen. Heb je een kleine chocoladevorm of ijsblokjes vorm; leg de speculoospasta 1-2 uur diepvries. Bijna bevroren speculoospasta werkt een stuk makkelijker. Is je vorm iets te groot? Half vullen werkt ook.


Onzichtbare crinkle koekjes

De koekjes worden door suiker en poedersuiker gerold voordat je ze gaat afbakken. Op dit manier ontstaan er crinkle koekjes zoals je bijvoorbeeld deze chocolade crinkle koekjes. Omdat de koekjes weinig kleur hebben zie je het niet goed maar je proeft knapperige lichte suikerlaagje wel heel goed. Een aanrader!

Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
Speculoospasta invriezen maakt het vullen van de koekjes makkelijker

Wat zijn de ingrediënten voor deze koekjes met speculoosvulling

Boter, deze koekjes bevatten wat minder boter waardoor niet teveel inzakken tijdens het bakken en de vulling er goed in kan blijven.

Suiker, om de koekjes iets zoeter te maken maar ook wat stevigheid geven.

Vanillesuiker, een paar zakjes voor een extra vanillesmaak.

Poedersuiker, om de koekjes doorheen te rollen. Door de kleur zie je het bijna niet maar het geeft wel een klein knappertje na het bakken.

Bloem, de basis van veel recepten, maar in dit recept is een deel vervangen door:

Maïzena, geeft de koekjes een speciale bite. Je kent de bite en smaak van o.a. Surinaamse maïzenakoekjes of Turkse champignon koekjes.

Bakpoeder, hierdoor groeiden de koekjes in de oven van bescheiden koekjes naar flinke koeken en werden ze iets luchtiger.

Speculoospasta, deze geweldige pasta doet het heel goed als ingrediënt bij het bakken en kort verwarmd als sausje over desserts. De speculoos werd kort ingevroren omdat het balletjes maken hierdoor vereenvoudigd.

Zout, geeft het recept extra verdieping.Rol de koekjes door suiker en daarna door poedersuiker

Koekjes met speculoosvulling

Benodigdheden voor 12 koekjes:

 1. 125 gram boter op kamertemperatuur

 2. 140 gram bloem

 3. 85 gram maïzena

 4. 110 gram suiker plus extra om koekjes doorheen te rollen

 5. Poedersuiker om koekjes doorheen te rollen

 6. 2 zakjes vanillesuiker

 7. 1 theelepel speculoospasta per koekje

 8. Mespunt zoutKoekjes met speculoosvulling

Koekjes met speculoosvulling

 1. Vul een chocoladevorm of vorm voor kleine ijsblokjes met ongeveer 1 theelepel speculoospasta per koekje en leg de vorm 1-2 uur in de diepvries.

 2. Kneed de ingrediënten voor het koekjesdeeg door elkaar en verdeel het deeg in 12 delen. Rol het deeg rond en duw het plat. Vul het deeg met 1 koud blokje of een theelepel speculoospasta, maak het dicht en rol het op.

 3. Leg alle balletjes op een vorm en laat ze minimaal een half uur in de koelkast rusten.

 4. Verwarm de oven voor op 170 graden bij een heteluchtoven of op 190 graden bij een oven met onder- en bovenwarmte.

 5. Rol tijdens het opwarmen van de oven 6 balletjes eerst door gewone fijne suiker en vervolgens door poedersuiker.

 6. Leg 6 balletjes op een bakplaat, geef ze de ruimte want ze zullen uiteindelijk iets platter en vrij groot worden. Bak de koekjes in ongeveer 17-20 minuten lichtbruin en gaar.

 7. Herhaal de volgende 6 koekjes.Koekjes met speculoospasta vulling

Hoe moet je de koekjes bewaren

De koekjes met speculoosvulling kun luchtdicht afgesloten enkele weken bewaren. Je kunt ze ook heel goed in de diepvries bewaren voor later.


Gerelateerde posts

Comments


bottom of page