Meringuerol met aardbeien
- 6 dagen geleden
- 3 minuten om te lezen

Sommige recepten hebben iets feestelijks en zijn heel gemakkelijk te maken. Deze meringuerol met aardbeien is daar een mooi voorbeeld van. Een knapperige buitenkant met een zachte, schuimige binnenkant, opgerold rond een romige vulling en frisse aardbeien. Het is een dessert dat er indrukwekkend uitziet, maar eigenlijk heel toegankelijk is om te maken. Ideaal voor een lente- of zomerdag waarop je iets bijzonders op tafel wilt zetten, zonder uren in de keuken te staan.
In dit artikel neem ik je stap voor stap mee in het maken van deze meringuerol. Met een beetje aandacht en liefde bak je iets dat niet alleen lekker is, maar ook een plaatje om te zien.
Wat is een meringuerol
Een is meringuerol is een elegant, luchtig en toch bescheiden zomers taartje dat bestaat uit een opgerolde laag gebakken meringue, meestal gevuld met slagroom, mascarpone of een andere romige vulling. Verse fruit zoals heerlijke aardbeien passen hier perfect bij. Maar ook met andere smaken zoals groene matcha en pistache of hazelnoten en koffie kunnen het taartje een bijzondere smaak geven.
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
Kenmerken van een meringuerol:
De meringue is luchtig en krokant van buiten, maar binnenin zacht en chewy
De romige vulling heeft niet veel suiker nodig door de zoet meringue en past hier perfect bij
Fruit is in eerste instant altijd een goed keuze; fris van smaak en zorgt voor goede balans met de room
De platte laag meringue wordt gebakken en na het afkoelen gevuld en opgerold, dit geeft een rustieke uitstraling
Na het oprollen is versieren is altijd een feestelijk idee, maar ook een dun laagje poedersuiker kan een prachtige uitstraling geven
Het taartje is glutenvrij, je hebt geen bloem nodig
Bij de meringuerol met aardbeien hou je 4 eidooiers over. Hier kun je banketbakkersroom van maken of advocaat!

Meringuerol met aardbeien
Benodigdheden:
4 eiwitten
230 gram fijne suiker
2 zakjes vanillesuiker
1 theelepel azijn
1 theelepel maïzena
Snuf zout
Voor de vulling:
200 ml slagroom bij voorkeur 35%
250 gram mascarpone
2 zakjes klopvast voor slagroom
250 gram aardbeien voor in en op de taart
Eventueel weinig suiker; de meringue is al erg zoet
Eventueel een paar eetlepels gevriesdroogde stukjes aardbeien voor kleur en smaak
Eventueel voor bovenop:
100-150 gram extra slagroom OF
50 gram poeder voor chantillycreme
Extra aardbeien
Sprinkles
Is je meringuerol niet mooi plat gebakken, dat is geen probleem want bij het oprollen wordt de plak meringue alsnog weer mooi plat

Meringuerol met aardbeien – Bereidingswijze
1. Oven en bakplaat voorbereiden
Verwarm de oven voor op:
160 ºC bij heteluchtoven
180 ºC bij boven-/onderwarmte
Leg een vel bakpapier in een bakblik.
2. Meringue maken
Klop de eiwitten in een vetvrije kom met een vetvrije klopper.
Voeg geleidelijk de suiker toe als de eiwitten bijna stijf zijn.
Klop het mengsel langdurig (ca. 5–7 minuten) tot het stevig en glanzend is.
Voeg dan de azijn, maïzena en een snufje zout toe en meng goed door.
3. Meringue bakken
Verdeel het meringuemengsel gelijkmatig over het bakpapier.
Bak ca. 30 minuten in de oven.
Laat daarna volledig afkoelen.
4. Vulling maken
Klop de slagroom stijf met 1 theelepel suiker.
Klop de mascarpone los.
Meng de slagroom en mascarpone samen met klopvast tot een stevige vulling.
Zet de vulling in de koelkast tot gebruik.
5. Aardbeien voorbereiden
Bewaar een paar mooie aardbeien voor de versiering.
Snijd de overige aardbeien in kleine stukjes.
6. Meringue vullen en rollen
Leg een schoon vel bakpapier op de afgekoelde meringue.
Keer de meringue om, zodat de ruwe bovenkant nu aan de onderkant ligt.
Verdeel de roomvulling over de meringue.
Strooi de stukjes aardbei over de room.
Rol de meringuerol op vanaf de smalle kant:
Gebruik het bakpapier om te helpen rollen.
Trek het papier steeds stukje voor stukje los tijdens het rollen.
7. Afwerking
Snijd de zijkanten bij voor een strak resultaat.
Spuit toefjes slagroom of chantillycrème bovenop.
Versier met stukjes aardbei en eventueel sprinkles.
8. Bewaren
Bewaar de meringuerol in de koelkast tot gebruik.
De rustieke bovenkant van je meringue leg je na het bakken naar beneden. Bij het vullen en oprollen wordt de onderkant plots weer de bovenkant

Bewaartips voor de meringuerol met aardbeien:
Koelkast: Bewaar de meringuerol in de koelkast.
Houdbaarheid: Door het vocht uit de vulling wordt de meringue na verloop van tijd zachter. Eet de taart daarom het liefst binnen 2 dagen.
Snijden:
De meringue is vers lekker chewy, maar daardoor lastig strak te snijden.
Gebruik een kartelmes en maak zaagbewegingen om mooie plakken te snijden.
Invriezen:
Niet geschikt om in te vriezen!

Comments