top of page

Harten koeken maken


Harten koeken maken
Wil je last minute toch iets liefs maken met Valentijnsdag, Moederdag of nou ja elke dag kan natuurlijk toch? Misschien willen de kinderen graag helpen? Dan heb ik een heel gemakkelijk knutselen-met-lekkere-ingrediënten-recept voor je. Met dit recept kun je harten koeken maken zonder dat de oven aan hoeft. Het is handig om de koeken een halve tot hele dag eerder maken, want het glazuur bovenop heeft een beetje tijd nodig om mooi te drogen. Het glazuur is gekleurd met de natuurlijke kleurstof van het sap van diepvries-frambozen.

Naast dat het glazuur een mooie kleur krijgt smaakt het ook erg lekker. Het zuurtje van de frambozen past goed bij het zoet van de poedersuiker. Vrijwel alle rode vruchten geven rood sap en dat leent zich goed om glazuur roze tot rood mee te kleuren. Alles klaar? Knutselen met kant en klare producten maar.


Roze of rode koeken maken van cake

Roze koeken, je kent ze vast. Ik weet eigenlijk niet waarom ze koeken genoemd worden, want zijn het niet meer ronde cakes? Deze roze-rode harten koeken zijn dan ook gemaakt met een cake uit de supermarkt. Natuurlijk kun je ook zelf cake bakken. Maak je de cake zelf, dan kun je hier nog een extra smaakje aan toevoegen. Een paar druppels rozenwater of een likeur naar keuze bijvoorbeeld past goed bij het thema. Kom, we gaan de harten koeken maken.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.

Roze koek in vorm van een hart

Harten koeken maken

Benodigdheden:

 1. Een cake uit de supermarkt, van de bakker of bak hem zelf

 2. Poedersuiker, 125-150 gram

 3. Sap van handje diepvries frambozen, rode vruchten of water met beetje rode kleurstof

 4. Harten uitsteker

 5. Eventueel sprinkles

Snelle roze of rode harten koeken maken

Harten koeken maken

 1. Snij een plak cake zo dik als je wilt.

 2. Stans met de harten uitsteker de cake uit.

 3. Bewaar de restjes cake om op te eten, om cakepops te maken of caketruffels.

 4. Maak een mooie glazuur van poedersuiker met fruitsap. Het sap van de frambozen maakte de glazuur bijna rood. Voeg kleine beetjes vocht toe bij het poedersuiker tot de gewenste dikte. Een beetje stevig mag het glazuur wel zijn, maar de suikerlaag moet wel strak trekken als het bovenop de cake in de vorm van een hart ligt.

 5. Verdeel voorzichtig het glazuur over de hartjes met een klein lepeltje. Is het glazuur te dun en loopt het direct van de cake af, maak het dan iets steviger.

 6. Laat de roze of rode harten koeken drogen aan de lucht. Laat ze niet langer drogen dan nodig. De zijkanten van de cake zullen ook iets uitdrogen.

 7. Bewaar de harten koeken zo mogelijk afgedekt in een platte schaal naast elkaar zodat het glazuur niet beschadigd.

harten koeken maken met uitstekers

Glazuur maken met natuurlijke kleurstoffen

Van alle natuurlijke kleurstoffen is roze misschien wel het makkelijkste te maken. Vele soorten fruit en ook bietjes kunnen baksels en vullingen heel goed kleuren. De kleur van de vrucht bepaald de intensiteit van het roze. Bramen, vlierbessen en blauwe bessen kleuren donkerroze, soms richting paars. Aardbei geeft een zacht rode kleur en frambozen kunnen het glazuur zelfs bijna rood kleuren.


Fruit uit de diepvries

Ontdooit fruit uit de diepvries werkt ideaal. Omdat de vruchten bevroren zijn geweest laten ze makkelijker het vocht los. En dat is nu net wat we nodig hebben.

Tip: voeg wat extra liefde toe door een enkele druppel rozenwater toe te voegen bij het glazuur. Opgelet; rozenwater kan dominant zijn. Zo'n 1-2 druppels is vaak al voldoende.

Poedersuiker zelf malen

Al vele jaren maal ik zelf poedersuiker door suiker te malen met een koffiemolen. Ideaal!


Gerelateerde posts

Comments


bottom of page