top of page

Vegetarische pulled pork met Jackfruit


vegetarische pulled pork met Jackfruit
Vegetarische pulled pork met Jackfruit
Terwijl de één helemaal blij wordt van een prachtig vlees op je bord, doet het mij eigenlijk niet zoveel. Als kind had ik dat al en zat ik altijd te mokken bij een mini-stukje vlees dat ik op moest eten. Dan zat er weer een vetrandje op, dan weer pezen of je moest het kluiven. Hoewel ik hier niet van houd, kan ik wel zien dat vlees er soms heel lekker uitziet.

Vooral in buitenlandse kookprogramma’s zie je ze vaak prachtige, sappige lappen vlees. Het mag dan minder sensationeel zijn dan een glimmend lap mooi vlees, maar van deze vegetarische pulled pork met Jackfruit werd ik wel blij van. Wat ziet dat het lekker uit!


Jackfruit uit blik; de ideale basis voor vega pulled porkJackfruit? Ik had er nog nooit van gehoord. Ik kan nog steeds bijna niet geloven dat de fletsgekleurde stukken fruit uit blik zo vleesachtige eruit zien en smaken.

Zelfs mijn 19 jarige zoon was blijkbaar onder de indruk. Vraagt hij doorgaans steeds wanneer hij weer eens echt vlees krijgt, want gehakt-achtige producten zijn wat hem betreft geen vlees. En toen ineens zomaar op een zaterdagmiddag, vertelde hij hij doodleuk dat hij ging koken. Hij had 2 blikken jackfruit meegenomen uit een toko om de vegan versie van pulled pork te maken. Dat was dubbele pret: Er was een vrijwilliger om te gaan koken thuis en dan ook nog met dit verrassende recept.

Jackfruit is in Nederland vers nauwelijks verkrijgbaar. Op zich is dat niet erg, want Jackfruit is in blik verkrijgbaar bij de toko. Als je kunt kiezen uit verschillende soorten Jackfruit, kun het beste voor de blikken met jong fruit kunnen kiezen omdat het fruit dan bijna niet zoet is. Kies zo mogelijk en versie zonder siroop, maar op waterbasis. Als het fruit rijp wordt of het is verpakt in siroop, wordt je vegetarische pulled pork met Jackfruit wat aan de zoete kant en dat zou jammer zijn.

Het is vegetarisch en als je het alleen gekruid zo in de oven schuift is het zelfs nog vetvrij!


Een ideaal recept dus, ook als je graag wat lichter wilt eten.


Jackfruit in blik

Vegetarische pulled pork met Jackfruit

Benodigdheden voor 4 personen:

  1. 2 blikjes jonge Jackfruit

  2. BBQ saus is een makkelijke keuze, maar je kunt ook je eigen kruidenmix gebruiken

  3. Eventueel een beetje neutrale olie?

  4. 4 mooie broodjes, bijvoorbeeld zelf gebakken pitabroodjes of Italiaanse bollen

  5. Groene vulling naar keuze: sla, fijn gesneden rode kool, tomaat, stengelui, gebakken (rode) ui, augurk

  6. Voor over je vegetarische pulled pork met Jackfruit: bbq saus of knoflooksaus

vegetarische pulled pork met Jackfruit
Vegetarische pulled pork met Jackfruit

Vegetarische pulled pork met Jackfruit

Laat ik eerlijk zijn, wat er uit het blikje komt is niet iets dat je doet watertanden. Maar komt verandering in! Spoel de scheuten Jackfruit om met water en dep het wat droog. Snij de scheuten in stukken. Eigenlijk begint nu het belangrijkste: het jackfruit smakelijk kruiden. Zelf gebruikte ik een smokey bbq saus om de suggestie van een op de bbq gebakken pulled pork te versterken. Eventueel kun je wat olie toevoegen, maar dit is niet perse nodig. Laat het 15-60 minuten intrekken.vegetarische pulled pork met Jackfruit
Vegetarische pulled pork met Jackfruit

In de oven

Er zijn verschillende manier om Jackfruit klaar te maken. Zo kun je wat ui en knoflook bakken en de jackfruit meebakken in een pan. Wij maakten het puur en liet het bakken in een oven van 175 graden. In ongeveer 15-20 minuten is je vegetarische pulled pork van jackfruit klaar. Vergeet halverwege de tijd niet alles goed om te roeren. Hou de laatste 5 minuten in de gaten dat het niet te snel gaat.Rooster je pitabroodje en vul het rijkelijk met verschillende groenten, vegan pulled pork en niet te vergeten; goddelijke homemade knoflooksaus, favoriet bij ons in de familie. In de winkel zul je geen enkel flesje vinden dat zo lekker is als homemade!


Ik ben zo benieuwd wat jij er van vindt…


Gerelateerde posts

Comments


bottom of page