top of page

Zelf vlaaivulling met blauwe bessen maken


Zelf vlaaivulling met blauwe bessen maken
Wat is een van de meest favoriete taarten, de monchoutaart zonder een mooie fruitlaag bovenop? Of ijs met vruchtensaus en natuurlijk de Limburgse vlaai? Voor de fruitlaag wordt meestal vlaaivulling gebruikt uit blik die je in de supermarkt kunt kopen. Dit kun je zelf ook heel goed maken met dit recept. Naast fruit en een beetje suiker hebt je alleen maïzena nodig en klaar is je vlaaienvulling, zo gemakkelijk is dit recept; voortaan kun je zelf aan de slag! Voor deze fruittopping heb ik blauwe bessen uit de diepvries gebruikt. Diepvriesfruit is het hele jaar door eenvoudig te krijgen en makkelijk in gebruik. Daarbij is de prijs ook vaak gunstiger. Je kunt zelf vlaaivulling met blauwe bessen maken, maar je kunt ook aan de slag met andere soorten fruit uit de diepvries. Wat dacht je van kersen- of bosvruchten vlaaivulling.

Waar kun je vlaaivulling voor gebruiken

Een zachte fruitvulling, gezoet naar eigen smaak, dat smaakt geweldig lekker op cakes, taarten, ijs, pannenkoeken, in je ontbijt met yoghurt en muesli en andere desserts.


Vlaaivulling met minder suiker

Maak je zelf je vlaaivulling? Dat is handig want je kunt de vlaaivulling minder zoet maken dan gebruikelijk. Proef goed en pas de hoeveelheid suiker aan naar eigen wens.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.

Kwarkttaart met blauwe bessen vlaaivulling
Kwarktaart met blauwe bessen vlaaivulling

Zelf vlaaivulling met blauwe bessen maken

Benodigdheden:

 1. 300 gram blauwe bessen uit diepvries, vers kan natuurlijk ook

 2. 15 gram maïzena

 3. Water

 4. 2 zakjes vanillesuiker

 5. Fijne suiker eventueel toevoegen naar smaak

Zelf vlaaivulling met blauwe bessen maken

Zelf vlaaivulling met blauwe bessen maken

 1. Ontdooi de bessen. Fruit uit de diepvries laat meer vocht los. Zeef de blauwe bessen zodra ze ontdooid zijn en meet de hoeveelheid vocht. Vul het de vloeistof aan tot een totaal van 150 ml.

 2. Hou ongeveer 50 ml apart, de rest van het vocht mag met de bessen in een pan met de zakjes vanillesuiker.

 3. Verwarm de bosbessen op een medium warmt en zet de temperatuur laag zodra het bijna kookt. Laat de bosbessen nog zo'n 3-5 minuten tot de bessen bijna zacht zijn.

 4. Maak ondertussen een papje van het 50 ml vocht met de maïzena. Voeg een paar eetlepels heet vocht uit de pan bij het papje om familie te maken. Voeg het mengsel met maïzena door het warme blauwe bessen-mengsel en roer het voorzichtig door zodat het mengsel kan binden.

 5. Voeg eventueel nog wat suiker naar smaak toe. Je mag proeven!

 6. Laat de vlaaivulling afkoelen.

Verse blauwe bessen laten zijn droog. Gebruik bij verse bosbessen 150 ml water en volg verder het recept.

Hoe moet je vlaaivulling bewaren?

Je kunt de blauwe bessen vlaaivulling een kleine week goed afgesloten in de koelkast bewaren. Wil je het langer bewaren? Je kunt de vlaaivulling invriezen. Ook kun je het voor langere tijd bewaren in potten, net als jam. Kook de jampotten goed uit en vul de pot direct zodra het uit het kokende water komt. Vul de pot goed vol, draai het deksel erop en zet hem onderste boven. Nu trekt de pot vacuüm en dit zorgt ervoor dat je de pot wel 3-6 maanden op een donkere plek kunt bewaren.


Het recept voor de kwarktaart met blauwe bessen vlaaivulling op de foto in dit artikel vind je hier.


Gerelateerde posts

Comments


bottom of page