top of page

Advocaat met gecondenseerde melk


Advocaat met gecondenseerde melk
Onlangs werd ik geattendeerd op Duitse eierlikör. Het werd erg gewaardeerd en het recept bevatte kondensmilch; dat moet wel lekker zijn. Dat is toch gecondenseerde melk? Dit geeft menig recept een heerlijke lichte karamelsmaak. En zo ging ik aan de slag en maakte ik en geweldig lekker Duitse eierlikeur waar ik heel blij van werd. Tot ik erachter kwam dat het ingrediënt kondensmilch eigenlijk een soort koffiemelk is in Duitsland en ik in plaats hiervan gecondenseerde melk heb gebruikt. Ik vond het zelf erg lekker, maar wat vinden anderen ervan; is het te zoet? Ik heb de likeur hier en daar laten proeven maar ik kreeg alleen maar complimenten; mag ik de rest meenemen voor mijn moeder, mag ik nog een beetje of niks meer aan doen! Een aanrader dus en echte Duitse eierlikör met koffiemelk of een blikje kondensmilch uit Duitsland maak ik graag een andere keer. Grappig is dat ik het recept ook op andere Nederlandse sites tegenkom en het ingrediënt ook vertaald is naar gecondenseerde melk.... Advocaat met gecondenseerde melk is een ware traktatie voor de liefhebber van advocaat maar ook heel geschikt als advocaat voor beginners.

Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Verschillende merken, verschillende getallen, maar grof gezien:

 • Nederlandse gecondenseerde melk bevat ongeveer 54,8 gram suiker en 9 gram vet.

 • Duitse volle- of halfvolle kondensmilch bevat ongeveer 9,8 gram suiker en 4 - 10% vet.

 • Nederlandse volle- of halfvolle koffiemelk bevat ongeveer 13 - 14 gram suiker en 4 - 8,5 gram vet.De advocaat wordt au bain marie opgeklopt tot 62 graden; dit geeft een fluffy resultaat

Advocaat met gecondenseerde melk

Benodigde ingrediënten voor 1,2 liter:

 1. 8 eidooiers

 2. 1 blikje gecondenseerde melk (397 gram)

 3. 250 gram poedersuiker

 4. Snufje zout

 5. 300 ml brandewijn of andere doorzichtige drank naar keuze; b.v. witte ruim of wodka

 6. Flesjes of potten en zo mogelijk ook een trechter die je steriel in water kunt koken

 7. Thermometer


Kook de flesjes en zo mogelijk ook de trechter goed schoon en vul de flesjes met de nog warme likeur

Advocaat met gecondenseerde melk

 1. Scheid de eidooiers en bewaar het eiwit in de koelkast of diepvries voor later.

 2. Maal eventueel suiker fijn tot poedersuiker met een koffiemolen of gebruik poedersuiker uit de supermarkt.

 3. Zet een grote pan op met water op en kook de flesjes of potjes een kleine 5 minuten. Eventuele rubbers kun je niet lang koken maar een kort bad gaat bij mij wel goed. Zet alles op zijn kop op een schone theedoek tot gebruik.

 4. Ze een kleine pan op de warmtebron met een laagje water en zet hier of een kleine pan op of nog makkelijker een metalen ronde (meng) kom. Het water mag de onderkant van de kom niet raken.

 5. Klop het eigeel met de poedersuiker, de gecondenseerde melk, het snufje zout en de brandewijn in de kom boven het warme water.

 6. Verwarm de vloeistof al kloppende tot het een temperatuur van 62 graden bereikt, net als bij de Hollandse advocaat. Omdat het best een hoeveelheid likeur is duurt dit even. De likeur bindt iets, maar niet zo sterk als Nederlandse advocaat. In de koelkast zal het later wel iets indikken.

 7. Vul de flesjes of potten en laat ze afkoelen.

 8. Door het kloppen is de advocaat de eerste dag heel luchtig vol mini bubbels (lekker!), maar in de koelkast gaat dit wat inzakken.

 9. Bewaar advocaat met gecondenseerde melk in de koelkast.Advocaat met gecondenseerde melk

Advocaat met gecondenseerde melk bewaren voor je zelf of om weg te geven

Hollandse advocaat is gekoeld 3-4 weken houdbaar. Deze likeur bevat zelfs nog iets meer suiker dat de houdbaarheid vaak iets verhoogd. Belangrijk is om schoon te werken en de advocaat spoedig in de koelkast te plaatsen.

Hoe hoger het alcoholgehalte in advocaat, hoe langer het houdbaar is. Zelf vind ik brandewijn het lekkerste bij advocaat. Het bevat ongeveer 30% alcohol en geeft een milde smaak.


Omdat je met dit recept best veel advocaat maakt kun je misschien een flesje aan iemand anders geven. In een klein potje kan ook. Het is altijd handig om een paar mooie potjes te bewaren. Zelf haal ik flesjes meestal bij Xenos.De kleur van de eidooier bepaald mede de kleur van je advocaat of banketbakkersroom

De kleur van de eidooiers kunnen heel verschillend zijn

De kleur van de eidooier bepaalt mede de kleur van je advocaat of banketbakkersroom. Dit kun je op deze foto heel goed zien. Wat een groot verschil in kleur hebben deze dooiers!


Je houdt veel eiwit over, wat kun je hiermee?

Voor dit recept heb je maar liefst 8 eidooiers nodig. Je hebt dus ook veel eiwit over om mee aan de slag te gaan. Wat dacht je van:Progrestaart maken met eiwit dat je over hebt
Progestaart

Bronnen:

Gerelateerde posts

Comments