top of page

Bienenstich een Duitse taart met gekarameliseerde amandelen

  • 12 jun
  • 4 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 21 jun

Bienenstich een Duitse taart met gekarameliseerde amandelen
In Duitsland is er een grootse bakcultuur. Je kunt op veel plekken je koffie of thee combineren met vele soorten gebak. Ik verbaas mij ook altijd over het grote aantal vaak goed geprijsde bakmagazines in de supermarkten en boekhandels vol met recepten en neem er steevast een aantal mee naar huis. De Duitse Bienenstich staat dan ook al jaren op mijn to do list. De taart is gemaakt van een zacht luxe brood met een heerlijke vulling die kan variëren naar smaak maar vaak een combinatie is van banketbakkersroom met slagroom of botercrème.

Op zich kun je dit iets vergelijken met ons puddingbroodje maar wat de Bienenstich veel lekkerder maakt is de karamellaag met geschaafde amandelen bovenop. Vers gebakken en nog wat knapperig wint deze Bienenstich een Duitse taart met gekarameliseerde amandelen het absoluut van ons wat sobere roombroodje. Met dit heerlijke recept bak jij deze Duitse klassieker! Ik kreeg veel complimenten; en jij?


Bienenstich oftwel bijensteek; waar komt de naam vandaan?

Op internet, maar ook in bakboeken en Duitse tijdschriften heb ik verschillende verhalen gelezen over de oorsprong van de aparte naam: Bienenstich en ieder verhaal was weer anders. Het is net of iedereen zo zijn eigen verhaal aan deze klassieker wilde verbinden.

De exacte oorsprong van Bienenstich is niet volledig te traceren, maar er zijn bijzondere verhalen en legendes die ontstonden in de 15e eeuw toen twee bakkersjongens uit Linz een aanval van vijandige soldaten hebben afgeslagen door bijennesten naar hen te gooien. Om hun overwinning te eren bakten de bakker een taart met honing en noemden deze de "Bijensteek". Of wat dacht je van: Een zwerm bijen werd aangetrokken door de verrukkelijke zoete vulling van het gebak. De bakker stak (joeg de bijen met de hand weg) om zijn gebak te beschermen.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Vooral na de tweede wereldoorlog is de Bienenstich heel populair geworden in zowel Duitsland als Oostenrijk
Belangrijk bij gekarameliseerde amandelen bovenop is de honing

De topping met knapperige karamel, geschaafde amandelen en een lichte hint van honing

Het brood van de Bienenstich kun je vergelijken met een luxe brioche. De vulling kan variëren naar smaak, maar de topping, de bovenkant is echt geweldig en lijkt mij ook heerlijk op een cake, koekjes of bovenop een appeltaart of plaatcake. De karamel ontstaat door een basis van karamel over het zachte brood te verdelen en de Bienenstich vervolgens af te bakken in de oven. Tijdens het bakken ontstaat de heerlijke karamel.


Welke vulling kies jij?

De vulling is in de basis Zwitserse room; oftwel banketbakkersroom met slagroom. De vulling kan echter ook variëren zoals alleen banketbakkersroom, slagroom en soms botercrème.


Hoe bewaar je een Bienenstich buiten de koelkast?

Vullingen met ei en slagroom zijn minder lang houdbaar buiten de koelkast. Wil je de Bienenstich wat langer buiten de koelkast bewaren dan lijkt mij de botercrème de beste keuze.

De Bienenstich is klaar om gebakken te worden

Bienenstich een Duitse taart met gekarameliseerde amandelen

Benodigdheden voor een 20 x 20 bakvorm of ovenschaal:

Voor het deeg:

  1. 250 gram bloem

  2. 1 zakje gedroogde gist

  3. 1 ei

  4. 60-70 ml (volle) melk

  5. 40 gram boter

  6. 1 zakje vanillesuiker

  7. 5 gram zout


Voor de vulling van Zwitserse room met banketbakkersroom en slagroom:

  1. 250 ml melk

  2. 2 eidooiers (ongeveer 55-60 gram)

  3. 25 gram maïzena

  4. 25 gram bloem

  5. Het merg van een vanillepeul (of 1 zakje vanillesuiker)

  6. 50 gram suiker

  7. 200 ml slagroom 35%

  8. Suiker (vanillesuiker) toevoegen naar smaak

  9. Eventueel 2 zakjes slagroomversteviger als de banketbakkerroom iets dun uitvalt


Voor de karameltopping met geschaafde amandelen:

  1. 100 gram boter

  2. 100 gram suiker

  3. 2 eetlepels honing

  4. 200 gram geschaafde amandelen*

  5. 50 ml slagroom


*Geschaafde amandelen zijn bij de Aldi en Lidl goed geprijsd verkrijgbaar

Karameliseerde amandelen bovenop taart, koekjes of brood

Bienenstich een Duitse taart met gekarameliseerde amandelen

  1. Maak de banketbakkersroom met de ingrediënten volgens deze methode en laat het goed afkoelen.

  2. Klop de slagroom, meng dit door de afgekoelde banketbakkersroom en bewaar het tot gebruik in de koelkast.

  3. Kneed van alle ingrediënten voor het deeg in ongeveer 10 minuten een soepel en zacht deeg. Indien nodig kun je een heel klein beetje extra vocht toedienen.

  4. Laat het deeg afgedekt ongeveer een uur rijzen.

  5. Vet je bakblik in met boter en bestrooi licht met bloem of bedek de vorm met bakpapier*.

  6. Bol na een uur het brood iets op, druk het iets en plaats het in de vorm van je bakblik. Bedek het bakblik met het brood en laat het opnieuw afgedekt een uur rijzen.

  7. Verwarm de oven voor op 170 ºC bij een heteluchtoven of op 190 ºC bij een oven met boven- en onderwarmte. Maak ondertussen de karamellaag.

  8. Smelt voor de topping de boter samen met de slagroom, de suiker en de honing. Laat het een kleine 2 minuten koken op een lage temperatuur.

  9. Roer de geschaafde amandelen hier doorheen en verdeel het over de bovenkant van de gerezen Bienenstich.

  10. Bak het brood in ongeveer 25-30 minuten gaar met een gouden karameltopping.

  11. Haal het brood direct uit de vorm en laat het goed afkoelen.

  12. Snij de goed afgekoelde Bienenstich doormidden en vul de taart met de vulling van banketbakkersroom en slagroom.

  13. Bewaar de Bienenstich een Duitse taart met gekarameliseerde amandelen tot gebruik in de koelkast.


*Ervaringstip: Door een grote reep bakpapier onder het brood in de vorm te leggen krijg je het romige brood eenvoudig uit de bakvorm. Bij mij verloor het superzachte brood iets de mooie vorm bij het verwijderen uit de bakvorm.
Zo maak je Zwitserse room: banketbakkersroom en slagroom

Hoe kun je de Bienenstich het beste bewaren?

  1. Net als veel gebak: eet de taart zo vers mogelijk! Het allerbeste is om de Bienenstich direct te eten. De vulling is gemaakt met slagroom en banketbakkersroom. Dit bevat ingrediënten die je niet te lang buiten de koelkast moet bewaren; bewaar je het brood daarom in de koelkast.

  2. Bewaar het brood en de vulling apart en vul de Bienenstich vlak voordat je het gaat presenteren. Hierdoor zal het brood langer vers blijven.

  3. Je kunt een Bienenstich ook goed afgekoeld en verpakt maximaal 3 maanden in de diepvries bewaren. Laat het in de koelkast ontdooien.

Bienenstich een Duitse taart met gekarameliseerde amandelen

Variaties op de Bienenstich

Er zijn vele variaties op de Bienenstich in Duitsland. Soms worden er noten of kokos toegevoegd aan de topping.

Comments


Logo Carola Bakt Zoethoudertjes

ZOET vs HARTIG

RECEPT vs EIGEN WEG GAAN

GEZOND vs ZONDIG 

SNEL KLAAR vs TIKKIE INGEWIKKELD

... maar altijd lekker creatief bezig in de keuken én meestal gaat de oven aan.

Ontvang al dat lekkers zo in je mailbox!

Bedankt voor je aanmelding

Carola van CarolaBaktZoethoudertjes
CarolaBaktZoethoudertjes
CAROLA BAKT ZOETHOUDERTJES

©2025 Carola Bakt Zoethoudertjes 

Carola Bakt Zoethoudertjes is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer: 64248224.

bottom of page