top of page

Hoe maak je Karamel en toffee


Hoe maak je Karamel en toffee
Hoe maak je Karamel en toffee? Lekker in een laag tussen biscuitdeeg, over het ijs, over toeven, als vulling in cupcakes, op je brood. Tja, waar eigenlijk niet?

Wat is het verschil tussen karamel en toffee pasta?

Maar je hebt ook nog een versie met nog wat meer smaak, de toffeespread. Eigenlijk is de basis karamelsaus dat wat langer gekarameliseerd wordt. Hierdoor versterkt de smaak.

Toffeepasta lekker, maar je maakt de pasta net een tintje aparter laten smaken door er bijvoorbeeld voorzichtig wat likeur door te doen. Daarbij denk ik zelf altijd meteen aan kahlua maar jij hebt wellicht een andere voorkeur. Je zou in plaats van het water ook deels sterke koffie kunnen gebruiken als je de smaak van de stroperige pasta graag richting mokka wilt hebben.


Hoe maak je Karamel en toffee

Hoe maak je toffee en karamel pasta

Benodigdheden: 

  1. 275 gram suiker

  2. 75 ml water

  3. 225 gram (ongezouten) boter

  4. 200 ml slagroom

Zo maak je toffee- en karamel pasta

  1. Kook de suiker met het water tot de suiker is opgelost tot een heldere stroop.

  2. Veeg met een natte kwast de suikerkorrels langs de zijkant van de pan. Deze kunnen niet meer verbranden.Vanaf dit moment mag je niet meer met een lepel in de pan roeren maar maak je een draaiende beweging met de pan. Door de pan te draaien verdeel je de warmte van de stroop evenredig. Het duurt best een tijdje (al draaiend met de pan) tot de stroop begint te verkleuren.

  3. Dit is het moment dat de stroop gaat karmeliseren en meer smaak gaat krijgen. Zet het vuur zacht en maak draaiende bewegingen tot de kleur donkerder wordt. Het is nu de truck om het lang genoeg te laten karameliseren voor een lekkere volle smaak maar op tijd te stoppen. Heb je liever een wat lichtere smaak, stop het proces dan eerder, als de stroop net lichtbruin is.

  4. Zet het gas uit en blijf met de pan draaiende bewegingen maken.

  5. Het vuur is uit, je blijft de pan draaiend houden en doet er de in stukken gesneden boter door. Het recept is zonder zout, mijn boter is altijd met zout. Ik heb het later niet geproefd. Je kunt het zelfs bewust toevoegen voor “salted karamel”

  6. Voorzichtig, het kan gaan bruisen, bij mij viel het reuze mee maar ik heb ook op tijd het vuur uitgezet, dus de temperatuur ging dalen. Terwijl de boter smelt, kun je de slagroom verwarmen. Roer het warm door de stroop.

Laat het afkoelen als je het geduld kunt opbrengen. Kun je dat niet? Geen probleem. Haal wat ijs uit de diepvries en drapeer hier wat warme toffeestrooppasta overheen. Als kok moet je toch altijd je resultaat even proeven?

Gerelateerde posts

Comments