Tjonge, wat fijn recept heb ik voor jullie. Je hebt veel recepten voor karamel; de klassieker, de dulce de leche, of soms verwarm ik zelf een flinke lepel speculoos voor een snelle saus over bijvoorbeeld een bolletje ijs. Deze karamelsaus kun je in enkele minuten maken en dat is ideaal als je bijvoorbeeld last minute toch nog een karamelsaus wilt.
Karamelsaus haalt ieder stukje taart, gebak of dessert met bijvoorbeeld ijs tot een hoger level. Voeg je er zout aan toe, dan heb je salty karamel en dat is…. yummy!
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
Als ik ik bak wil ik vaak toch iets bovenop. Of het nu amandelen zijn, poedersuiker, slagroom of Chantilly crème. Karamel valt voor mij meestal af omdat het toch even goed opletten is, dat je karamel niet aanbrandt. Daarbij zijn veel recepten iets ingewikkelder; dan is de karamel weer te dik, dan weer te dun. Bij dit recept voor karamelsaus had ik dat niet en het is sneller gemaakt, dan de tijd die het kost om de ingrediënten bij elkaar te zoeken en op te ruimen. Zo kun je snel weer aanschuiven bij de gasten aan tafel.
Ook lekker: gebruik lichtbruine basterdsuiker in plaats van gewone suiker!
Karamelsaus maken in enkele minuten
Benodigdheden voor 1 taart of ongeveer 8 desserts
60 gram boter in stukjes
90 gram suiker
60 ml (liefst volle) melk
Wil je salty karamel; voeg een snuf zout naar smaak toe, ongeveer een tot anderhalf gram
Karamelsaus of salty karamel maken in enkele minuten
Snij de boter in stukjes en verwarm dit op een laag vuur met de suiker. Omdat de boter in kleine stukjes is gesneden, smelt het snel samen met de suiker. Doe je dit niet dan kan de suiker gaan aanbranden.
Laat het ongeveer 1 minuut zachtjes koken.
Voeg de melk toe in kleine scheutjes.
Opgelet!! De boter en suiker is heel heet en schrikt van de melk. Dit kan even kort heftig reageren dus hou afstand en roer het geheel met een flinke lepel door.
Voeg naar smaak het zout toe en laat goed koelen.
Op de foto’s boven is de karamel grotendeels afgekoeld maar net niet helemaal. Op kamertemperatuur blijft de saus vloeibaar.
Bewaar je karamel in de koelkast, het bevat een melkproduct.
Roer de karamel eventueel voor gebruik goed door of verwarm hem kort in de magnetron om een medium warmte.
Warme karamel over een bolletje ijs. Zo éénvoudig met een groots effect.
Comments