Marshmallow fluff


marshmallowy meringue topping

In de supermarkt kun je marshmallow fluff kopen in van die (een beetje rare) plastic potten met deksel. Het staat vaak in het schap met Amerikaanse artikelen of bij het broodbeleg.

Wist je dat je marshmallow fluff ook zelf maken?


Waarvoor kun je marshmallow fluff kunnen gebruiken?

 1. Als broodbeleg, let er wel op dat de fluff maar enkele dagen houdbaar is in de koelkast.

 2. Prachtige toppings op cupcakes en taarten. Je kunt de topping nog mooier maken door met een crème brûlée brander het eiwit kort te verhitten.  Hiervoor kun je ook de grill van je oven (kort) gebruiken.

 3. Vulling voor je taart, macarons of whoopies.

Tip: Deze marshmallow fluff is echt heerlijk. Net als een taart van meringue, is ook deze frosting heel zoet. Probeer hier een beetje rekening mee te houden. Niet iedereen is zo’n zoetekauw. Combineer je fluff eens met citroencake of andere fruitige cake.


marshmallowy meringue topping

Marshmallow fluff maken

Benodigdheden:

 1. 3 grote eiwitten

 2. 260 gram fijne kristalsuiker

 3. 1/2 theelepel wijnsteenpoeder of cream of tartar

 4. 7 eetlepels golden syrup (verkrijgbaar bij steeds meer supermarkten o.a. Jumbo) of schenkstroop

 5. 1 theelepel vanille extract

 6. snufje zout


Tegenwoordig kom je in recepten meer en meer cream of tartar tegen. Wat is dit nou? In het Nederlands vertaalt is dit wijnsteenpoeder of in een moeilijk woord: Kaliumwaterstoftartraat, dit is een bijproduct bij het maken van wijn. Druiven hebben van natura wijnsteenzuren, deze komen vrij in de wijnvaten tijdens het fermentatieproces en vormen een poeder, wijnsteenpoeder. Wijnsteenzuur vormen de zuren in de wijn, het zorgt er ook voor dat het controleren van de zuurtegraad makkelijker gaat en het zorgt ervoor dat wijn lange tijden goed blijft. Wijnsteenpoeder is èèn van de ingrediënten in bakpoeder, ook al is het een zuur je kan het droog gebruiken met bicarbonaat (deze reageert normaal sterk op zuren, bv: azijn voor red velvet). De wijnsteenpoeder en bicarbonaat zullen pas beginnen werken tijdens het mengen onder het beslag en in de oven. Als het echt moet kan je wijnsteenpoeder vervangen met azijn, vooral bij het opkloppen van eiwitten en merengue kan je dit doen. Bij sommige recepten kan je dit ook doen als ze om wijnsteenpoeder en bicarbonaat vragen. Het beste blijft toch om gewoon wijnsteenpoeder te gebruiken, het is een beetje duur, maar je moet het maar af en toe gebruiken en altijd in kleine hoeveel heden. Als het poeder droog bewaard wordt kan het nooit slecht worden. Note: Online is er ook wijnsteenzuur te koop, dus let er zeker op dat je wijnsteenpoeder koopt. Wijnsteenzuur heeft grotendeels dezelfde werking als citroenzuur en wordt vooral gebruikt in de geneeskunde en cosmetica industrie (haarverf). En het is een ingrediënt in mascarpone. Maar als een recept om cream of tartar vraagt is het het poeder. vijf manieren op wijnsteenpoeder te gebruiken: 1) Eiwitten opkloppen. voeg een beetje toe bij het opkloppen van eiwitten. Dit zorgt voor meer volume en werkt tegen uitdroging. 2) Slagroom kloppen. voeg een vleugje bij het opkloppen van slagroom zodat deze steviger wordt. 3) Stopt het kristalliseren van suiker. voeg een beetje toe bij het koken van suiker tegen het kristalliseren hiervan. Dit is beter voor het maken van snoepjes en frostings, deze worden meer creamy. 4) Maak bakpoeder. met bicarbonaat en maismeel kan je je eigen bakpoeder maken. lees hoe hier. 5) Schoonmaken. vlekken op je bad of lavabo. vul een kleine kop (ongeveer 250ml) met wijnsteenpoeder en voeg scheutje bij scheutje zuurstofwater (te koop bij de apotheek) toe om een pasta/crème te vormen. smeer uit op de vlekken, laat drogen en veeg daarna weer af. de vlekken komen er gewoon mee af verwijderen van verkleuring in aluminium potten. vul de pot met water, per 1 liter water voeg je 2 lepels poeder toe. laat 10 minuten koken en spoel dan uit. de vlekken zijn weg
Marshmallow fluff maken

Zo kun je zelf Marshmallow fluff maken:

 1. Het recept is voor een redelijke grote hoeveelheid. Zelf maakte ik 2/3 van het recept.

 2. Wijnsteenpoeder of cream of tartar wordt in Amerika en Engeland vaker gebruikt in recepten.

 3. Het is in Nederland niet altijd eenvoudig te krijgen. Ik ben wel wel tegen gekomen in grote toko’s, Surinaamse toko’s,  Amerikaanse en Engelse winkeltjes en ook funcakes heeft het in het assortiment. Producten van funcakes kun je in veel taartenshops vinden. Eventueel kun je wijnsteenpoeder vervangen door een klein scheutje azijn.

 4. Vul een ijzeren kom met de eiwitten, suiker, zout, golden syrup, wijnsteenpoeder en een eetlepel koud water. Zet deze kom op een pan met een laag water.

 5. Breng het water zachtjes aan de kook.

 6. Zorg ervoor dat het water de kom niet raakt! Klop het ongeveer 5 minuten. Je hebt dan stevige pieken. Neem een klein beetje mix, wrijf dit tussen je vingers. Voel je nog suiker? Mix dan nog even door tot de suiker volledig is opgenomen. Voel je geen suiker? Haal de kom dan van de pan met water.

 7. Voeg de vanille toe en klop nog een minuut verder. Het is dan licht, luchtig oftewel: lekker fluffy.

 8. Bewaar je marshmallow fluff in de koelkast laat voor gebruik op kamertemperatuur komen.


marshmallowy meringue topping

Het recept is afkomstig uit Het Cakeboek van Cupcake Jemma. Meer lezen over haar leuke bakboekje? Je vindt hier een review. Tip: het Foodtube kanaal van Jemma.
#frosting #wijnsteenpoeder #cupcaketoeven #cremeoftartar #vulling

2 opmerkingen

Gerelateerde posts