top of page

Oliebollen plukbrood


Oliebollen plukbrood
Ken je monkeybread? Kleine balletjes brood, door boter en kaneelsuiker gerold en gebakken in een mooie cakevorm? Omdat oliebollen eigenlijk een soort gefrituurde luxe broodbollen zijn, leken zij mij ook heel geschikt hiervoor. Laat ik het plukbrood noemen op zijn Nederlands en niet monkeybread op zijn Amerikaans. De bollen zijn tenslotte echt Nederlands. Zelf heb ik ze vers gebakken met een kleine ijslepel om niet te grote bollen te bakken, maar met een paar lepels kun je het vast ook maken. Om het oliebollen plukbrood wat meer smaak te geven heb ik kleine stukjes appel in de oliebollen verwerkt. Het is verrassend makkelijk te maken en wat zijn ze lekker! Door de kaneelsuiker krijgen de bollen een beetje de smaak van donuts.

Samen delen aan tafel

Dit plukbrood is weer eens wat anders dan een schaal oliebollen. Oudjaar is een tijd die je graag samen met anderen doorbrengt. Hoe leuk is het om de oliebollen aan tafel samen te delen?


Restjes oliebollen?

Zelf heb ik de oliebollen vers gebakken en later nog kort gebakken in de oven. Maar het lijkt me ook goed te doen met wat oude oliebollen die over zijn. De bollen worden dan met kaneelsuiker en wat warmte van de oven weer iets lekkerder van smaak. Serveer dan kort na het bakken.


Waarom zou je rozijnen en krenten weken?

Week rozijnen en krenten een kwartier in heet water (eventueel met een scheutje rum of een likeur) om te zorgen dat de rozijnen en krenten geen vocht uit de oliebollen halen. Als je de bollen vers eet, merk je er minder snel iets van, maar liggen de oliebollen wat langer dan worden ze droger van smaak omdat het gedroogde fruit vocht uit de oliebol haalt.

Oliebollen in de tulband met kaneelsuiker

Oliebollen plukbrood

Benodigdheden:

 1. Een portie gerezen oliebollenbeslag, zelf gemaakt of met een pak oliebollenmix

 2. 2 appels in stukjes

 3. Fijne suiker

 4. Kaneel

 5. Boter

 6. 50 gram poedersuiker of royal icing poeder

 7. Zonnebloemolie voor in de frituur of pan

 8. Cakevorm

 9. Kleine ijslepel of 2 gewone lepels

Oliebollen plukbrood uit de oven zonder glazuur

Oliebollen plukbrood recept

 1. Maak het beslag van de oliebollenmix met een eigen recept of met een pak uit de supermarkt. Voeg eventueel een theelepel kaneel toe. Week eventueel de rozijnen en krenten een kwartier in heet water. Schil 2 appels, verwijder de klokhuizen en snij ze in kleine stukken. Roer ze door het beslag.

 2. Smeer de cakevorm of andere vorm in met boter.

 3. Roer kaneel door een schaaltje met fijne suiker. Hier doop je straks de oliebollen in.

 4. Verwarm zonnebloemolie naar 180 graden. Schep kleine hoopjes beslag in de hete olie. Met 1 pak oliebollenmix van Koopmans kun je bijna 50 kleine bollen maken.

 5. Rol de oliebollen direct na het bakken door de kaneelsuiker en leg de bolletjes in de cakevorm. Herhaal tot de vorm vol is. Duw de bolletjes een beetje aan zodat ze de vorm iets beter vullen.

 6. Verhuis de bakvorm naar de oven en verwarm de oven voor op 180 graden bij een heteluchtoven of op 200 graden bij een oven met boven- en onderwarmte. Je hoeft de oven niet voor te verwarmen, voorverwarmen maakt bij dit recept niet uit en het scheelt energie.

 7. Bak het oliebollen plukbrood na het opwarmen nog zo'n 15 minuten.

 8. Haal de vorm uit de oven, leg een bord of taart plateau over de vorm, draai het voorzichtig om en stort het plukbrood op het bord.

 9. Roer poedersuiker of royal icing poeder (geeft iets witter resultaat) met een paar druppels water tot een glazuur dat niet te dik maar ook niet te dun is. Druip het over het plukbrood.

 10. Vers geserveerd is het oliebollen plukbrood het lekkerst.

Oliebollen plukbrood met glazuur

Wat kun je doen met oliebollen en oliebollenmix die over is?

 1. Bak er wentelteefjes van. Snij de bolletjes doormidden en bak ze af met een ei-melkmengsel als bij wentelteefjes.

 2. Bak er wafels van.

 3. Maak er broodpudding van; eventueel met restjes brood, rozijnenbrood of croissant.

 4. Je kunt met een oliebollen mix ook brood bakken.

 5. Heb je een cupcake bakvorm? Je kunt hier mini bollen in bakken. Laat ik eerlijk zijn, ze zijn minder lekker dan gebakken in de frituur, maar ze zijn niet vet.

 6. Gebruik oude oliebollen voor een oliebollen plukbrood. Bak ze af in een cakevorm om ze iets op te pimpen zoals in dit artikel.

Pluk kleine olievollen van het oliebollen plukbrood

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page