top of page

Citroen meringue sloffentaart

Citroen meringue sloffentaart
Een sloffentaart is een van mijn favoriete taarten. De bodem is eigenlijk een soort mega-grote gevulde koek bedekt me een laagje citroencrème, banketbakkersroom en kookschuim of Italiaanse meringue. De verschillende structuren zijn heerlijk om te eten. Het zuurtje van de lemoncurd geeft een frisse tegenhanger aan de koek en het meringueschuim. De recepten zijn staand gestapeld op het taartjes maar wat mij betreft kun je de hoeveelheid suiker best iets minderen, dat kan dat taart prima aan. Al is het maar 5-10% minder. Zelf maak ik niet zo meringue kookschuim, maar wat vind ik het leuk om het wat saaie witte schuim met de crème brûlée brander wat kleur te geven; gas erop! Al met al een heerlijk recept om je gasten mee te verwennen.

Sloffentaart bakken zonder vorm voor slof

Een sloffentaart heeft een langwerpige vorm met ronde uiteinden. Heb je geen vorm voor sloffentaart in huis, dan kun je ook heel goed een cakevorm gebruiken. In dit artikel kun je zien dat dit prima gaat!


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.

Sloffentaart maken en notenallergie

Heb je een notenallergie of hou je niet zo van de smaak of structuur van amandelen? Je kunt amandelspijs ook maken met witte bonen. Met een imitatie amandelextract, amandel aroma of amandel-essentie kun je de bonenspijs goed op smaak krijgen. Lees bij een notenallergie altijd goed de verpakking van de amandel-aroma of neem contact op met de fabrikant om zodat je zeker weet dat je de veilige variant zonder noten in huis hebt.


In tijdnood, maak de sloffenbodem en het banketbakkersroom een dag eerder
Een slof gevuld met lemoncurd, banketbakkersroom en meringueschuim

Citroen meringue sloffentaart

Benodigde ingrediënten:

 1. 180 gram bloem

 2. 75 gram suiker

 3. 60 gram bruine suiker

 4. 130 gram boter

 5. 1,5 theelepel bakpoeder

 6. 1 eidooier

 7. Snuf zout

 8. Citroenrasp van 1 medium citroen

 9. 1/2 recept amandelspijs

 10. 2 eetlepels lemoncurd


Banketbakkersroom:

 1. 1 eidooier

 2. 40 gram suiker

 3. 18 gram maïzena

 4. 150 ml melk

 5. Snufje zout


Kookschuim of Italiaanse meringue:

 1. 2 eiwitten (60-62 gram)

 2. 50 + 150 gram fijne suiker

 3. 1/4e theelepel zout

 4. 50 ml water


Ook nodig:

 1. Sloffenvorm

 2. Thermometer

 3. Spuitzak met spuitmondje

 4. Crème brûlée brander


Spuit toefjes kookschuim of Italiaanse meringue op de slof

Citroen meringue sloffentaart

 1. Maak 1/2 portie amandelspijs volgens dit recept. Eventueel kun je het paar dagen eerder maken.

 2. Kneed de ingrediënten van het sloffendeeg door elkaar; dit kan met een machine maar ook met de hand. Laat het deeg een uur rusten in de koelkast.

 3. Tijdens het rusten van het deeg kun je het banketbakkersroom maken. Roer het maïzena en het zout met het eigeel glad. Verwarm de melk en voeg een kleine beetje warme melk bij het maïzenapapje. Voeg nog een paar keer een scheutje melk toe om familie te maken en giet het maïzenapapje bij de melk. Roer goed door, laat het zo'n 2 minuten doorkoken en laat het afkoelen. Dit gaat het snelst op een plat bord met wat plasticfolie over de banketbakkersroom.

 4. Verwarm de oven voor op 180 graden of bij een heteluchtoven op 200 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.

 5. Smeer de vorm in met boter en bestrooi het licht met wat bloem. Bedek de vorm met het sloffendeeg. Duw het deeg in de vorm, verdeel de amandelspijs over de bodem maar laat de randen vrij. Het deeg klimt in de oven omhoog langs de amandelspijs.

 6. Bak de sloffenbodem in ongeveer 23-27 minuten gaar. Laat de bodem afkoelen.

 7. Smeer de lemoncurd over de bodem en verdeel een laagje banketbakkersroom over de lemoncurd.

 8. Voor het kookschuim of Italiaanse meringue: verwarm 50 ml water met 150 gram suiker. Laat het koken en draai de pan rond om te zorgen dat de suiker goed mengt. Zodra het suikerwater rond de 110 graden is kun je starten met het opkloppen van de eiwitten.

 9. Klop de eiwitten in een vetvrije schaal met een vetvrije klopper bijna stijf. Voeg 50 gram fijne suiker toe en blijf kloppen.

 10. Zodra het suikerwater 120 graden is mag het vuur uit en kun je het suikerwater met een klein straaltje aan de stijfgeklopte eiwitten toevoegen terwijl je de eiwitten blijft kloppen.

 11. Klop het eiwitschuim totdat het bijna afgekoeld is.

 12. Vul de spuitzak en spuit toefjes op de sloffentaart. Brandt de toefjes eiwitschuim met een crème brûlée-brander licht bruin.

 13. Zin in wat meer kleur? Haal je sprinkles tevoorschijn!

Citroen meringue sloffentaart

Hoe kun je de sloffentaart het beste bewaren

Door de topping met meringue moet je de citroen meringue sloffentaart goed afgesloten in de koelkast bewaren. Vers gebakken is de taart het allerlekkerste maar je kunt hem nog zo'n 2 dagen in de koelkast bewaren. Haal de slof een klein half uurtje voor het opdienen uit de koelkast. De bodem komt dan op kamertemperatuur en dan smaakt het taartje extra lekker.

Doorsnede van een sloffentaart, wat een heerlijke lagen

Wat kun je maken met het eigeel dat je over hebt?

Met eigeel kun je banketbakkersroom maken maar ook custard of lemoncurd. Maar het allerliefste maak ik zelf graag advocaat met eigeel dat over is. Zelfgemaakte advocaat is veel lekkerder dan de flessen uit de supermarkt. Daar doe je mij echt geen plezier mee. Probeer het eens en maak een van de vele populaire recepten op het blog met advocaat. Gebruik de zoekfunctie en toets: advocaat!
Gerelateerde posts

Comments


bottom of page