Eigeel of eidooiers bewaren in diepvries of koelkast


Eigeel of eidooiers bewaren in diepvries of koelkast
Eigeel of eidooiers bewaren in diepvries of koelkast
Bakken? Daar komt vaak een ei bij kijken. Eidooiers geven gerechten vaak een romige smaak en het bindt de structuur. Meestal gebruik je hele eieren, maar soms gebruik je alleen het eigeel of het eiwit. Ik vind het zonde om eigeel dat over is weg te gooien. Gelukkig hoeft dat ook helemaal niet. Je kunt eigeel of eidooiers bewaren in diepvries of koelkast.


Wist je dat je eigeel kunt bewaren in de diepvries?


Jaren ben ik op zoek geweest naar eieren die 4 weken houdbaar zijn, ik wil gewoon de meest verse eieren in de supermarkt. Wat blijkt: verse eieren zijn 3 weken houdbaar!


Waar moet je eieren bewaren

Je kunt ze zowel in de koelkast als buiten de koelkast bewaren.


Eigeel bewaren in de koelkast

Eigeel dat je over hebt kun je nog 2-3 dagen afgesloten bewaren in de koelkast. Als je de dooier bedekt met een laagje olie of water, bescherm je de dooier tegen uitdrogen.

Hoe kun je het beste een eidooier invriezen

Je kunt eidooier invriezen. Als je per 100 gram eidooier (ongeveer 4 stuks) 6 gram suiker of zout toevoegt, verlaag je het vriespunt. Hierdoor creëer je kleinere kristallen en ontstaat er minder schade aan de structuur van de dooier. Overigens is dit alleen bij de dooier. Bij eiwit invriezen heb je dit probleem niet. (bron: Foodlog.nl )

Je kunt eidooier bij elkaar bewaren in een potje. Je kunt ze ook per stuk invriezen (met ongeveer 1,5 gram zout/suiker erdoor) in een bakje voor ijsklontjes. Bij het afwegen van eigeel is het op deze manier makkelijker om te doseren. Let goed op: dooiers drogen snel uit dus zorg ervoor dat de diepvries ze niet kapot kan vriezen en verpak ze goed. Door een vel bakpapier en plastic folie over de dooier te plaatsen droogt het iets minder uit in de diepvries.

Als ze uit de diepvries komen zien ze er wel een beetje anders uit. Het is iets dunner geworden, maar je kunt ze nog steeds gebruiken.


Dooiers zijn maximaal 3 maanden houdbaar in de diepvries.

Zelf meng ik de dooier het liefst met suiker omdat de dooier vrijwel altijd zoet gebruikt wordt bij ons thuis. Je merkt er dan eigenlijk niets meer van in de gerechten.


Tip: Ook eiwitten die je over hebt, kun je ook goed invriezen!

Eigeel smeren of Brabantse worstenbroodjes

Eidooiers of eigeel; waar gebruik je dit voor?

  1. Het laten glanzen van brood, bladerdeeg

  2. Custard  en vanille pudding

  3. Banketbakkersroom

  4. Crème brûlée

  5. Lemon curd

  6. Advokaat of de Amerikaanse versie: eggnog; eierpunch

  7. Mayonaise

  8. Aioli

  9. Sabayon

  10. Binden van koekjes

  11. Soepen en sauzen een vollere smaak geven

  12. Sommige recepten hebben behalve ei ook extra dooiers nodig als: Lemon bar, romig ijs


Met eigeel banketbakkersroom maken

Bewaren

#tip

0 opmerkingen

Gerelateerde posts