top of page

Slagroomtaart met nougatine


Slagroomtaart met nougatine
Een klassieke slagroomtaart kan altijd. Of je nu wat te vieren hebt, wilt bijkletsen of zomaar wat lekkers wilt maken omdat het bijna weekend is. De smaken van de taart zijn zijn populair bij een breed publiek, redelijk. De vulling is gemaakt met een combinatie van mascarpone en slagroom; die twee passen perfect bij elkaar en vormen een wat steviger duo dan alleen slagroom. Maar de hoofdrol van deze slagroomtaart met nougatine is toch de buitenkant met een knapperig mengsel van fijngehakte gekarameliseerde suiker met geroosterde pecannoten.

Een echte feesttaart mag misschien wat groter zijn; maar voor thuis vind ik een wat kleiner taartje vaak meer geschikt. Dit taartje is 20 cm en hiervan kun je 6 grote of 8 normale stukjes van snijden.


Waarom de taart vaak toch anders wordt dan gepland

Vaak start ik met een idee, maar wordt mijn baksel uiteindelijk toch anders. Eigenlijk was ik bij deze taart van plan om de hele bovenkant te bedekken met als bloem met mascarpone/slagroomblaadjes, maar de nougatine met pecannoten is zo geweldig lekker; ik besloot de hele bovenkant hier ook mee te bedekken. Het geeft het biscuit met vulling een lekker knappertje bij het eten. Voel je altijd vrij om een recept aan te passen naar eigen smaak, wat voorhanden is in je keukenkastje, of om een foutje tijdens het bakken te verstoppen.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.Slagroomtaart met nougatine met pecannoten

Wat zijn de belangrijkste ingrediënten en onderdelen voor de slagroomtaart met nougatine

 1. Biscuit: De basis voor de taart. Je zou het cake zonder boter of olie kunnen noemen. Ietsje droog maar dat vormt de perfecte combi met de vulling en topping

 2. Lemoncurd: Een fris zure fruitvulling. Lemoncurd is niet hetzelfde als jam omdat het over het algemeen ook wat boter bevat, maar je zou lemoncurd zeker ook kunnen vervangen door een lekkere jam. Je kunt zelf lemoncurd maken met dit recept. Ben je niet zo'n fan van citroen? Je kunt ook andere versies maken zoals deze aardbeiencurd of passievruchtencurd.

 3. Slagroom: Hoe hoger het percentage vet, hoe steviger de vulling zal zijn.

 4. Mascarpone: Naast dat mascarpone een Italiaanse kaas, vooral bekend van Tiramisu. Het laat zich goed combineren met slagroom en geeft samen een romige en stevige vulling.

 5. Nougatine: Meestal maak ik nougatine in combinatie met geroosterde hazelnoten. Maar deze had ik niet in huis en geroosterde pecannoten zijn ook geweldig lekker. Hiermee maak je deze bijzondere nougatine. Door de kleur van de pecannoten is de nougatine net iets donkerder dan de variant met hazelnoten.

 6. Likeur: Bijvoorbeeld Grand Marnier of Limoncello. Biscuit wordt gebakken zonder vet en door wat druppels likeur over de taart te sprenkelen proeft hij minder droog en kun je de taart een extra smaak naar keuze geven.


Slagroomtaart gevuld met room en laagje lemoncurd

Slagroomtaart met nougatine

Ingrediënten voor een taart van 20 cm:

Voor het biscuit:

 1. 3 medium eieren is ongeveer 155-165 gram

 2. 85 gram fijne suiker

 3. 1 zakje vanillesuiker

 4. 65 gram bloem

 5. 20 gram maïzena

 6. Snufje zout


Voor de vulling:

 1. 3-4 eetlepels lemoncurd

 2. 250 gram slagroom

 3. 250 gram mascarpone

 4. 2 zakjes slagroom-versteviger

 5. 1 zakje vanillesuiker

 6. Suiker naar smaak

 7. Eventueel likeur om het biscuit te tremperen


Voor de nougatine:

 1. 200 gram pecannoten

 2. 150 gram suiker


Ook nodig:

 1. Spuitzak

 2. TheelepelBreng voorzichtig de nougatind rond de slagroomtaart aan

Slagroomtaart met nougatine

 1. Maak nougatine met pecannoten in plaats van hazelnoten volgens dit recept. Je kunt nougatine eerder maken, goed afgesloten blijft nougatine een paar weken goed.

 2. Ook het biscuit kun je goed eerder maken en ingepakt in plastic bewaren of invriezen voor later. Je maakt biscuit met de ingrediënten uit bovenstaande lijst volgens dit recept.

 3. Klop de mascarpone los. Klop de slagroom stijf met de slagroomversteviger, de suiker en vanillesuiker naar smaak. Voeg de twee bij elkaar en vul de spuitzak. Bewaar het in de koelkast tot gebruik.

 4. Snij het biscuit doormidden. Eventueel kun de lagen iets meer smaak geven door wat likeur naar keuze over het biscuit aan beide binnenkanten te druppelen.

 5. Smeer een laagje lemoncurd over de onderste helft en spuit een laagje mascarpone/slagroom hier overheen. Leg de bovenste helft op de laag. Smeer de zijkanten en ook de bovenkant met de vulling. Maak de buitenkant mooi glad met een spatel of andere lange platte tool.

 6. Zet zo mogelijk de taart op een verhoging. Op die manier kun je de nougatine die naar beneden valt nog gebruiken en zelf vind ik het op die manier iets makkelijker om netter te werken. Breng de nougatine voorzichtig de randen en bovenkant aan.

 7. Je kunt toefjes bovenop spuiten maar ik spoot een bloem. In dit behoorlijk oude blog lees je hier meer over. Kort uitgelegd: je maakt de bloem van buiten naar binnen. Spuit ronde toefjes en duw met de achterkant van een theelepel de toef naar de binnenkant van de taart. Probeer dit eventueel eerst op een bord uit hoe dit werkt. Spuit weer een rondje met toefjes en herhaal deze procedure. Op die manier ontstaat er een bloem.

 8. Versier de binnenkant van de bloem met een chocolaatje, rondje met hagelslag of sprinkles naar keuze.Slagroomtaart met nougatine

Zolang kun je een slagroomtaart bewaren

Vers is de taart het allerlekkerste, maar wil je de taart later eten? Je kunt de slagroomtaart 2-3 dagen bewaren in de koelkast. Hoe langer je de taart bewaard, hoe meer kans je hebt dat de nougatine iets minder knapperig wordt.

Hoewel je de slagroomtaart met nougatine het beste in de koelkast kunt bewaren, kun je hem ook goed verpakt invriezen. De slagroom met mascarpone zal wel iets uitdrogen in de diepvries wat de smaak zal beïnvloeden.Slagroomtaart met een laagje nougatine met geroosterde pecannoten

Gerelateerde posts

Comments