Appeltaart is wellicht een van de meest gebakken taarten in ons land. En dan heb ik het over zo’n heerlijke Hollandse appeltaart met veel appel, kaneel, krenten en/of rozijnen en een lekker dikke, knapperige korst waar best wat kracht voor nodig is om de korst door te prikken. Niet zo’n “slappe hap” appeltaart die je vindt bij sommige bakkers of van die jakkie-taartjes bij een kopje koffie onderweg.
Hoe bak je een Hollandse appeltaart?
Dit recept komt uit een behoorlijk oud kookboek uit 1962.
Terwijl de Amerikaanse huisvrouwen begin jaren zestig het eerste kookboek van Julia Child kochten, kochten onze moeders en oma’s het Margriet kookboek.
Ter nagedachtenis aan mijn moeder heeft dit bijzonder kookboek een mooie plek in mijn boekenkast gekregen. Maak ik een appeltaart? Dan komt de basis altijd uit dit kookboek.
Hoewel het recept eigen bedoeld is voor een taart van 30 cm, vind ik het zelf meer geschikt voor een springvorm van 26 cm. Een appeltaart moet wel een beetje hoogte hebben toch?
Recept Oud Hollandse appeltaart
Bakvorm van 26 cm. Tussen haakjes zijn de hoeveelheden die ik gebruikt voor een 23 cm springvorm
Benodigdheden:
- 350 (280) gram bloem
- 250 (200) gram boter
- 175 (140) gram suiker
- snufje zout
Voor de vulling:
- 6-7 (4) goudrenetten van middelbare grootte
- 50 (40 – 60) gram suiker
- 2 (1 – 1,5) pakje vanillesuiker of 2 (1,5) theelepel kaneel (sorry, lekker hoor, ik gebruikte beide)
- 50 (50) gram rozijnen of 40 gram gepelde amandelen
Meng het bloem, de suiker en de boter samen met het zout. Laat het een half uurtje rusten in de koelkast.
Intussen kun je de vulling maken. Eigenlijk is het de bedoeling dat je de appel in dunne schijfjes snijdt maar persoonlijk hou ik van appel in de taart, oftewel ik wil de stukjes appel graag goed proeven. De vorm werd ingesmeerd met boter en bestrooid met paneermeel.
Bekleed de vorm met ongeveer twee derde van het deeg. De rest is voor de bovenkant.
De vulling mag nu in de vorm.
Rol het deeg uit en snij reepjes deeg voor op de taart. Dit kun je snijden, de pizzaroller gebruiken, maar ik gebruik ook graag een metalen liniaal, dan zijn de stroken perfect recht.
De reepjes bevestig je bovenop de taart in een ruitvorm. Dit kan door de repen op elkaar te leggen, maar je kunt het ook weven.
Meng een eidooier met wat water en bestrijk hier de taart mee.
De taart wordt 75 minuten gebakken in en matig hete oven staat er in het boek. Dit is bij mijn oven ongeveer 165-170 graden.
Laat de taart afkoelen in de vorm.
Na het afkoelen maak je de taart mooier én lekkerder door een beetje water door een paar eetlepels abrikozenjam te roeren en hiermee de taart te bestrijken.
Oma’s appeltaart, een klassieke taart om van te smullen!
Oud Hollandse appeltaart? Is er een recept meer populair dat deze heerlijke Oud Hollandse klassieker?

De foto’s van deze pagina zijn vervangen door nieuwe foto’s. Dit is er nog eentje “uit de oude doos”.
Wat een super recept! heel duidelijk en goed nagedacht beschreven. Ik mis dit vaak wanneer ik een recept opzoek op internet of in kookboeken, dus dit is echt even een verademing!
Hoi Audrey, bedankt en fijn dat je even op adem kon komen ?. Hopelijk is de taart van mijn moeder goed gelukt! Groetjes Carola
Hallo Carola,
Ik heb de appeltaart gisteren gemaakt voor bezoek vandaag. Ze was goed gelukt, vond ik, als je weet dat ik misschien ooit al 3 keer taart heb gebakken. De reepjes echter….die waren moeilijk hanteerbaar. Ze braken terwijl ik ze op de taart probeerde te leggen. Dat resulteerde in een nogal slordig uitziend plakwerk.
Heb jij soms een tip om dat makkelijker te maken? Of is het een kwastie van oefenen?
Hoi Birgit, zou het kunnen dat je deeg nog wat koud was? Als de boter wat zachter is laat het zich iets beter vormen. Kneed het deeg iets door en laat je handen het deeg iets opwarmen. Probeer ook niet teveel bloem te gebruiken om het deeg te vormen. Dan wordt het deeg eigenlijk te droog van. Helemaal in nood zou je er kruimmels van kunnen maken, dan krijg je een appel-kruimeltaart ?. Volgende keer gaat het vast beter! Groetjes Carola
Deze appeltaart vanmiddag gemaakt. Ik maak vaak taarten en probeer graag nieuwe recepten uit. Het deeg is echter te droog, ik heb er een beetje water bijgevoegd. Ook mogen er 5 appels in voor een vorm van 23 cm anders wordt de taart te laag.
Hoi Francis, hartstikke goed. Je moet ieder recept toch persoonlijk beoordelen en vooral ook naar jezelf luisteren. Eet smakelijk. Groetjes Carola
Geen bakpoeder toevoegen?
Hoi Flo, nee bij dit recept bak je een appeltaart zonder bakpoeder met een stevige bodem, geen cake-achtige taart ? Groetjes Carola
Een geweldige appeltaart. Deeg heerlijk krokant en eindelijk een recept om de vorm voldoende te bekleden en over te houden voor het ruitjesmotief bovenop. Elstar gebruikt omdat ik geen liefhebber ben van goudreinetten. Bij vulling doe ik altijd 2eetlepels custardpoeder en op de bodem van de taart een paar eetlepels paneermeel om overtollig vocht op te vangen verder zeker een blijvertje.
Hoi Wilma, bedankt, het is eigenlijk een heel oud recept. Zelf hou ik ook meer van een appeltaart met een Oud Hollandse korst in plaats van cake dat je steeds vaker ziet.
Goede tip ook met custard, behalve dat het vocht op neemt is het ook heel erg lekker! Groetjes Carola
Dit kookboek heb ik ook. De appeltaart bak ik al vanaf mijn huwelijk in 1973. De allerlekkerste. Genieten maar.
Hoi Sylvia, ja heerlijk he? Weinig foto’s maar veel goede, betrouwbare recepten! Groetjes Carola
Hoi Carola, het is inderdaad een fijn recept dat ik al 40 jr bak, ik doe er inderdaad custard en honing bij.
Vr.gr. Corrie
Hoi Corrie, vooral de custard lijkt me erg lekker, moet ik ook eens proberen, maar dit is het recept waar ik mee opgegroeid ben. Groetjes Carola