top of page

Havermeel maken van havermout


HavermHavermeel maken van havermout eel maken van havermout
Havermout? Ik vind het heerlijk en eet het dan ook graag bij mijn yoghurt of als overnight oats en maar ook bij het bakken is havermout voor mij een belangrijk ingrediënt. Havermout gebruik ik niet alleen het gezond en voedzaam is; ik vind de smaak erg lekker en ik hou van de bite. Steeds vaker vervang ik een deel van de bloem door havermeel in recepten. Dit vind ik lekkerder bij het bakken dan volkorenmeel. Havermeel is verkrijgbaar bij steeds meer supermarkten en biologische winkels.

Het is vrij duur en zeker als je maar af en toe havermeel nodig hebt. Makkelijk en goedkoper is havermeel zelf maken van havermout. Een makkelijke en goedkopere optie. Havermeel kun je van elke type havermout maken. Je hebt alleen wel een geschikte machine te hebben. Deze hoeft overigens niet duur te zijn. De goedkoopste optie vind ik persoonlijk het fijnst werken.


Glutenvrij meel maken met havermout of havervlokken

Eet je graag glutenvrij? Kies dan een havermout die glutenvrij is en maal supersnel je eigen glutenvrije meel. De meeste verpakkingen met havermout zijn niet volledig glutenvrij omdat ze verpakt worden in een fabriek waar meel met gluten wordt verpakt. Steeds meer supermarkten verkopen glutenvrij havermout van het eigen merk. Ook Zonnatura verkoopt glutenvrije havermout en vrij breed verkrijgbaar. Lees altijd de verpakking om zeker te weten dat je de goede havermout hebt. Havermeel maken van havermout is ideaal als je glutenvrij wilt eten.


Wil je de informatie over havermeel maken graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.

Havermout als basis-ingrediënt

Dat je met havermout zoveel meer kan dan havermoutpap te maken kom je regelmatig tegen bij Carola Bakt Zoethoudertjes. Van brood, tot chocolade bananenbrood, van appelplaatkoek tot zelf havermelk maken. Met havermout kun je alle kanten op. Het gezonde havermout combineert bijzonder goed met de iets meer zondige suiker en boter. Gebruik de zoek functie eens van het blog en zoek op havermout.


Op zoek naar mijn favoriete recepten met havermout of havermeel? Lekker!! De link vind je hier.

Havermeel maken van havermout

Je kunt havermout fijn malen met een koffiemolen, keukenmachine of blender. De een maalt net iets fijner dan de andere of maalt in 1x een wat grotere hoeveelheid. Zelf gebruik ik een van deze twee methodes:

Havermeel maken met een koffiemolen

Havermeel maken met een koffiemolen

Al vele jaren gebruik ik mijn koffiemolen voor van allesbehalve koffie malen. De eenvoudige koffiemolen maalt de havermout supersnel heel erg fijn. Nadeel is dat je niet heel veel meel tegelijk kunt malen. Voor mijzelf geen probleem, meestal hoef ik maar 2 x te malen voor de benodigde hoeveelheid. De koffiemolen is bij mij daarom ook favoriet. Naast snel en fijn maken, is een koffiemolen relatief goed om aan te schaffen.

Havermeel maken met een keukenmachine

Havermeel maken met de keukenmachine

Hoe andere keukenmachines en blenders malen kan ik je niet vertellen. Mijn Kitchenaid keukenmachine deed het prima, maar ik het meel werd net iets grover dan het malen met de koffiemolen. Het malen met de keukenmachine duurde ook iets langer. Het meel is prima te gebruiken in de recepten.

Havermeel maken van havermout

Bloem vervangen door havermeel; waar moet je op letten

Havermeel bevat geen gluten. Je kunt hier alleen brood van maken als je slecht een deel van de bloem vervangt door havermout of je moet het brood op de Ierse manier maken en laten rijzen zonder gist maar met bakpoeder.

Net als volkorenmeel absorbeert havermeel meer vocht dan bloem; hou hier rekening mee in je recepten en voeg iets meer vocht toe.

Wil je glutenvrij eten, kies dan voor de glutenvrij havermout. Dit staat op de verpakking vermeldt.


Havermeel; waar kun je dit voor gebruiken?

  1. Steeds vaker vervang ik een deel van de bloem door havermeel in recept; soms maar 10 of 20% om net een iets gezondere draai te geven. Maar vaak ook meer. Dit doe ik ook regelmatig met suiker of boter. Net iets minder, maar genoeg voor een lekker resultaat. Bijvoorbeeld dit recept voor appelcake met havermout met minder suiker en met slagroom in plaats van boter

  2. Brood bakken; vervang een deel van de bloem door havermout. Maar niet meer dan 40-50%, je hebt gluten van de bloem nodig om het brood te laten rijzen

  3. Bak je pannenkoeken of wafels eens met havermeel in plaats van bloem

  4. Koekjes en koeken in alle soorten en maten

  5. Gezonde repen met grove èn fijne havermout

  6. Crackers met havermout

Dit lekkers kun je allemaal met havermout maken