Zo kun je het beste brood bewaren
- 3 nov
- 3 minuten om te lezen

Zo kun je het beste brood bewaren
Brood bakken; ik vind het heerlijk om te doen. Je kunt niet iedere dag een taart bakken om te eten, maar lekker vers brood kun je wel heel regelmatig op tafel zetten. En als je zelf bakt ben je zelf de baas over de ingrediënten. De geur van versgebakken brood in huis is misschien wel één van de fijnste geuren die er is. Maar vaak rijst al snel de vraag: hoe bewaar je zelfgebakken brood eigenlijk het beste en blijft het brood zo lang mogelijk vers. Het zou jammer zijn als de knapperige broden snel uitdrogen of taai wordt.
Wil deze informatie graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.

Hoe bewaar je gewoon brood?
Laat brood eerst goed afkoelen: Vers brood moet je volledig laten afkoelen voordat je het opbergt. Bewaar je het nog lauwwarm, dan ontstaat er condens waardoor de korst slap wordt als je het verpakt bewaard.
Papier of een broodtrommel: In een papieren zak of in een broodtrommel blijft brood meestal het lekkerst. Papier houdt de korst knapperig, terwijl een trommel zorgt dat het brood niet te snel uitdroogt. Je kunt brood ook in plastic bewaren; dit sluit het brood goed af, maar dan wordt de korst zacht.
Brood invriezen: Wil je brood langer bewaren? Snijd het in plakken zodra het is afgekoeld en vries het meteen in. Gebruik hierbij wel een plastic zak om uitdrogen te voorkomen. Zo kun je telkens precies pakken wat je nodig hebt. Even roosteren of opwarmen, en het smaakt weer bijna als vers.
Niet in de koelkast: In de koelkast droogt brood sneller uit. Gewoon op kamertemperatuur bewaren of invriezen is beter.
Gesneden brood droogt sneller uit de korst beschermt het brood. Snij het brood bij voorkeur pas als het gegeten gaat worden, of als het direct na het snijden de diepvries in gaat.
Een rijk brood met boter, melk en ei geeft het brood niet alleen een meer luxe structuur en smaak; hierdoor wordt het brood langer houdbaar en minde snel droog en oud. Vervang (een deel) van het water door melk en ei.

Leuk om te weten
Linnen doek: Vroeger werd brood vaak in linnen doeken bewaard. Dat werkte prima, omdat het vocht een beetje werd vastgehouden maar de korst toch lucht kreeg. Je kunt dit thuis ook proberen, het ziet er bovendien heel ambachtelijk uit.
Tweede leven voor brood: Wordt je brood toch wat ouder? Maak er wentelteefjes, crostini,
of paneermeel van. Zo hoef je niets weg te gooien.
Brood naast bananen: Bananen geven ethyleengas af, waardoor brood sneller oud wordt. Handig om te weten als je fruit en brood graag bij elkaar legt.

Gevuld brood bewaren; kaneel, kaas of custard
Gevuld brood en broodjes zijn vaak nóg lekkerder, maar ze vragen wel wat extra aandacht. De vulling kan vocht afgeven of juist snel uitdrogen, waardoor het brood anders veroudert dan een simpel wit of bruinbrood.
Tips voor gevuld brood
Kaneelbroodjes en zoete vullingen: Suiker trekt vocht aan, waardoor broodjes soms wat plakkerig of zacht worden. Even kort opwarmen in de oven, airfryer of broodrooster smaken zij bijna weer alsof ze vers gebakken zijn.
Kaasbrood en hartige vullingen: Kaas wordt bij afkoelen hard en minder smeuïg. Een paar minuten in een warme oven en je broodje smaakt weer alsof het net uit de oven komt.
Custard of banketbakkersroom zoals b.v. Deze briochebroodjes; Deze vulling bevat zuivel en kan niet lang buiten de koelkast worden bewaard. Wil je ze langer goed houden? Vries de broodjes dan direct na het afkoelen per stuk in. Ontdooi ze later rustig op kamertemperatuur en warm ze kort op.
Verpakken en invriezen: Bewaar gevulde broodjes het liefst in een afsluitbare doos of vries ze los van elkaar in. Dat voorkomt plakken en je kunt steeds precies de hoeveelheid eruit halen die je nodig hebt.

Gevulde broodjes over de grens
In veel landen is gevuld brood een traditie. Denk aan Italiaanse panettone (zoet brood met rozijnen), Franse brioche met custard (tarte Tropezienne) of worstenbroodjes. Elk brood heeft zijn eigen bewaarmethode, maar de gouden regel is: zo snel mogelijk invriezen na het bakken voor de beste smaak later.
Zo kun je het beste brood bewaren; conclusie
Zelfgebakken brood bewaren is helemaal niet moeilijk, zolang je weet welke methode het beste past. Een eenvoudig brood blijft het lekkerst in papier of een broodtrommel. In plastic werkt ook goed maar dan wordt de korst al snel zacht. Gevuld brood kun je vaak beter in een doos of kan direct na afkoelen de diepvries in. En het mooie is: zelfs als brood wat ouder wordt, kun je er nog allerlei lekkers mee maken. Zo kun je het beste brood bewaren!





Opmerkingen