Recepten met noten
top of page

Recepten met noten


Regelmatig haal ik noten tevoorschijn om iets lekkers mee te bakken. Noten geven behoorlijk veel smaak aan je baksels. Daarnaast zien ze er geweldig mooi uit en ze geven een lekkere bite. Een cake kan nog zo lekker zijn, maar de structuur is overal hetzelfde. Noten, heel, in stukjes of gemalen zorgen voor een ander mondgevoel. Noten worden extra lekker als je ze voor gebruik kort roostert in de oven. Ze worden knapperig en de smaak wordt sterker. Recepten met noten zijn behoorlijk populair en dat begrijp ik helemaal. Noten zijn goed verpakt een flinke tijd houdbaar. Wat mij betreft ideaal om op voorraad te hebben. Het is altijd tijd voor recepten met noten!

Noten vervangen in recept

In sommige recepten staat een specifieke noot vermeld, maar je kunt noten onderling goed wisselen. Je eigen smaak, portemonnee en wat je in je keukenkastje hebt staan zijn tenslotte persoonlijk.


Glansrijk geslaagd

Een appeltaart ziet er extra aantrekkelijk uit door de boven- en zijkanten in te smeren met een verdunde abrikozenjam. Deze truck kun je bij veel recepten met noten ook toepassen: het hoeft maar een dun laagje te zijn en de noten gaan prachtig glanzen.


Bakken met noten die geen noten zijn

De pinda is geen noot maar een peulvrucht

Een notenrecept zonder noten, dat kan toch niet? Toch wel. Wist je dat een pinda geen noot is maar een peulvrucht? Sommige mensen met een notenallergie kunnen wel pinda's eten, anderen zijn allergisch voor pinda's maar niet voor noten. Een allergie voor zowel pinda's als noten komt ook voor. Het is altijd goed opletten wat je wel of niet kunt eten.


De tijgernoot is knolletje

Nog een voorbeeld is de tijgernoot. De tijgernoot is geen noot maar een knolletje. Tijgernotenmeel vind ik zelf erg lekker, het doet een beetje denken aan amandelmeel, maar de smaak is iets sterker en zoeter. Let er wel goed om dat de meel heel fijn gemalen is; anders lijkt het net of er een beetje zand in zit. Zelf maalde ik mijn tijgernoten meel met een koffiemolen nog wat fijner. In dit overzicht onderin vind je een gezond taartje met deze "nepnoot".


Is de kokosnoot een noot?

Nee, de kokosnoot is geen noot. Het is een steenvrucht van de kokospalm. De kokosnoot vind ik overigens erg goed combineren met noten en ik gebruik ze dan ook vaker samen in een recept.

Kleine slof met tijgernootjes

Het midden van een sloffentaartje is gemaakt van amandelspijs; dit geeft een notige smaak aan de bodem. Hier bovenop pronken machtig mooie diverse noten onder een laagje karamel; heerlijk!


Kokos noten plaatkoek met lege glaasjes espresso

Een populair recept, plaatkoek met noten. Het laat zich makkelijk delen en het is wel een kleine week houdbaar. Deze koek is een soort combinatie van een boterkoek, een kokoskoek en een notenkoek. Samen zijn ze geweldig lekker.

Appelnotentaart met verse appels

Een recept van Rutger van den Broek en dan weet je; het is een goed recept. Wie lust er geen appeltaart en samen met een lekker deeg, appeltjes, gemengde noten en afgewerkt met abrikozenjam, echt een aanrader om eens te maken.


Noten plaatcake met appel en dulce de lege

Opnieuw de combinatie appel met noten. Ditmaal in een plaatcake die deels gezoet is met dulce de leche, een soort karamel gemaakt van gecondenseerde melk. De cake is gemaakt met een neutrale olie in plaats van boter. Heb je nog niet eerder cake met olie gebakken? Geloof me; door de olie wordt een cake heel zacht van structuur. Met de huidige prijs van boter is dit tevens een goed alternatief voor boter.


Boterkoek met noten

Een stukje boterkoek is een feestje in je mond maar.... hij ziet er best een beetje saai uit toch? Met deze variant is dat niet langer het geval. Een heel gemakkelijk en toegankelijk recept. Ga jij het maken?

Ontbijttaart met noten, fruit en havermout

Tussen soms wat zondige recepten, hier een gezond recept. Een taart met havermout, gezoet door banaan en in plaats van boter is er hüttenkäse of cottage cheese gebruikt. Lekker als ontbijt, lunch of voor onderweg.


Havermoutkoekjes met noten en chocolade

Noten vind ik in vrijwel alle koekjes een fijne toevoeging. Het geeft het deeg meer smaak en een andere structuur. En koekjes? Die kunnen elke dag.


Sloffentaart met noten

De gemengde noten maken deze slof extra mooi. De banketbakkersroom bovenop smaakt heerlijk fris bij de combi van een slof en noten. En sprinkles? Heb je ze in huis, haal ze eens wat vaker tevoorschijn.

Magic cookie bar met noten en kokosnoot

Heb je dat ook wel eens dat je iets proeft en het gaat namaken? Dat heb ik bij dit recept gedaan en het is zeer geslaagd, favoriet van velen. Deze magische koek bevat naast noten, kokos-flakes, gecondenseerde melk, havermout en chocolade, wow!


Gezonde notenkoekjes on the go

Een recept van Rens Kroes, gezonde koekjes on the go; voor onderweg. Maak er een flinke portie; je kunt ze goed invriezen en later uit de diepvries halen voor onderweg.

Als extraatje een recept met een noot die eigenlijk geen noot is...de tijgernoot!

Peren-ontbijtaart met tijgernotenmeel; zonder suiker en vetvrij

Wat een heerlijke, luchtige taart met de noot die geen noot is. Lekker als tussendoortje en zelfs geschikt om als ontbijt te eten. Ken je tijgernotenmeel? De tijgernoot is geen noot, maar een knolletje. Daardoor is dit recept ook geschikt voor personen die een notenallergie hebben. Het is een recept van Marike Bol; koningin van het glutenvrij bakken.


Gerelateerde posts

bottom of page