top of page

Mijn favoriete kerstrecepten


Mijn favoriete kerstrecepten

Mijn favoriete kerstrecepten

In de afgelopen bijna 12 jaar heb ik een hele reeks kerstrecepten gemaakt. Vele cakes, taarten, dessert en kersbroden gingen de oven of koelkast in voor de gasten of de thuisproevers. Van al die recepten zijn dit mijn favoriete. Soms omdat ze zo geweldig lekker zijn, er lekker kleurig uitzien of omdat ze zoveel goede reacties kregen. En sommige recepten zijn verrassend makkelijk te maken en dat kan rond Kerstmis ook best wel handig zijn.

Ik hoop je te inspireren met mijn favoriete kerstreceptenen dat je heerlijk zelf aan de bak. In dit overzicht zijn geen desserts mee genomen, maar als je specifiek daar naar op zoek bent kan ik je de pagina met desserts van harte aanbevelen. Je vindt de desserts in deze link. Veel succes en fijne feestdagen!


Opvallend vaak zijn de recepten in de vorm van een kerstboom. Deze heerlijke groene ruiker met lampjes geeft zo'n heerlijk kerstgevoel, ook bij het maken van deze recepten.
 

Cupcake in een kopje met toeven in vorm van kerstboom

Cupcakes gebakken in kopjes met kerstoomtoeven

Toen ik net mijn blog startte bakte ik af en toe voor gasten cakejes in oud Engels servies. Toeven erop en klaar is je cupcake in een kopje. Dit kun je natuurlijk ook Kerstmis doen. Spuit voor wat extra kerstgevoel de toeven in de vorm van een kerstboom.


Advertentie voor Bol kerst
 

Grote tompoucetaart in vorm van kerstboom

Kersttaart; tompouce in vorm van kerstboom

Deze giga-grote tompouce Kersttaart is echt een blikvanger met Kerstmis. Gebruik een scherp gekarteld mes en maak zaagbewegingen om de tompouce in stukken aan te snijden. Zo gaat dat prima.

 

Groene cakerol met Kerstmis

Kersttaart cakerol

Een groene cakerol is een verrassend makkelijk recept. Vul hem met slagroom of slagroom met mascarpone en versier het met chocolaatjes of kerst-sprinkles.

 

Italiaanse panettone

Pannetone zelf maken

Dit prachtige Italiaanse kerstbrood is heel luchtig van smaak, een beetje cake-achtig. Persoonlijk vind ik het iets verfijnder dan brioche omdat het diverse stukjes gedroogd en gekonfijt fruit bevat. Beleg heb je niet nodig, zo lekker is het.

Italiaanse Panettone is een opvallend hoog brood. Omdat ik geen hoge vorm hebt, maakte ik de vorm hoger met bakpapier.

 

Sticky brownie kerstkoekjes

Brownie kerstkoekjes

De lekkerste koekjes zijn een beetje dik en sticky vanbinnen. Met deze sticky koekjes zit dat wel goed. Bak ze niet langer dan nodig anders verdwijnt dit. Met wat witte chocolade en kerst-sprinkles heb je in weinig tijd heerlijke kerstkoekjes om te delen of om iemand cadeau te doen.

 

Tiramisu kerstboom dessert

Tiramisu kerstboom kerstdessert

Geen kerst zonder kerstboom toch? Smeer je normaal gladde lagen mascarpone en slagroom over in koffie en kahlua gedrenkte lange vingers, ditmaal werd de frisse vulling op de lange vingers gespoten met een ster-spuitmondje. Dit spuitmondje gebruik ik normaal voor perfecte toeven op cupcake; maar je kunt er ook de mooie groene kersttakken van de tiramisu kerstboom dessert te spuiten.

 

Taart met chocoladerand en echt kaarsje bovenop

Kerstaart met 2 lagen en lichtje bovenop

"De donkere dagen voor kerstmis" is vaak van toepassing zo vlak voor Kerstmis, ook dit jaar. Zelfs overdag zal deze taart het goed doen. Eigenlijk is het een beetje een foptaart. Het lijkt een taart met twee lagen maar de 2e laag is enkel van chocolade.

Omdat de chocoladerand gaatjes bevat kun je hier doorheen kijken en het kaarsje zien branden, wat een blikvanger. Natuurlijk je zowel een echt waxinelichtje als een exemplaar op batterijen hiervoor gebruiken. Extra leuk als het een tikje donker is.

 

Borrelhapje: eetbare kaarsjes van augurken met uitje en plakje worst

Eetbare kaarsje; augurk met uitje en stukje worst als borrelhapje

Zo grappig, die vlammetjes lijken net echt. Dit zijn kleine zilveruitjes uit een pot. Je haal het eerste laagje van de ui af en dan komen deze vormen tevoorschijn. Niet alleen leuk met Kerstmis maar bij iedere borrel.

 

Meringue feestkrans

Kersttaart; meringue kerstkrans met slagroom en fruit

Deze meringue feestkrans heeft meerdere smaakervaringen en is winters wit als je het op een niet te hoge temperatuur bakt; niet hoger dan 100 graden want anders gaat de suiker karamelliseren en wordt het bruin. Versier de krans helemaal naar eigen wens. Ik koos voor diverse soorten fruit en versuikerde rozemarijn. Dit ziet eruit als kerstakken waar nog wat vorst op zit.

 

Groen kerstbrood met pesto en spinazie

Groen brood in vorm van kerstboom met pesto en eetbare decoratie

Is het geen plaatje? Het brood is groen met natuurlijke kleurstoffen. Voor degenen die denken: oh nee, toch geen spinazie; dit proef je echt niet terug. Daar zorgt de pesto wel voor.

De kerstversiering is goed op smaak en hebben verschillende kleuren. Het groene kerstboombrood is gemaakt uit een lange sliert brooddeeg.

 

Sneeuwster taart met zelfgemaakte advocaat

Sneeuwster taart met zelfgemaakte advocaat

Favoriet rondom de feestdagen is de ouderwetse sneeuwster taart. Een biscuit met lekker veel slagroom en het liefst zelfgemaakte advocaat. Maar niet iedereen houdt van advocaat of wil alcohol in de taart; deze versie met zelfgemaakte jam is heel goed ontvangen door zowel de thuisproevers als de lezers online.

 

Hartig kerstboombrood van bladerdeeg met pesto

Kerstboom met bladerdeeg en pesto borreltaart

Dit feestelijke recept van hartig brood van bladerdeeg met pesto is al jaren een topper met de feestdagen. Heerlijk voor bij de borrel! Je kunt ook een eigen vulling kiezen maar groene pesto past wat betreft kleur wel heel goed bij kerstmis.

 

Flinke brok chocolade met eetbare kerstversiering

Kerstchocolade versieren

Wat een makkelijk recept. Verzamel lekker feestelijk snoepgoed, kerstsprinkles en mini candy cane stokken en versier gesmolten chocolade naar eigen inzicht. Een klein hartig, iets zout hapje leek mij ook wel lekker om te gebruiken. Wat heb jij in huis, wat vind jij lekker om te gebruiken.

Een geweldig leuk kerstklusje om met je kinderen te maken en om aan anderen uit te delen.
 

Wil je alle kerstrecepten zien? Met deze link vind je de feestpagina. Scroll naar beneden naar de kerstrecepten. Veel succes!

Gerelateerde posts

bottom of page