top of page

Mijn favoriete plaatkoek recepten

  • 17 sep
  • 3 minuten om te lezen
Mijn favoriete plaatkoek recepten
Naast cakes en koekjes zijn plaatkoeken favoriet bij mij om te bakken. De recepten zijn vaak gemakkelijk om te maken, de ingredienten heb je vaak al in huis. Daarbij zijn ze ideaal om uit te delen op je werk, op school of thuis waar ze vaak met veel enthousiasme worden ontvangen; leuk om voor een ander te maken dus! Plaatkoeken worden over het algemeen in een vierkante- of rechthoekige vorm gebakken, maar een springvorm leent zich hier ook goed voor. Snij in dat geval wat kleinere puntjes want op een enkel recept na zijn plaatkoeken vaak best rijkelijk gevuld met de lekkerste ingrediënten. In dit artikel met mijn favoriete plaatkoek recepten krijg je een flinke reeks recepten vol inspiratie voor als je lekkers wilt bakken om met anderen te delen. Dat wordt smullen!

Een geschikte traktatie zoeken tussen mijn favoriete plaatkoek recepten

Als ik ga trakteren of iets lekkers wil maken voor veel personen, kom ik al snel terecht bij een van mijn plaatkoek-recepten. Over het algemeen zijn ze eenvoudig te maken om na het afkoelen in de gewenste stukken snijden. Een plaatkoek laat zich vaak goed vervoeren onderweg in de bakvorm of op een plank.


Wil je dit overzicht met recepten graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.

Smeuïge brownies

Smeuïge brownies

Dit wil je bakken! Deze brownies worden vaker gebakken bij ons thuis dan de favoriete Hollandse appeltaart. Iedereen is altijd blij als ik een hoeveelheid brownies meeneem. Het recept is geschikt voor een flinke portie; daarom bak ik regelmatig de helft van het recept in een 20x 20 cm vorm. De brownie is dan iets lager maar dat kan de pret niet drukken. Belangrijk: bak de brownie niet te lang! Hierdoor worden ze vaak te stevig. Je tanden mogen na een hap brownie best even helemaal bruin zijn; genieten heet dat! Een geweldig recept voor de ware chocoholic.


Boterkoek met karamel cornflakes topping

Boterkoek met karamel cornflakes topping

Los van elkaar is de boterkoek en de topping al heerlijk, maar samen geven ze veel smaak een lekkere crunchy bite door de cornflakes. Een recept van Crumbs and Doilies uit Londen.


Lemon bars met gecondenseerde melk

Lemon bars met gecondenseerde melk

Deze koeken bevatten een smakelijke koekbodem met een frisse bovenlaag van citroen in combinatie met gecondenseerde melk. Dat klinkt geweldig lekker toch?

Triple chocolate cookiebar met noten, karamel en havermout

Triple chocolate cookiebar met noten, karamel en havermout

Een plaatkoek met havermout voor een fijne bite, 3 soorten chocolade, 3 soorten noten en een karamellaag. Een zoet droom en heerlijk om te trakteren. Jij kunt deze lekkernij zelf ook maken met dit recept.


Kokoskoek of kokostaart of toch kokoskoektaart?

Kokoskoek of kokostaart of toch kokoskoektaart?

Dit is een recept uit mijn persoonlijke receptenboekje van ver voor de tijd dat er internet was. Wij hebben het heel vaak gebakken thuis en ook op het blog blijft het een enorm populaire koek.


Blondies recept met lekker grote stukken witte chocolade

Blondies recept met lekker grote stukken witte chocolade

Familie van de brownie en minstens zo lekker. Zeker met flinke stukken witte chocolade en die je proeft bij iedere hap die je neemt.


Pruimen kruimelkoek met amandelspijs

Pruimen kruimelkoek met amandelspijs

Deze koek is heerlijk met rijpe pruimen. Naast smaak geven ze ook kleur aan de kruimelkoek. Je kunt de pruimen ook prima vervangen door bijvoorbeeld appel of bosbessen.



Appelkoek met havermoutbodem van Anna Yilmaz

Appelkoek met havermoutbodem van Anna Yilmaz

Al bij de boeklancering van Heel Holland Bakt winnaar Anna Yilmaz sprong deze appelkoek eruit wat betreft smaak en bite. Havermout combineert erg goed met boter, suiker en appel!


Rocky Road fudge met witte chocolade

Rocky Road fudge met witte chocolade

De basis van dit recept is gecondenseerde melk. Kies voor mooie kleuren om de vulling goed te accentueren. Je maakt dit lekkers zonder oven!


Flapjacks Engelse havermoutkoeken

Flapjacks Engelse havermoutkoeken

In diverse Engelse boeken en films spraken ze over flapjacks die meegenomen werden voor onderweg of om uit te delen. Nieuwsgierig geworden ben ik op zoek gegaan naar meer informatie over de koeken met de grappige naam. Wat bleek: die koeken zijn geweldig lekker en heb je zo klaar. Even een paar ingrediënten mengen terwijl de oven aan het opwarmen is. Vul de bakvorm en bak de koek in de oven.


Blondies met stroopwafel

Blondies met stroopwafel

Een heerlijke blondie met stukjes stroopwafel. Je kunt ook heel goed stroopwafels gebruiken die nog prima zijn, maar al wat langer in de kast liggen.


Zomerse plaatcake met ricotta en fruit

Zomerse plaatcake met ricotta en fruit

Een ouwetje op het blog maar door de ricotta en het fruit zo lekker en kleurig! Als ik eerlijk ben is het meer een cake dan koek, maar dat mag de pret niet drukken want het is een ideaal recept om te bakken voor een flink aantal porties. De plaatcake is heel gemakkelijk te maken met zowel vers fruit als met fruit uit de diepvries.



Ben je er al uit? Welk recept ga je maken tussen mijn favoriete plaatkoek recepten?

Opmerkingen


Logo Carola Bakt Zoethoudertjes

ZOET vs HARTIG

RECEPT vs EIGEN WEG GAAN

GEZOND vs ZONDIG 

SNEL KLAAR vs TIKKIE INGEWIKKELD

... maar altijd lekker creatief bezig in de keuken én meestal gaat de oven aan.

Ontvang al dat lekkers zo in je mailbox!

Bedankt voor je aanmelding

Carola van CarolaBaktZoethoudertjes
CarolaBaktZoethoudertjes
CAROLA BAKT ZOETHOUDERTJES

©2025 Carola Bakt Zoethoudertjes 

Carola Bakt Zoethoudertjes is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer: 64248224.

bottom of page