top of page

Koekjes bakken doe je zo


Koekjes bakken doe je zo

Koekjes bakken doe je zo

Koekjes bakken, waar moet je op letten

De koektrommel is een soort bodemloze put die steeds weer gevuld moet worden. En waar koek is, is vaak gezelligheid met koffie en thee, met familie of vrienden. Het leuke van koekjes bakken is dat het vaak relatief gemakkelijk is en het niet heel veel tijd kost. Ideaal dus om met kinderen te maken. Wil je even snel iets lekkers maken; dan zijn koekjes bakken een goed idee! Er is zoveel keus bij het bakken van koekjes. Wat is er mogelijk en waar moet je op letten bij het bakken.


Boter in koekjes

Koekjes zijn veel meer dan alleen bloem, boter, suiker en ei. En hoewel de meeste koekjes deze ingrediënten bevatten, zijn ze vaak compleet anders.

Meer of minder boter. het doet niet alleen iets met de smaak maar ook met het wel of niet uitlopen van een koekje, de stevigheid, de manier waarop de ingrediënten een verbinding aangaan. En laat je het koekje koelen voor het bakken, dan merk je dit aan het eindresultaat. Koekjes die ijskoud de oven in gaan verliezen minder hun vorm.


Koekjes bakken

Suiker in koekjes

Hoewel je suiker toevoegt voor de smaak in koekjes, geeft suiker je koekje ook structuur. Het karamelliseert en maakt het steviger, knapperiger. Het is de suiker die je koekje krokant maakt. Hoewel ik de laatste tijd vaak iets probeer te bezuinigen op suiker (en boter), gebruik ik graag suiker voor de stevigheid. Suiker zorgt ervoor dat baksels, waaronder koekjes, langer houdbaar zijn.


Ei in koekjes

Je kunt koekjes zonder ei bakken maar dan worden koekjes kwetsbaarder, ze zullen eerder breken. Soms kan een half ei al een hoop doen om het breken van koekjes tegen te gaan.

Liever geen ei gebruiken? Met egg replacer heb je een goede vervanger. Je kunt ook pindakaas gebruiken, chiazaden geweekt in water (1:1), banaan, appelmoes of het vocht van kikkererwten opkloppen (aquafaba). Dit werkt wel iets maar bijvoorbeeld smaken als pindakaas en banaan zijn erg dominant en geven niet altijd hetzelfde resultaat als ei.

Wil jij ei-vrij bakken; dan is het toch vaak experimenteren en ervaring opdoen wat bij jou wèl en niet werkt.


Vegan koekjes

Er wordt steeds vaker vegan gebakken en dat gaat prima. Boter kun je vervangen door plantaardige boter. Melk door plantaardige melk en ei kun je vervangen door egg replacer. Een ei vind ik zelf iets prettiger bakken, maar de egg replacer is een goed alternatief.

Glutenvrije koekjes bakken

Glutenvrije koekjes

Voor de één een manier van leven, voor de ander een noodzaak: glutenvrij eten. In tegenstelling tot brood waarbij gluten heel belangrijk zijn om brood luchtig te krijgen, hebben we dit bij koekjes op die manier niet nodig. Misschien ben je gewend aan de smaak en structuur van tarwe, maar er zijn meer mogelijkheden.


Je kunt ook heel goed koekjes bakken met alternatieven als glutenvrije havermout, al dan niet gemalen tot meel (handig met een koffiemolen), maizena, amandelmeel, boekweitmeel, tijgernotenmeel, kokosmeel en zelfs kikkererwtenmeel. Maar je kunt ook koekjes bakken met nootjes en dadels of met marsepein. Voorbeelden van glutenvrije koekjes:

Het Nederlandse koekje

Onze moeders en oma's hadden geen internet en rijen boeken vol recepten. Het zandkoekje werd veel gebakken. Rijk aan boter en suiker en met een lekkere bite. Typisch Hollandse koekjes zijn ook:


Koekjes en oventemperatuur

Koekjes bak je meestal op een medium temperatuur; rond de 170 graden bij een hete lucht oven of bij een oven met boven- en onderwarmte rond de 190 graden. Koekjes die inzakken en plat bakken zijn eerder klaar als dikkertjes; chunky cookies die een beetje sticky van binnen zijn. Sommige koekjes horen plat te worden tijdens het bakken, bijvoorbeeld kletskoppen.


Om zoveel mogelijk de vorm te behouden moet je de koekjes voor het bakken nog zo'n 15 minuten te koelen in de koelkast. Daarna mogen ze zo vanuit de koelkast de oven in.


Bak je meringues met eiwit of vegan met het vocht van kikkererwten (aquafaba), zet de temperatuur dan altijd lager dan 100 graden om te zorgen dat de meringue mooi wit blijft tijdens het bakken.

Makkelijke koekjes bakken
Makkelijke koekjes bakken

Snelle koekjes

Bij snelle recepten voor koekjes denk ik aan: alles in de kom, door elkaar kneden, balletjes maken en afbakken. Soms is binnen een half uur de trommel al gevuld en duurt het afwassen langer dan de koekjes bakken.


Je eigen favoriet koekjes samenstellen

Durf je eigen weg te bewandelen. Welke koekje vind je lekker maar zou je graag een andere smaak geven? Proberen is leren. Er gaat hier in huize Zoethoudertje regelmatig was mis, maar vaker nog gaat het goed. Zelf verbouw ik ook koekjes die ik erg lekker vindt. Ik haal er ingrediënten uit, stop er nieuwe in en bak ze op dezelfde manier. Zo is mijn gember abrikozenkoekje gebaseerd op Amerikaanse chocolate chip-koekjes. Een beetje bol, zodat ze lekker chewy van binnen blijven. Uiteindelijk is het een heel ander koekje geworden maar de basis is hetzelfde.

Koekjes goed afgesloten bewaren in een koekjestrommel

Koekjes bewaren

De meeste koekjes kun je heel gemakkelijk goed afgesloten bewaren. Vaak zelfs weken als de ingrediënten het toestaan. Gebruik je ingrediënten als melk en slagroom, dan zijn je koekjes wat meer bederfelijk en moet je het sneller eten, in de koelkast bewaren of invriezen.

De meeste koekjes laten zich overigens goed invriezen.


Koekjes en koekjesdeeg invriezen

Wist je dat je koekjesdeeg ook goed kunt invriezen. Heb je een favoriet recept of wil je niet teveel tegelijk bakken. Maak dan iets meer deeg en vries het in. Even ontdooien en afbakken; zo kun je altijd supersnel verse koekjes presenteren.


De keuze is reuze

Er zijn ook koekjes met iets meer werk. Een vulling van karamel, een toefje royal icing, amandelspijs. Op zoek naar inspiratie? Ik heb een hele rij koekjes voor je in het koekjesoverzicht.

Of ga eens op zoek bij Pinterest; een oneindige bron aan recepten.


Koekjes bakken doe je zo!
Koekjes bakken doe je zo!

Heb jij een favoriet recept dat Carola nog niet kent? Wat dacht je van een gastblog?

Heb jij zo'n herinnering en een lekker recept? Waarom deel je het niet met ons. In deze link vind je meer over een gastblog schrijven, doen!

Gerelateerde posts

Commenti


bottom of page