14 x bakken tijdens de Coronacrisis met minder beschikbare ingrediënten
top of page

14 x bakken tijdens de Coronacrisis met minder beschikbare ingrediënten


12 x bakken tijdens de Coronacrisis met minder ingrediënten
We zitten in een crisis en dat mag duidelijk zijn. Het Corona-virus zet ons leven in enkele weken op zijn kop. Al weken zijn de schappen van de supermarkt niet zo goed gevuld als we zouden willen. Wat zijn we eigenlijk verwend! Zelfs als je portemonnee niet zo vol is als je zou willen, kun je zo af en toe toch iets lekkers maken met bescheiden ingrediënten.14 x bakken tijdens de Coronacrisis met minder beschikbare ingrediënten geeft je een fijn overzicht zodat toch de oven aan kan.

De schappen in de supermarkt zijn behoorlijk leeg en voor de enthousiaste thuisbakker is er nauwelijks nog wat bloem of zelfrijzend bakmeel te vinden. Ik vermoed dat er ook vaker brood gebakken wordt, want ook het vak met gist is vrijwel altijd leeg.

Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Laten we ons concentreren en genieten van wat we wèl kunnen en niet op wat we niet kunnen maken.

Drukte in de zorg

Het nieuws dendert non stop als een trein over ons heen. Het is heerlijk om dat even achter je te laten en lekker totaal aan wat anders te denken. Ik ben werkzaam in de zorg en dat is op dit moment best wel druk aan het worden.

12 x bakken tijdens de Coronacrisis met minder ingrediënten
Hamstereeeen...

Zelf ben ik op zoek gegaan naar recepten die ik eerder heb gebakken en waarvan ik de ingrediënten vrijwel altijd tegenkom in de supermarkt. Ik hoop dat het je kan inspireren de komende tijd. Wees creatief, durf te experimenteren en probeer te genieten van de dingen die je wel nog allemaal kunt.

Wat kwam ik meestal wel tegen in de supermarkt of was slechts een enkele keer uitverkocht?

Bladerdeeg, cakemix (ook de glutenvrije), soms zelfrijzend bakmeel, havermout, chocolade, boter, olie, suiker, peulvruchten, vers fruit of fruit in de diepvries, melk, slagroom, kwark, mascarpone, griesmeel, pindakaas, maïzena, custardpoeder en eieren. Hier bakte ik eerder de volgende heerlijke recepten mee:

 

Met als hoofdingrediënten: bladerdeeg, roomkaas en blauwe bessen zet je in no time dit fleurige taartje op tafel.


Er zijn best veel leuke recepten te vinden met bladerdeeg. Zowel koekjes als taarten en ook hartige taarten. Ga maar eens op zoek naar meer inspiratie.

 

Door het gebruik van maïzena, of custardpoeder hebben deze koekjes een geheel eigen bite. Vooral de custard-versie is vroeger bij ons thuis toen de kinderen nog klein waren heel vaak gebakken. De kleur is natuurlijk magisch, net als de snoepjes op het koekje en de zachte bite.


 

Dit recept is eigenlijk een koolhydraatarm recept. Het is een soort cake-achtig brood en zeker niet alleen geschikt voor personen die graag koolhydraatarm eten.

 

Tiramisu is altijd een goed idee. Het klassieke recept is in vele variaties te maken. Deze is echt verrukkelijk en wat mij betreft zeker niet alleen als dessert te eten. Met kant en klare lange vingers, slagroom, mascarpone en karamel in de vorm van dulce de leche gemaakt van een blikje gecondenseerde melk. Als dat geen verwennerij is!

 

Soms moet je gewoon niet vertellen wat er in een recept zit. Ik kan me herinneren dat ik deze cakejes mee had genomen naar het werk en vertelde waar ze van gemaakt waren. Er was echt geen belangstelling voor en dat terwijl ze echt heel lekker zijn. Lees het artikel en bekijk de andere foto’s!  Door het gebruik van kikkererwten, maar ook andere peulvruchten in je baksel, eigenlijk best gezond toch?


 

Wat een prachtig brood? Heb je nog griesmeel in de kast? Griesmeel is gemaakt van tarwe en hier kun je een heerlijk brood mee bakken. Je hebt wel gist nodig en dat is helaas niet overal even makkelijk te krijgen.

 

De glutenvrije producten in de supermarkt zijn vaak niet uitverkocht. Deze cake vonden we destijds thuis zo lekker, dit hadden we helemaal niet verwacht. Ook als je wel gluten eet, is deze cake een heel goed alternatief om te bakken, zolang de schappen leeg blijven. Verklap anderen niet dat het glutenvrij is, ik ben benieuwd of ze het merken.

 

Op mijn werk eet ik geen traktaties meer, anders groei ik dicht. In het ziekenhuis is er best vaak wat lekkers om te eten. Maar voor appelkanjers maak ik een uitzondering. Gelukkig kun je ze ook zelf maken. Kies je voor vers bladerdeeg of maak je zelf het bladerdeeg, dan worden ze nog een stuk lekkerder!


 

Met Pasen kun je heel goed deze lekkere taartjes op tafel zetten. Met monchou, slagroom, abrikozen uit blik en een bodem van bastognekoeken! Echt heel lekker. Denk ook aan andere taarten die je op deze manier kunt maken. Bijvoorbeeld een gewone monchoutaart of kleine saroma taartjes van kant en klare cake met een bovenkant deels Saroma.

 

Mijn favoriete bananenbrood en dat heeft vast ook te maken met de lijst ingrediënten: cacaopoeder, noten, havermout, zonnebloempitten; wat een volle smaak en gezoet met o.a. banaan en kokos.

 

Zelf heb ik nog veel meer recepten met meringue in de hoofdrol. Maar wil je gewoon lekker even iets maken dan zijn simpele koekjes altijd een groot succes. Hazelnoten in meringue zijn heel geschikt, deze twee zijn een match made in heaven; denk maar aan de smaak van hazelnootschuimtaart. Deze koekjes zijn eigenlijk een soort mini-taartjes wat mij betreft.

 

Geen echt brood want het is gebakken met bakpoeder maar vreselijk lekker. Maak vooral de boer met honing en gember er ook bij mocht je de ingrediënten in huis hebben. Een andere tip is dit recept van Yvette van Boven met veel zaden en een lichte rijs met bakpoeder: sodabread met havermout, noten en zaden. 

 

Eigenlijk was ik van plan deze crackers te bedekken met een lekker smeersel, maar ze zijn zo lekker dat ik dat niet gedaan heb en ze lekker zo heb opgegeten. En wat had ik geluk; mijn jongens wilde  ze niet eten want ja, er zitten kikkererwten in. Geloof me, dat proef je niet. De hoofdingrediënten zijn havermout, kikkererwten en sesamzaad een gezonde combi dus. Probeer het eens en laat me weten wat je van deze crackers vindt.

 

Met een kant en klare cake, een blik gecondenseerde melk en een flinke reep melkchocolade maak je deze geweldige flinke twix-cake. Dat vinden je kids vast geweldig om te doen tussen de lessen thuis door.

 

Kleine cheesecakes (of een grote want je kunt hem ook in een springvorm bakken) op basis van kwark, in plaats van roomkaas. Lekker, goedkoper en minder zondig dan een gebruikelijke cheesecake.

 

In dit zeer eenvoudige recept van Donna Hay met cacaopoeder gebruik je maar 30 gram bloem en 30 gram gemalen havermout. Die 30 gram bloem durf ik best te vervangen door volledig havermoutmeel, maar ook een ander meel gaat vast lukken. Verhoudingsgewijs zit er maar zo weinig meel in.

 

Macarons! Ik moet ze zelf ook snel nog eens maken, dit is een behoorlijk oud blog maar zo leuk om zelf te doen. Brownies bevatten in de basis altijd weinig bloem en is hierdoor ideaal als je niet veel meel in huis hebt. 

 

Op zoek naar brownie inspiratie?

Brownies mijn favorieten

Op zoek naar brownie inspiratie?

Ik heb er vele gebakken en de recepten vind je hier.




Gerelateerde posts

bottom of page